Tuesday, 25 December 2012

study week kat rumah + aku garang

*otak tepu..tutup buku*
*dengar lagu you rise me up*
*on9 facebook dan twitter*
*bukak skype dan tetttt..chat jerrrr*
*tangan gatal nak bukak blog dan bace older post*

peace yaww!!!*bukan nak bagi salam*

ok..assalamualaikum..saya sihat..saya khabar baik..saya baik-baik jer..saya sama jer macam dulu..saya tak berubah..

"sape lahh tanya???"
"suka hati lah aku nak bagitau..nie blog aku..tak suka boleh blahh!!"
"hamboi garangyerr diaa.."

persoalan..me garang???

garang adalah karekter yg baru orang labelkan untuk aku..wahh..terkejut giler!!!bila aku dah mula garang nie???mungkin diorang silap tegur aku time aku tengah moody kottt..aishh..sorry sangat..aku tak tersedar yang aku tergarang dengan korang...terima kasih kerana menegur..aku akan perbaiki lagi sikap aku...

mungkin sebelum nie korang pernah nampak aku post dan tweet benda yg marah-marah dan beremosi bagai..sorry again..kesabaran aku tercabar kebelakangan nie..lately banyak pekara yang berlaku tanpa di duga..

1. masing-masing saling tuduh menuduh tanpa mengaku kesalahan sendiri..
2. seseorang gelarkan aku "seorang yang tidak tepati janji"
3. ader sesetangah anggap aku nie "jenis yang langsung tak boleh diharap"
4. dan ader yang kata aku nie "jenis tak sayang mulut dan suka buat dosa duduk maki dan kutuk orang"

aku terima segala yang buruk orang kata kat aku..kalau itu semua keburukan aku..aku akan ambik yang negatif kepada positif..aku sedar aku teruk..tapi tolong tegur dan bimbing aku ke arah yang lebih baik...bukan merendahkan aku balik..

manusia..tak pernah puas...

now..just follow the flow..

disebabkan pekara yang telah berlaku..hubungan kami as friends dah semakin renggang..sampai aku pun tak paham kenape boleh terjadi sampai macam nie sekali...tolonglah..kita semua dah besar..paham erti tolak ansur kan???kalau aku boleh terima kelemahan korang..why not korang terima kelemahan aku..bukan dengan mengunkit pekara yang buruk-buruk..

the end...

~

hai..hai..hai..study week aku balik rumah..yeahh...really really happy walaupun study aku hentah ke mana..yg penting aku boleh tenang untuk sementara waktu..kalau aku stay kolej pun..aku bakal jadi king forever alone..hahaha..

my mama dan abah paksa balik sebab diorang bimbang tinggalkan aku sorang-sorang..ikutkan hati nak jer aku duduk sorang-sorang dan berstudy sampai lebam!!!wooo..korang kene rasa macam mane duduk sorang-sorang then tak ader kawan yg nak teman..macam orang hilang arah..cakap dengan dinding...bala!!bala!!bala!!

tahniah kat abang aku "MOHD SHAIRAZI" dah bertunang pada 21/12/2012..tahun depan rancang nak kahwin dahh..aku bakal dapat kakak ipar kot..heeee =)

sekarang dah masuk musim tengkujuh..hujan tak berhenti-henti..banjir di mana-mana..so beware!!

sekitar di majlis pertunangan


bakal kakak ipar dan mama..=)

my abang sulong..










sekitar banjir







gambar nie paling over agaknyer.. =_="










Tuesday, 18 December 2012

ego setinggi KLCC

bab-bab nak kutuk orang kau lah pertama kan???hahaha..bila nak bertaubat nie.. *dush!!!* tumbuk kat muka sendiri..

cakap pasal ego..korang rasa lelaki atau perempuan lebih ego???jap-jap!!!!relex..chill..tenang..jangan gaduh..lelaki kata perempuan...perempuan kata lelaki..bagi aku senang..dua-dua ader ego yang tersendiri...

1. lelaki
haaa...disebabkan aku perempuan..semestinya kali nie aku banyak menkritik lelaki..so lelaki yang baca nie mohon jangan berdendam dengan aku...

mungkin korang tak perasaan ego yang ader dalam diri korang...ego yang sangat tinggi..ego setinggi KLCC..kadang-kadang ader perlunya jadi ego...ada kurangnya jadi ego...tapi nak berego pun bertempat lah cik abang woitt!!

kenape lelaki banyak dilabelkan sebagai seorang yang sangat ego???

korang setuju tak dengan aku..ego nie hanya mementingkan diri sendiri dan ader sifat bermegah diri...tapi ego jugak dapat membentuk keyakinan diri...so semakin tinggi ego korang..semakin tinggi keyakinan diri tuh..

dan kenape aku rasa lelaki patut ader ego???sebab diorang nak jaga maruah diri diorang supaya jangan dipijak-pijak...tapi kalau jenis ego yang tak pedulikan manusia sekeliling mereka...nie ego yang memakan diri sendiri...

kadang-kadang..lelaki nie perlu turunkan ego mereka untuk menampak diri mereka nie tersangatlah gentleman..kenape???

contohnyer lah..kalau lah lelaki tuh boleh berterus terang yang dia suka perempuan nie..tak ker sweet namanyer tuh???aku paham dan mengerti kenape diorang sangat ego nak mengaku..sebab diorang takut direject kan..tak per..tak per..kalau kamu masih berpegang dengan peribahasa "bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor.." jangan takut!!

2. perempuan
bagi perempuan...tak setanding lah ego kami dengan lelaki..ader yang jenis terlebih..ader yang sedang-sedang..ader yang mcm kejap ada kejap tak..haishh..perempuan susah nak dijangka..

pendapat aku lah...ego perempuan tak lah jauh sangat nak beza dengan lelaki nie...tapi kami nie...jenis tak suka nak memulakan langkah pertama..ader lah seorang dua yang berani dan merendahkan ego sedikit..tapi bila kami merendahkan ego...akan nampak kelemahan diri sendiri tuh..ker tidak???

mungkin zaman sekarang..lelaki yang memulakan dulu tidak lagi releven..sebab zaman dulu pun boleh jer pompuan pergi meminang lelaki..so..it's up to u...kalau lambat kene rembat...

Dengan berani dan merendahkan ego aku..i want to say something.. "saya suka awak" kbai!!


pernah terbaca older post kat FB aku..."yes..saya seorang penyayang..sebab tuh nama aku UMMI"..

bila aku dah rapat dan cuba rapat dengan seseorang...perasaan sayang aku kat seseorang tuh akan bertambah..it's not kasih sayang yang berjiwang tuh..ini adalah kasih sayang seorang "UMMI" kepada kawan-kawan dan kenalannya...harap jangan ader yang salah paham dengan aku..=)

Friday, 14 December 2012

single is just status

sebenarnya 12/12/12 tuh aku nak update blog..kelas kau jahhh???tapi idea tak ader..ayat-ayat puitis pulak tak timbul-timbul...so abaikan!!

sekarang aku dapat jugak menaip walaupun mata aku dah rapat-rapat..hampir tertutup..

tak ader yang special kali nie..just nak bagi semangat kat diri sendiri, kawan-kawan dan semua orang..supaya jangan cepat berputus asa..masih ader peluang yang luas menunggu kita di hadapan..it's up to u macam mane nak hargai peluang yang ada...

kebelakangan nie..banyak sangat pekara yang mengejutkan berlaku..rotate 180 darjah..agaklahh...

tak kan tak paham-paham lagi..biler kau dah menempuh alam UNIVERSITI..kerja banyak berdasarkan kumpulan..nak tak nak..bagi lah komitmen..tak kan tak paham-paham erti komitmen..aku bukan nak kata aku nie perfect giler...semua pekara aku dapat bagi full komitmen..tak..tak..aku pun teruk jugak..just nak bagitau pentingnyer komitmen kalau nak kerja berkumpulan berjalan dengan lancar...kadang-kadang kita tak perasan yang kita abaikan komitmen tuh..

dengan hati yang terbuka..

