Friday, 25 May 2012

Dear friends..PERPISAHAN~


Terima kasih...
video nie telah berjaya buat aku menangis...
video nie jugak buat aku sedar betapa beharganya seorang kawan...
tiada ternilainya sebuah persahabatan..
perpisahan...
memang menyedihkan...
dan menyakitkan...
tetapi setiap pertemuan pasti ada perpisahan...




lirik lagu yg terkandung dalam video nie~


Mainichi hi ga shizumu made
Doro mamire ni nari nagara
Mujaki ni sugoshita hibi mo sute gatai keredo
Yumemiru boku ga ite mo sore wa sore de boku dakara
JIGUSOO PAZURU mitai ni
Hamatte nakute ii

Dareka no YES ga kimi ni totte
NO dearu no to onaji you ni
Itsudatte jiyuu na hazu dakara
Ashita kaze ga toori nuketa toki ni
PAZURU ga kakete ita toshitemo
Daremo sore wo semetari shinai yo

Ano hi yumemita bokura wa
Machigai ja nai to shinjite
Araku uneru unabara wo watatte ikeru
Kimi no mune no itami datte
Bokura wa shitte iru kara
Moshimo kimi ga kono fune wo orite
Chigau sekai ni ita toshite mo saigo ni wa kitto waraeru yo

Ima demo bokura wa yume wo mite iru yo
Takusareta sono omoi mo nosete

Areta kono unabara wo itami to tatakatte kyou mo yuku
Yakusoku ga uso ni nara nai you ni
Soshite itsuka
Bokura no fune wo orita chigau sekai ni iru kimi ni
Kanseishita PAZURU wo todoke you



pandai-pandai lar korang cari translate dalam BI or BM...sangat mendalam maknanya..='(

Kau sayang barang kau????


Setiap orang mesti ade barang yg disayangi kan???aku….banyak…banyak sangat-sangat…hehehe…bagi aku…barang tuh kalau lagi lama lagi beharga dan aku lagi lar sayang…nak tahu kenape???sebab barang antik lagi beharga..macam emas…okey itu MATA DUITAN!!!!ngee~
Kalau aku dah serahkan barang yg aku sayang…ini bermakna aku percaya kat orang tuh untuk jaga…dan aku harap sangat barang-barang aku tuh berada dalam keadaan baik-baik sajeeee…..kalau terjadi ape-ape…aku sekeh pale nie kang!!!!(pesanan kepada diri