"aku memohon maaf jikalau selama semester 1 nie dalam kerja berkumpulan aku tak bagi komitmen yang sepatutnyer..saya budak baru belajar..kalau salah tolong tunjukkan..=)"

tapi kan..aku paling pantang kalau orang tuduh aku tak buat kerja..seriusly tak leh terima dek akal yang waras..mungkin ader silap di mana-mana..okey aku mengaku salah bagi kerja-kerja aku yang tak perfect tuh..sekurangnyerr aku cuba buat kan???

aishh!!cukuplah emosi tuh wehh..aku penat..

~

lari topik jap..nak layan perasaan..

aku sedar aku perlukan seseorang dalam hidup aku..tapi aku nak terus jadi single or terbuka hati aku kat mana-mana lelaki???? *masih berharap*

haaa..tak laku aku agaknyer..tapi diorang kata aku nie memilih sangat...larr...memilih tuh perlu..aku bukan cari calon pakwe...aku cari calon suami yang boleh bimbing aku..titik!!

ade yang bestnyer jadi single..dan ader bestnyer bercouple..masing-masing salih tuduh menuduh..

single : wehh..untunglah kau ader orang ambik berat..pastu dapat teman pergi mana-mana..dapat kongsi masalah..bla bla bla bla bla..

couple : erh!!kau lagi untung tau tak???tak ader orang kongkong..bebas nak kawan dengan sape-sape..boleh pilih dan cari yang lagi baik..tak perlu nak inform dia 24 jam..bla bla bla bla..

so mane lagi best???

aku??single..percaya tak??mohonlah percaya..single is just status..tapi status aku tersangat lah benar..bak kata seseorang..berkawan biar beribu..berscandal tak per ramai-ramai..hahahahaha..

haa nie lagi satu..aku nak pesan kat sweet couple kat luar sana..yang berpakwe makwe..jaga diri masing-masing dengan baik..jangan jadi terlalu cemburu..boleh buat orang menyampah tau tak!!baru couple dah nak cemburu mengalahkan ibu bapa beranak sepuluh..couple baru..belum kahwin..kalau tak ader jodoh??frust menonggeng lah kau..nak aku kata padan muka??jangan..jangan..jangan..hewhewhew *gelak jahat*

tapi aku taklah seteruk tuh nak rosakkan hubungan orang..tambah pulak nak doakan yang buruk-buruk..setiap orang mahukan yang terbaik untuk diri..just nasihat untuk diri sendiri dan semua orang..jangan sedap-sedap menuduh tanpa usul periksa.. *sorry kalau terasa*

#tersangatlah frust HARIMAU MALAYA kalah malam nie..tapi kami tetap bangga dengan kalian dan juga  bangga jadi rakyat malaysia..SELAMANYA HARIMAU MALAYA..=)


Saturday, 8 December 2012

kuatkan aku??='(

akhirnya terupdate jugak belog aku nie..dari hari ker hari aku nie bertangguh..banyak sangat nak diluahkan...tapi tak buat-buat jugak.. 

masa???banyak sangat..tapi masa terluang kurang..banyak habiskan masa terluang dengan menonton movie..movie dan movie..layan facebook, twitter dan youtube..begitulah masa terluang aku diisi..produktif tak???hahahahaha

sejak kebelakangan nie mood + emosi aku tak stabil..banyak pekara yang mengejutkan berlaku dalam satu masa..tapi walaupun seteruk mana yang aku rasa..aku tak boleh tunjuk kat orang yang aku nie lemah..aku kene kuat...yer!!diri aku sendir jer yang mampu bagi semangat kat aku sekarang..keep on smiling..=)

huh!! *aku mengeluh lagi...

aku nie jenis tak paham manusia yang suka cari kesalahan orang lain..kenape nak selamatkan diri sambil cari kesalahan orang lain..sedangkan ape salahnyer kalau kita mengaku kesalahan diri kita..mengaku kelemahan???aku bukan nak suruh seseorang tunjukkan kelemahan diri...tapi kelemahan itu yang akan perbaiki diri..

aku nie bukan lah perfect sangat nak bagitau benda alah nie..tapi aku tak puas hati bila ader orang cuba burukkan aku dan menuduh aku buat pekara yang tak sepatutnyerr..sape tak marah dan geram bila kita dikatakan sedemikian...sumpah rasa nak cabai jer mulut..sabar seseorang ader batasnyerr..

tapi orang itu patut bersyukur sebab aku masih dalam lingkungan yang mampu bersabar...aku just ambik keputusan untuk berdiam diri...bukan nak serang dengan melulu..aku masih mampu berfikiran waras...tuduhan yang langsung tak berasas...itu urusan dia dengan Allah SWT..seriusly..aku tak suka nak cari gaduh..tapi kalau sekali lagi nama aku diburukkan..kau akan kenal siapa sebenarnya UMMI AFIQAH!!

perhh!!garang aku kot...takotnyerrr~

dan satu lagi...aku ader kawan...tapi kat alam universiti nie..aku belum jumpa seorang kawan yang bergelar kawan...ok nak kata dengan jujurnya..memang tak sah lahh kan kalau seseorang kawan itu tak mengutuk sesama sendiri kat belakang-belakang..it's normal..

adab berkawan..ader pasang..ader surut..tapi aku cuba berfikiran positif...aku tak nak kawan hanya just "kawan"..kalau boleh biarlah kawan dunia akhirat..dan adab berkawan kene consider semua perasaan kawan..bukan tak boleh jadi seseorang yang pentingkan diri sendiri..tapi kadang-kadang..tolong alert dengan perasaan semua orang..dah kalau orang tuh tak jaga perasaan kita..why kita kene jaga perasaan diorang pulak???tepuk dada tanya selera...

disebabkan ini belog aku..aku patut kongsikan ape yg aku rasa sekarang...aku bukan nak tagih simpati..aku cuma nak kongsi pengalaman..

~

kalau korang nak tahu..family aku tengah ader masalah kewangan sekarang..seperti semua orang tahu aku dapat duet PTPTN..aku bukan berjimba-jimbi pergi sana sini..aku gunakan untuk beli laptot baru sebab laptot lama dah nazak tahap arwah..jadi duet simpanan semakin berkurang..sementara nak tunggu gaji abah aku seterusnyer..memang family tengah tak ader duet..jadi aku kongsilah sket duet simpanan aku untuk beli barang sepatutnyerr..sekarang..aku just ader beberape ringgit dalam bank..dan dalam wallet tak ader satu sen pun!!!

aku tak sempat nak keluarkan duet memandangkan bank hanya kat FAKULTI sajerr..dan aku tak ader kelas yg berdekatan dengan BANK untuk minggu nie...so untuk dua tiga hari aku just melantak megi..aku tak dapat nak beli makanan..kalau kat matrik dulu..aku ader kawan yg boleh bagi pinjamkan duet..tapi kat sini...aku malu nak pinjam..sebab aku rasa cuma akan bagi bebanan kat orang lain...nak call family mintak duet lagi tak sanggup...so bersabar untuk dua tiga hari..kuatkan semangat..ingat ader lagi orang susah tak dapat makanan..

Ya Allah..kuatkan aku menempuh dugaanMu..aku tak boleh tunjuk yang aku nie sakit + susah..aku hanya mampu mengadu kepadaMu..hanya Engkau saja yg memahami aku disaat ini..='(

Wednesday, 28 November 2012

aku adalah aku...tak ader sesiapa seperti aku...titik!

Assalamualaikum...
Alhamdulillah...aku masih bernafas di atas muka bumi ini..mulakan hari dengan niat beribadat kepada-Mu..sesungguhnya DIA maha PENGASIH lagi maha PENYAYANG..

jam menunjukkan pukul 1 pagi bersamaan 28/11/2012..
hentah kenape tetiba rasa nak update blog yang menyepi yang kesekian kalinyerr...

nak diceritakan pekara yang berlaku sejak akhir-akhir nie..banyak..terlalu banyak sangat..sampai aku pun dah lupa..betul lah ape yang diuar-uarkan.. "melayu mudah lupa"..aku pun termasuk dalam golongan nie haaaa...

yes!!!aku adalah aku..mungkin ramai yang tak tahu menahu pasal aku..dah tak tanya kenape???so dengan memudahkan dan menyenangkan cerita...aku akan cerita serba sedikit pasal aku..kalau yang dah tahu tuh..rasanyerr boleh abaikan post kali nie..hahahahaha..

1. MANJA
aku menafikan dengan sekeras-kerasnyer yg aku nie manja..tapi semakin aku nafikan..nampak sangat aku nie perbodohkan diri sendiri..memang dah terang-terang nampak aku nie manja..aku pun tak perasan sebenarnya..hehehe..aku sebenarnya anak bongsu..

"owhh..patutlah manja..bogsu rupenyerr..."

ok??dah terjawap soalan pertama..ok nexttttttt~

2. AGAK KASAR / MACAM LELAKI / TOMBOY
haa..aku mengaku nie memang gaya aku...hohoiiiii!!takkan aku nak hipokrit jadi ayu..jadi lemah lembut padahal tuh bukan style aku..tapi..tapi..tapi..aku still seorang perempuan melayu terakhir..aku still suka lelaki yang gentleman lahhh...

nak tahu kenape???aku ada 3 orang abang dan sedara mara aku 90% adalah lelaki..mana taknyerr dari kecik bergaul dengan diorang..mama aku pulak bebaskan aku berkawan dengan sesiapa sajerr tanpa mengajar aku jadi perempuan yang sebetulnyerr...hahaha..helloooo!!aku suka barang2 perempuan ok...teddy bear??suka..suka..suka sangatttt!!hihihihhi 

3.SENSITIF
seriusly aku nie sangat sensitif...kau kata sket aku tacing...kau kata banyak aku sentap..kau bergurau macam  gaya nak tak nak aku terasa..haaa..tulah aku...tapi aku nie jenis makan dalam..tak lah kalau terasa dengan orang..aku akan menangis meraung menjerit..aku just mampu senyap dan berfikir...berfikir ayat-ayat yang sesuai..wajarkah nak balas balik atau tidak.. hahaha...tapi aku lebih prefer berdiam diri..jaga hati orang..=)

4. SUSAH NAK LUPAKAN
memang susah nak lupakan sesuatu...nak nak kalau kita suka kat orang tuh..tapi orang tuh buat tak endah..susah nak lupakan dia dan nak suka kat orang lain..mulut boleh lah cakap..tapi hati sape yg tahu kan???

sooo..abaikan perasaan nie boleh???fokus di alam realiti..berhenti bermain dengan khayalan yg tak pernah wujud..OMG!!ape aku merepek niee...

5. AKU TAK LAWA
aku nie tak lawa macam orang lain..aku buruk jerr..haaa lahh..aku paham ape maksud orang-orang sekeliling kata yg aku nie tak pernah berubah..kau nak aku berubah ape???pergi pakai susuk ker???

alhamdulillah..aku bersyukur Allah swt telah kurniakan aku sifat yang cukup..tubuh badan yang sihat..otak yang cergas..akal yang mampu berfikir dan dapat membezakan baik dan buruk..aku bangga dengan diri aku..aku tak kisah ape tanggapan orang kat aku..yes!!aku sayang diri aku..=')

6.TAK MATANG
aku baru jerrr capai umur 19 tahun..aku tak paham lahh..konsep matang macam mane lagi??i try my best to be the matang one..wahh!!ROJAK!!!

ader yang nampak aku matang..ader yang kata tak..aishh..yang mana satu betul nie..tapi bagi aku kann..aku memang nampak macam tak matang gilerr..aku suka buat pekara yang mana orang 20+++ akan kata...

"ishh...malu lah nak buat..matang lah sket"

see??hahaha..sifat tak matang nie lah buat korang ketawa tak henti-henti..JANGAN POYO SANGAT!!

rasanyerr cukuplah kat sini keburukan aku yg tersenarai..haisshh..kutuk diri sendiri nampak..haha..bukan..bukan..bukan..bukan..just nak kenalkan diri aku yg sebenar..mungkin lain kali sambung lagi..=)

#i really love you..aku akan jaga dia dengan penuh kasih sayang..say haiii to my new lappy.. MR.ACER aka TC yang baru..=D

hehehe...wishlist terlaksa satu!!=D


Friday, 23 November 2012

ok fine..aku forever alone..=(

sape tak jeles kalau kau lawa...
sape tak jeles kalau kau pandai..
sape tak jeles kalau kau kaya..
sape tak jeles kalau kau femes...
sape tak jeles kalau kau hebat..

sifat manusia tak lepas dari perasaan jeles terhadap orang lain..bagi aku kan..jeles nie sangat perlu..sebab???

baru ader persaingan..dan kita akan nekad nak jadi macam orang-orang yang kita jeles sangat tuh..

kau nie jeles dengan sape sebenarnyer hah???

aku jeles dengan semua orang..hahaha..apelah aku nie???tak bangga dengan diri sendiri ker??tak bersyukur dengan apa-apa yang kau ader ker??tak suka jadi diri sendiri ker??tak dan takkk dan takkkkk...

hahaha..tension agaknyer aku nie..abaikan..

sebenarnya..aku jeles bila semua orang kalau pergi mana-mana mesti ader teman..tak semua lah..ader lah seorang dua yang sorang-sorang..sebab aku nie termasuk dalam #teamforeveralone..seriusly!!



aku kalau nak pergi mana-mana mesti sorang-sorang..bukan tak ader orang nak teman..cuma memang tak jumpa kawan nak ajak teman..sebab semua orang macam dah ader teman masing-masing..tak payah cakap nak pergi mana-mana..kadang-kadang dalam bilik pun sorang-sorang..always kene tinggal dengan rumate..kasihan kan???kan??kan??tolonglah kasihan dan paham..hehehe

dan kalau aku sorang-sorang tuh...aku akan tumpukan 100% kat handphone..dengar lagu atau main game atau aku ushar jer ape-ape dalam handphone aku tuh..tak nak nampak awkward bila sorang-sorang..sedih kan..hidup dalam dunia sendiri...nanti cakap sorang-sorang orang kata gilaaaaa pulak..

tapi kadang-kadang aku lebih suka sorang-sorang...tak ader orang boleh arah atau paksa aku..freedom!!tapi kan dalam dunia nie..mane boleh tahan hidup sorang-sorang dalam waktu yang lama...teman sangat penting sebab kalau susah ader jugak orang nak tolong..tak lah terkial-kial sorang-sorang..tak ker haru namanyerr..

"kalau hidup dalam bermasyarakat tak nak tolong-menolong..baik pergi tinggal dalam gua..lagi bagus!!"- older post kat facebook..

post aku kat facebook tuh memang nak menganjing orang pun..nak bagi orang terasa sket..kalau tak terasa or sentap..memang keras lah hati...mohonlah terasa...penat aku post..bhahahaha.. >_<



lepas-lepas naik cuti nie..aku jadi makin lemau..lemau..dan sangat lah lemau..belajar macam tak nak belajar...semua macam ambik ringan..study??bila perlu jer..perlu bila ader test...hihihihi...ape jadi dengan aku nie??mana kawan-kawan yang boleh bagi nasihat nie??arhh!!lupa aku nie forever alone..=(

#Ya Allah..kau permudahkan yang susah bagi aku..kau berikan kekuatan untuk aku belajar kerana Engkau..sesungguhnya aku hanya hamba-Mu yang lemah..aminnn..

#ready test for TITAS and KENEGARAAN on this sunday 25/11/2012..wish mue luck ..=D



Friday, 16 November 2012

hai masalah..=')

hai masalah..kau datang lagi..=(

masalah..masalah..masalah..masalah..masalah..
benda yang sangat tidak jauh lari dari kita..senang nak dapat masalah..susah nak selesai masalah..begitulah sebaliknya..

kau jangan ingat kau sorang jer ada masalah...

bagi aku..setiap masalah ada uniknya..sebab masalah itu akan mencetus kita berfikir dengan pelbagai cara untuk mengatasi atau menyelesaikannya..

dah kalau ada masalah tuh jangan asyik fikir dan fikir..sampai bila tak selesai..usaha tuh jangan dilupakan...

dan kalau tengah mengalami masalah tak kira besar atau kecil...kalau aku lahhhh..aku akan fikir ader lagi orang tengah hadapi masalah yang lebih rumit dari aku..so!!itu akan buat hati aku lebih tenang dan lega nak hadapi masalah tuh..=)

jangan takut dengan masalah...

kita patut bagi peluang kedua kat dia atau bagi satu peluang kat orang lain???

memang aku tak dapat nak tipu diri sendiri...sejauh mana aku menafikan..sekuat itulah keinginan aku bertambah...bila terdengar cerita pasal kawan-kawan dah plan nak bertunang atau berkahwin 3 or 4 tahun lagi..hati aku terus sayu..untunglahhhh...

aku calon pun tak ader lagi???

hai jodoh..kau kat mana sekarang..muncul lah sekarang..nak kenal..nak kenal..nak kenal!!

kalau andai engkau jodoh aku..aku terima semua kelebihan dan kelemahan kau seperti mana kau terima aku seadanya...wahhh!!ayat gua tacing habis nak habaq kat luuu...hehehehe

keadaan aku sekarang ibarat lagu yang berkumandang kat blog aku..why rapuh???
sebab aku seorang hamba yang sangat lemah dan hanya mampu berserah dan memohon petunjuk kepadaMU...

salam maah hijrah..semoga aku dapat perbaiki kelemahan diri dan berhijrah lebih ke arah kebaikan..insyaallah...=)

#seminggu sangat tak cukup cuti bagi aku..hukhukhukhuk..tak nak balik UPM!!!='(

Tuesday, 13 November 2012

seven eleven ='D

Assalamualaikum..

Aku UMMI AFIQAH BINTI MOHD ZUKRI telah mencapai umur 19 tahun pada 7/11/2012..
tahun di mana merupakan terakhir kali mengecapi hidup sebagai orang yang berumur angka satu di hadapan...betape sedihnyer..semakin perlahan aku meninggalkan zaman remaja dan menuju dengan berhati-hati ke zaman dewasa..perlu meninggalkan sifat kebudakkan..perlu berfikir lebih matang...perlu lebih pandai mengawal semua terutama emosi..perlu dan perlu berubah..berubah ke arah kebaikkan...bukan keburukkan..

jadi bila kau dah sedar..bukan dengan kata-kata jer..perlu buktikan..buktikan kemampuan diri..bukan sekadar pembaziran memikirkan pekara yang tiada usaha..ready..get set...go!!!!

wallaweyy..
kenape skema sangat ayat aku kat atas nie??demam ker hape??bermadah helah bagai..sah lah nie aku sudah matang..matang ker???

typical orang melayu..kalau tegur sket kata jaga tepi kain orang lah..kalau buat baik atau tunjuk baik kata nak jadi ustaz or ustazah lah..ish!!kan bagus kalau kita anggap orang yang tegur nie sebab dia sayang kita..jauhkan kita dari kesilapan...patut bersyukur tau Allah swt berikan kita seseorang untuk peringatkan kita dari terus lalai..alhamdulillah..

tapi kan..seriusly susah nak tegur orang..bertambah kalau orang yang lebih berusia..tapi bagi umur-umur sebaya aku nie..kalau nak tegur..ayat menganjing sket..sebab nak bagi terasa dengan lebih mendalam..tapi kalau dah dapat jenis blur macam aku..jenuh menganjing lah..sebab aku tak paham..hihihi..dan kita akan lebih sentap kalau yang tegur tuh berlainan jantina..seriusly! =)

~
ape yang bestnyer terjadi time seven eleven tuh??

hari rabu..hari seperti biase-biase..tidak ader pekara yang luar biase..pergi kuliah dengan semangatnyer..kelas mula pukol 11..aku datang sedikit awal sebab terpaksa...hari tuh dah kene sound-sound kes masuk lambat..insaf sekejap nie..sebenarnya aku tersangat nak budak-budak kelas aku akan nyanyikan lagu "birthday" kat aku..tapi diorang mcm tak tahu..dan masing2 sibuk buat kerja..jadi sedikit frust di situ..

dan selepas tuh aku dapat berita gembira...kelas kenegaraan aku batal..agak terubat lah hati nie sket..jadi aku boleh balik dan tidur..hahaha...bila sampai jer kat bilik...ingat bolehlah nak tidur sekejap..tapi diorang hantar mesej suruh siapkan assignment..what the fuuuuuu!!

dan kelas sambung balik pukul 5..dan time tuh lar aku mula jumpa kawan-kawan yang wish birthday aku..tersenyum sendiri..dan bila datang kelas..kawan-kawan aku suruh datang bilik diorang malam tuh..dan aku tersangatlah dilema sebab aku dah janji dengan geng-geng rumate nak keluar malam tuh..dan aku terpaksa memilih dan akhirnya jumpa penyelesaian yang adil..

*cerita aku yang agak pening!!!mohon buat-buat paham..=)

tacing dapat suprise makan domino dan secret recipe..terima kasih kawan-kawan..ingatkan aku dah dilupakan..hehehe..pertama kali sambut birthday sebagai seorang pelajar universiti dan dengan kawan2 baru..yang mana wish birthday hantar mesej, post kat facebook dan yang tweet kat twitter..thanks you so much..ucapan anda sangat dihargai..tak lupa jugak yang belanja semua-semua nie..lain kali belanja lagi..hewhewhew








jangan risau..ummi nie takkan berubah kalau keadaan tak memaksa..i'm who i'm..aku still berharap sesuatu yang sukar terjadi..dan aku jugak sukar nak lupakan pekara yang lepas..

Tuesday, 6 November 2012

abstrak!

terisi masa kekosongan dengan update blog sementara menunggu kelas pukul 5 petang..huh!!!lamanyer..kepuasan ketiduran kesudahan..hehehe

kadang-kadang aku tak boleh kawal perasaan dan tingkah laku aku..so sebagai orang yang menjadi pemerhati aku..seriusly..from deep of my heart..i'm so sorry..

aku buat something mesti bersebab..aku bukan dengan rakusnyer..dengan jahatnyer..dengan kejamnyer..menolak atau mereject orang dengan sesuka hati...dan please...jangan paksa aku terima kau..i think i just like u as a friend..not more than this!!!

aku bimbang sangat2..orang kata kalau kita pernah melukakan hati seseorang..kita akan dibalas balik..dan aku mula menyedari kesilapan aku..tapi...kalau hati aku dilukai???aku tak pernah salahkan sesiapa sebab suka dan sayang tuh benda yang abstrak...

yer..cakap pasal abstrak..kecantikan atau kehenseman atau kecomelan adalah satu yang abstrak..setiap pandangan mata kita akan nampak kelainan di mata masing-masing..so jangan pertikaikan kalau aku pernah cakap kau hensem ker comel ker cantik ker..

dan perilaku juga abstrak erh??tak paham lah..kenape sesetengah orang suka pertikaikan ape-ape yang aku buat..aku buat ape yang aku suka dan betul..rasanyer aku sudah mention sebelum2 nie..so kalau tak suka aku sudah..aku bukan paksa orang kawan dengan aku pun..aku dah terbiasa jadi forever alone nie..memang aku perlukan seseorang..tapi kalau semua orang just menyakitkan hati..can you just please leave me alone!!!

esok??ader ape dengan hari esok..jangan cari aku..tuh jer..kbai!!='D

my new me..=)



Saturday, 3 November 2012

hai NOVEMBER!

erh!!sudah masuk november ker???
hai..hey..hoi..woit..wehh..wassup.. "NOVEMBER"
bulan yang sangat aku tunggu2...
i really like november...so muchh!!

let's talk about my #wishesnovember

~ aku nak perbaiki segala kelemahan diri aku...contohnyer..siapkan keje pada awal waktu..jangan study last2 minute..suka2 tiru orang..suka2 arah orang.. <--- sifat aku sebelum nie mcm nie ker??=O

~ lebih disiplinkan diri kot!!tepati waktu..jangan buat mcm dulu2..suka datang kelas lambat...ish3!!satu lagi..jangan suka buang masa...haaa!!nie lah mengadap facebook, twitter dan movie..hehehe

~ jauhkan sifat sombong...like sentiasa menerima pendapat orang lain...dengar nasihat orang lain..tolonglah jangan degil sangat..asyik nak lawan jer kan??huhuhuhu

~ bina lebih keyakinan diri...kau pedulikan ape orang sekeliling kata kat kau..tak memberi kesan ape2 pun...diorang nie anggap aku penting kot..sebab tuh diorang jeling-jeling dan sebut-sebut nama aku..wahh!!terasa femes disitu..hihihi

~ pandai uruskan duet..yang nie paling parah..seriusly aku tak leh pegang duet banyak2..rasa nak belanja jer..aku rasa lebih habiskan duet kat makanan kot..owh!!someone..please guide me..

~ lebih dekatkan diri dengan yg Maha Esa..semoga dipermudahkan segala urusan harian..amin..=')

kalau nak cakap banyak sangat wish aku..cukuplah senarai yg terlintas sekarang nie...kalau nak list lagi...aku tweet jer hah!!aku kan tiap masa dapat on9 memang akan tweet..tak kan lupa...sampai orang fedup asyik nampak aku jerr...huhuhu

semestinya kenape aku suka november adalahhh~ hahaha...rahsia besar nie...nanti aku akan post lebih berkaitan rahsia bulan2 sebelas nie...

dan wish paling besar aku..semoga bulan 11 tahun nie memberi aku kelainan daripada tahun2 yg lepas...=)

#baru2 nie aku wakil kolej (SUKOL) dalam HOKI dan SKUASY..walaupun tak dapat tempat..aku enjoy sangat2!!

team hoki kolej..hanya yg terbaek..=)

muka cuak kene main as FORWARD..=)

team skuasy beserta penyokong..

rumate aku pun masuk jugak tau skuasy..=)


Tuesday, 30 October 2012

aku berhenti berharap =')

rasanyer ader benda yg tak patut kita tahu...
kalau itu yang boleh buat hati kita jadi tenang...
tapi sesudah tahu..
hati terus jadi gundah gulana...

please..perasan tuh aku dah buang jauh-jauh...tolong lar pergi...pergi lah wehhh...aku anggap dia kawan jer...aku dah lupakan perasan aku kat dia...kenape aku nak sedih tengok dia dah ader makwe AKA dah couple...memang aku terkejut..sebab dia tak bagitau sepatah haram pun...aku patut tumpang bahagia kalau dia dah ader seseorang yg istimewa dalam hidup dia..dan layanan dia kat aku tetap sama jer mcm dulu..nothing change...

tapi aku still berharap dengan dia...dan harapan aku sekarang... *hancussss

huh!keluhan yang berat dilepaskan...tetiba aku jadi malas nak berharap lagi..ape-ape yg terjadi sekarang ibaratkan angin yg lalu membelai rambut-rambut...

perh!!!!jiwang siot aku mcm awie dalam sembilu...

dah-dah...tak der ape yang dipikir secara serius sekarang...fokus untuk study...
ayat klise "kumbang belambak lagi"....
jadi siapakah kumbang itu???



~

Buat masa nie aku tak perlukan seseorang yg istimewa dalam hidup aku..aku just nak seorang kawan yang boleh dengar masalah aku dan bagi aku tunjuk ajar yang betul...seriusly..aku perlukan "seseorang" itu...

kenape kau berubah??

maybe kau tak nampak..tapi aku sangat perasan...ayat yg kau kata "sorry...aku buzy" + "sorry..aku banyak keje"
tapi aku paham maksud disebalik ayat itu "sorry...aku malas nak layan kau.." + "jangan ganggu aku buat masa sekarang boleh???"
aku tak kisah kalau kau nak terus terang...sekurangnyer kau jujur..tapi tak payah nak tipu-tipu bagai...peace no war!!=)

#assaingment belambak..tapi aku lebih memikirkan cuti 2 minggu lagi..yehoooo~

Wednesday, 24 October 2012

jangan dan jangan

mata nak tertutup...tapi digagahi untuk mengupdate..hihihihi

dah tak tahu nak post something yg lebih spesifik dan lebih menarik...tapi nak bongkarkan semua pekara yg stuck kat kepala nie hah!!

1. jangan cepat menilai aku..
sumpah tak paham jenis yang suka buat aku down dan sentap nie..rasa nak cibai jer kalau jumpa spesis macam nie...bukan aku nak kutuk orang..tapi nak kata sket..kalau dah rasa pandai tak perlu nak merendah-rendahkan orang lain...aku buat ape yg aku rasa betul dan ape yg aku rasa suka...dah tuh!!nak kata aku macam tuh lar..macam nie lah...kau betul-betul kenal aku ker???

2. jangan paksa aku..
boleh dak jangan paksa aku buat sesuatu yg aku tak suka??means aku nie sejak azali memang sangat-sangat sukar untuk ikut peraturan..dan bagi aku..peraturan dibuat untuk aku merempuhnyer..hahaha..bukan aku nie jenis yg tak langsung boleh ikut peraturan...aku nie jenis relex + steady + chill + cool...aku bukan nak mengajar suruh langgar peraturan..tapi tak perlu jadi terlalu skema..nanti korang akan terasa "terbeban" dengan cara hidup korang...sebab tuh boleh muncul "tensionnyer hidup di mana-mana"...live on your own..=)

3. jangan kutuk aku...
yang nie paling pantang...pantang kalau aku dengar setiap kutukan yg depan-depan nie..rasa nak penampor + penumbuk + penerajang...tak kisah kau nak kata aku brutal ker..gengster ker...tapi agak-agak sket nak kutuk tuh..kau kene pandai nak bezakan antara gurauan dan kutukan...dan kalau dah tahu tak pandai nak bergurau...baik senyap dari berkata-berkata..

4. jangan buat sesuatu yg boleh buat aku marah...
aku sebenarnya tak suka marah-marah orang...tapi disebabkan kesabaran aku kadang-kadang dah melebihi batas..sape tak rasa nak marah..aku tak nak lah mention jenis-jenis perangai yg buat aku marah..nanti ramai jer yg perasan dan mulalah nak gaduh-gaduh bagai...so cukuplah setakat korang tahu...jangan sesuka hati nak buat orang marah...walaupun sukar untuk menjaga hati setiap orang..tapi sekurangnyer cuba..

mesti korang bace semua nie dan kata 
"eleh!!!dia nie kekwat gila..nak suruh orang paham dia jer.."

tolonglah mengerti aku..=)

aku tahu tujuan dan niat aku masuk universiti...aku bukan masuk universiti untuk enjoy dan main-main sampai abaikan pelajaran..aku nie terlalu muda untuk mengenal dunia yg masih baru bagi aku...dan disebabkan itulah aku perlukan orang lain untuk tunjuk ajar dan memberikan semangat untuk aku..

korang jugak kene sedar..kalau belajar siang malam sampai tunggang terbalik...lepas tuh bertungkus lumus siapkan assingment...study bagai nak rak..kalau hubungan dengan TUHAN tak jaga..tak ke mana jugak.. *nasihat untuk diri sendiri...

seriusly excited nak balik rumah untuk raya haji...walaupun sekejap..dan banyak kerja yg perlu disiapkan..abaikan sebentar...aku nak habiskan masa bersama keluarga tercinta..=')

#terkejut dan terkenang benda nie apabila terjumpa yg sebijik kat kedai..hehehehe

rinduuu~ =')



Sunday, 21 October 2012

kenape manusia suka mengkritik??

Tak perlu nak panjangkan cerita dan rumitkan keadaan...aku just nak cakap mengkritik nie mcm dah jadi sebati dalam diri manusia...tapi kita kene paham...ader kritikan ke arah kebaikan dan keburukan...

"erhhh!! tengok dia tuh..berlagak betul...bukan pandai sangat pun.."

"nak pergi kelas pakai macam tuh ker???overnyer..nak suruh orang pandang lah tuh.."


"euww...kereknyer kau...perasan hotlah tuh.."


ish...ish...ish..kalau sehari tak jadi pengkritik bebas memang tak sah lah kan...tapi kalau korang perasan kebanyakan kritikan ke arah "down"...stop lah buat mcm nie...aku bukan nak tunding jari kata kau kau kau yg salah...aku pun suka kritik...tapi kalau boleh kurangkan dan perbaiki kritikan tuh supaya boleh jadi lebih membina...

#sebenarnya post nie panjang lagi...disebabkan internet buat giler...semua hilang..dan telah spoilkan mood aku nak update balik..sekian..='(




Sunday, 14 October 2012

semua lelaki sama

kekangan masa membantut aku untuk update blog..kali nie..memang betul-betul buat buzy walaupun aku sempat lepak-lepak kat kafe..

mesti korang dah boring + bosan + fedup kalau aku nak update pasal perkembangan aku kat sini...hurmm..aku still sama mcam aku yg dulu maybe lebih berkembang sebab aku rasa mulut asyik mengunyah jer...kawan-kawan kat sini semua baik hati pulak...suka jer belanja..aku pulak pantang belanja-belanja nie!!! bab kata orang tua-tua "rezeki jangan ditolak..musuh jangan dicari"..

semalam..
aku,roommate dan beberape orang senior pergi berjalan-jalan kat BUKIT ESKPO..bukan aku nie gilaa ker haper nak jogging malam-malam...nie sebenarnya ader FESTIVAL PERTANIAN sempena konvo..tempat tuh dekat jer..jalan kaki..dan ada jualan pulak..alah!!biaselah perempuan..suka lah pergi-pergi tempat mcm nie...termasuk aku..duet dah kontang tp still pergi...aku suka window shopping..tak beli pun tak per..hehehe..mohon jangan merungut bila jalan-jalan dengan aku...

sebenarnya fokus aku bukan nak bagitau aku pergi situ dan sini..aku nak bagitau tentang topik perbualan kami semalam..disebabkan ader beberape orang budak lelaki yg sama batch dengan aku lepak sekali..jadi aku teingin untuk kupaskan dengan lebih lanjut lagi..waahhh!!ayat mcm hentah ape-ape jer..

"semua lelaki same jer"

tetiba terkeluar kat mulut salah seorang senior perempuan..

bagi aku kan...aku just dalam 70% setuju kot..tak semua lelaki sama..kenape??

ok!!!wahai kaum adam..sila jawap..hahaha



nie nak bagitau kenape senior tuh boleh cakap mcm tuh..
ader seorang budak perempuan nie..lawa + ciut + miut..bab kata orang..perfectoo!!..tapi yg tak sedap mata memandangnyer..pompuan nie free hair...tapi kan lelaki-lelaki nie pantang nampak dahi licin jer mesti nak ushar..bukan setakat junior or senior..alumni pun ader nak ushar..tapi yg bagusnyer pompuan nie..dia nie jenis tak layan..

"tak layan = dingin" 

dan tetiba ader sorang budak lelaki nie cakap "dingin tuh cool"

cool ker???ok..aku nampak cool tak???hahaha..nak jugak..

tapi kan...aku ader terbaca...diorang just nak main-main jer dgan pompuan jenis yg macam nie..bukan nak buat bini..betol ker???

hahaha..pernah dengar statement "perempuan sama jer??"
jarang kan?? ker tak ader??hihihihi

sekarang tiba masa aku punye pendapat..bagi aku tak sama langsung k!!!kecantikan subjektif...jadi ader orang tengok orang tuh lawa tp bagi orang lain tak lawa..so don't worry..sebab Allah swt dah ciptakan setiap seorang ada kelebihan masing-masing...jadi!!!jaga mulut anda..jangan sesuka hati nak kutuk orang..

kadang-kadang ader benda yg membuatkan lelaki semua nampak sama jer..bukan maksud aku benda alah tuh..dan teetttttt!!!means..diorang tak suka dikongkong...jadi pompuan nie tak payah nak gedik asyik-asyik nak suruh lelaki tuh layan kau sorang jer..aku kalau jadi laki pun fedup dapat pompuan mcm nie...berfikiran terbuka sket...

penting untuk memahami antara satu sama lain..=)

#ok!!!aku always kene tinggal sorang-sorang...bakal jadi stress tahap gaban sebab test deret minggu nie..doakan aku dipermudahkan untuk menjawap soalan..amin..
#saya still stalk awak..susah nak lupakan seseorang..take note!!

Friday, 5 October 2012

kau kawan aku???

special untuk hari nie..update dalam waktu tengah hari..kenapekah??sebab malam-malam kononlah aku buzy tp sebenarnya malas!!!hehehehe

aku teragak-agak nak sebut or berbangkit pekara nie..tp nampaknyer pekara nie memang betol-betol menggangu aku..semua bermula dari seorang "KAWAN"...

aku sebenarnya tak kisah kalau kau nak buat jahat dengan aku..nak kutuk aku depan or belakang tapi jangan sampai aku tahu...dan aku jugak tak kisah kalau kau tak nak kawan dengan aku..tak nak layan aku..tapi tolong sangat-sangat jangan tipu aku..kalau kau tipu dan aku tak tahu tak per lah jugak kan..tapi nie tipu terang-terang terkantoi..memang menimbulkan kemarahan di hati...

"eleh!!hal kecik jer pun..tuh pun nak terasa ker???"

hal kecik ker..besar bapak ker...aku pantang wehhh nak tipu...sumpah meluat kalau ader kawan yg suka tipu-tipu...kalau kau tipu untuk kebaikan bersama tak per lah jugak kan..tapi hurmmmmm... *fikir lah sendiri*

pesanan untuk kawan aku...aku kawan yg teruk..terus terang jer kalau kau tak nak kawan dengan aku..rasanyer tak perlu nak jadi pentipu bagai...kali nie memang aku betol-betol terasa "kawan senang ramai yg datang..tapi bila kawan susah buang kita macam sampah..."

jap-jap!!salah tak kalau tersuka kat seorang kawan kita??salahkah??


korang tahu kan ape itu istilah kawan yg korang rajin sebut sangat tuh.."dia kawan aku...kau kan kawan aku...dan bla..bla..bla.."tapi setakat mana korang hargai kata-kata tuh sebagai seorang kawan???

aku bukan jenis nak kawal semua kawan-kawan aku..i just need them!! sebab aku tak boleh hidup sorang-sorang kat dunia nie...jadi aku perlukan mereka untuk tolong aku..dan rasanyer senang tak aku lupakan korang???tersilap or terkhilaf sedikit tuh pekara biase sebab aku nie manusia yg lemah jugak..tapi aku cuba perbaiki diri.. *insyaallah*

dan dan dan dan dan...

aku nie jenis tak kisah kalau nak mintak ditolongkan..tapi kalau pertolongan tuh menyusahkan aku jugak..i need to say sorry..bukan tak nak tolong..sebab aku perlu memikirkan kebaikan bersama...dan kalau kau perasan..boleh tak jangan jadi seorang yg menyusahkan???nanti orang akan meluat nak tolong..aku  kesian sangat kat kau..tapi kali nie maaf sangat-sangat tak dapat tolong...jangan benci aku yer?? *kecewa*

walaupun aku sering keseorangan..aku masih ada kawan-kawan yg sokong aku dari belakang..yg capai tangan aku semasa aku hampir-hampir jatuh...thanks korang..aku hargai setiap kawan aku kat dunia nie...

khas buat kawan susah senang aku...NURUK AKMAL.."mung kawan yg terbaek...yg memberi nasihat baik dan buruk...yg menjadi patung tempat luahan perasaan dan story mory..kadang-kadang jadi bank ketika aku sempit..yg tak berkira walaupun beratus-ratus (auta sket..hehehe)...yg sanggup teman aku pergi mana-mana...yg jadi pengajar benda-benda yg aku tak tahu..yg selalu ikot plan jahat aku...dan aku betol-betol dah jumpa seorang "KAWAN" yg bergelar kawan...i love and miss u so much!!!

muka mcm mengantuk jer??=_="


maafkan aku jika tak dapat jadi seorang kawan yang terbaik..=')
aku perlu belajar memahami orang lain..bukan menghukum sesuka hati..maaf sekali lagi...

Tuesday, 2 October 2012

aku penat!

PENAT!
TENSION!

Perkataan nie jer lah asyik yg berlegar-legar kat kepala aku sekarang...bukan aku jer...berkemungkinan besar semua students baya-baya aku yg baru masuk universiti nie...tapi korang sedar tak??dah sebulan kita bergelar mahasiswa dan mahasisiwi...cepat gila masa berlalu!!!
biase lah mula-mula kan..baru nak sesuaikan diri...tapi sumpah..penat tak terkata...mana semua nak survive sendiri lagi..selama nie pakai suap jer...hah!!!belajar lah berdikari sket..

untunglah yg dduk dekat..ader masa terluang boleh balik...aku yg dduk jauh nie??nak tengok muka abah dan mama sekejap pun tak boleh..seperti yg aku dah sebut sebelum-sebelum nie..aktiviti kolej terlalu banyak dan padat sampaikan aku nak keluar jalan-jalan mengenali kawasan persekitaran pun tak ader masa..nie kan pulak aku nak balik sekejap..huh!!dugaan merantau belajar di tempat orang..

aku boleh jer buat-buat tak tahu langsung atau tak kisah pasal aktiviti kolej..tapi apakan daya..aku perlu kumpulkan MERIT untuk terus kekal dalam kolej..yg korang-korang dduk dekat tak per lah tak nak join aktiviti pun..kene buang kolej korang dduk kat rumah jer..tp kami nak menumpang kat mana?? *sedih*

cukuplah setiap hujung minggu aku akan keseorangan memandangkan roomate aku nie dduk dekat...jadi setiap hujung minggu dia akan balik dan time tuh aku memang bermaharajalela dalam bilik..best tuh memang best tapi kadang-kadang korang akan rasa sunyi dah di situlah akan terbit #teamforeveralone..

dan lagi satu..aku harap korang akan faham aku..aku nie bukan jenis lurus yg boleh ikut peraturan..haa lah!!aku paling muda dalam kalangan korang...sebab tuh jiwa aku masih mcm kebudakan yg tak kenal erti kematangan...aku memang jenis mcm nie...aku bukan boleh kena paksa datang awal-awal...5 minit sebelum kelas baru aku nak gerak..style aku jenis tak kisah ape-ape orang nak kata atau ape-ape orang nak pandang..aku akan buat ape-ape yg aku suka dan aku selesa..tp tolong jangan paksa aku..

tapi kadang-kadang aku terpaksa jaga hati orang walaupun susah gila nak terima..untuk kesenangan bersama..alah!!semua nie sekejap jer..selagi boleh tahan dan bersabar..aku hipokrit terima jer ape-ape pendapat korang walaupun tak sependapat dengan aku..tapi jenis korang-korang yg tak boleh dengar nasihat orang yg lebih muda..yer lah korang lebih pengalaman dari aku tapi korang kene ingat..tak semua yg muda tak berpengetahuan dan tak semua yg tua berpengalaman..

keje banyak..tapi aku masih teruskan tabiat buruk aku iaitu BERTANGGUH!!sedar-sedarlah ummi...kau nie degil yg amat betol pun hadoi...satu lagi MALAS!!!mohon lah jauhkan dari aku..nyah!!!dari sini..shuhhhh~~~

~

cukuplah aku merapu..

hoi budak gemuk!!!
bersempena 2/10 adalah birthday seorang kawan aku yg banyak membantu aku selama nie..thanks bro..hang dah macam abang aku..walaupun kadang-kadang hang sengaja cari pasal dengan aku..tapi hang member yg terbaek..haha..tacing tak post blog semata-mata untuk birthday hang..oleh itu hang terpaksa lah belanja aku ais krim..kononlah segan sangat dengan aku kan...arh!!tak kira..janji tetap janji..hahaha..boleh pulak main paksa-paksa..=D



~

bila tanya hati..aku suka kat sape sekarang nie??jawapannyer adalah kosong..kosong..kosong...dan itu bermakna..aku belum jumpa seseorang yg sesuai dengan aku...walaupun ader yg kata aku nie jenis memilih sangat..tapi korang kene tahu..memilih tuh penting sebab aku cari bukan untuk jadi boyfriend semata-mata..tapi bakal jadi imam aku suatu hari nanti..insyaallah..

Friday, 28 September 2012

Tak puas hati ker??


kebosanan aku dalam kelas =)

Jam menunjukkan pukul 3.30 pagi..tetiba terbangun nak update blog..buang tebiat kot..hahaha..actually roomate aku tengah bersengkang mata buat assignment untuk dihantar esok hari..alang-alang dah terjaga..temankan dia lah sekejap...kesian jugak…nak tolong tapi hanya mampu tolong tengok tengok..sebab aku pun tak paham subjek yg dia belajar nie...bagus tak dapat roommate mcm aku???

Owhh..minggu-minggu dan hari-hari yg memenatkan…yg menensionkan…yg kestressan..tengok bahasa melayu dah tak berape betol…betape menggambarkan yg aku nie dah kematian kata-kata…otak tepu bagai tepung yg tak cukup air…bagi aku rehat dengan tenang jap boleh???aku sangat rindukan masa bersenang lenang dan makan dan tidor tak ingat dunia..hihihi

Cis!!banyak nak complain nie..

Mula-mula pasal aktiviti kolej..tau lar korang banyak sangat perancangan nak buat..tapi jangan “BUSH” nah!! gedabak semua bagi kat junior…agak-agak arh..kitorang baru celik mata mengenali kehidupan di UNIVERSITI..tapi korang dah mebebankan kami dengan event yg hentah ape-ape bagai dan kadang-kadang rasa tak penting pun..tahu lah korang pun banyak keje jugak..dah tuh…asyik-asyik nak compare...dulu kitorang pun buat itu..buat ini…dah tuh dulu..kitorang nak buat perubahan lah nie..supaya kami tak kan buat kat junior kami mcm tuh dan mcm nie lagi…huh!! *mengeluh~

Seterusnyer..subjek yg paling aku “suka” kot…dengar mcm best..PHYSCHOLOGY PENDIDIKAN…tapi setakat nie belajar aku langsung tak paham..adeh!!someone can help me…kritikal giler dah aku nie...bukan ape..pensyarah nie suka suruh student bentang dan forum dan sewaktu dengannyer…dan aku nie still blur…dia terangkan dan tambah sket-sket ape yg tak cukup…lagi bertambah blur aku..seksa woiii belajar benda yg tak paham…dan untuk pengetahuan korang..aku dah bace isi pelajaran sebelum kelas..tapi..tapi..tapi..still kabur…aku perlu cari jalan yg lain nie..mungkin jalan yg lebih lurus…

Nak cerita banyak..tapi bila nak taip jer..semua hilang beterbangan dengan kipas yg berputar kuasa 5…

Cukuplah aku jadi setiausaha yg kene menghadap laptot beberape jam nak buat minit mesyuarat..tuh pun satu jer yg siap..masih berbaki beberapa campur dengan senarai nama dan nombor matrik..berbalam-balam..berpinar-pinar mata aku wehhh!!!naseb tak juling jer…dah lar semua notis events aku jugak yg kene buat..sekali kena tampal kat depan pintu tandas setiap aras kot…mau pengsan aku dibuatnyer…dan aku datang meeting lambat kes aku baru balik kelas…tak pasal kene sound-sound…korang ingat aku nie suka-suka nak datang lambat..aku habis kelas nak dekat-dekat malam…pikir logik lah wehhh!!aku nak letak jawatan boleh??? *mengeluh lagi~

Berita yg mengejutkan…ape??ape??ape??ok skandal lama sambung belajar kat sini jugak..what a big surprise jumpa dia kat kafe…fuuuuu~ok buat-buat tak kenal..kau tak tegur aku..aku tak tegur jugak…haha..serius mcm lawak gila..kan dah kene sound sombong..tuh lar..aku nie kekwat jugak tau…bukan senang nak tegur orang sesuka hati..kan aku dah kata…kau buat baik dengan aku…aku buat baik..baik..baik dengan kau…tapi baik ader makna kan??

Cukuplah aku buat baik dengan pekara yg betol..aku still tak kedekut barang-barang aku tapi perlu minta izin kalau nak guna…aku akan cuba bagi pinjamkan kalau itu tak menyusahkan aku balik..tapi bila kau dah nak buat cara-cara kedekut kau tuh..ape boleh buat??just go on..hidup lah dengan kehidupan masing-masing..tapi kalau kau perlukan aku..just cari jer aku..aku still ader hati nak tolong..baik tak ader kawan mcm aku?? *perasan!!

Sumpah tak ader masa nak ushar lelaki…aku memang betol-betol buat hal sendiri..buat masa sekarang lah…tapi kadang-kadang menggatal jugak tengok-tengok yg hensem..yg segak..lumrah..jangan ingat lelaki jer boleh..pompuan pun bole bhaa..

Semua mcm tak ader masa nak dengar masalah aku..ok aku luahkan semua kat blog..baru lepas pekara yg tersekat kat kepala nie…tak kisah kau nie kawan jenis cari aku time susah bila senang buang aku mcm sampah…asalkan dah termaktub dalam hidup kau…aku nie pernah jadi kawan kau…hurmm..oleh itu sape nak teman aku pergi lepak KL??? *krik..krik..krik..

#sangat perlukan printer..penting!!!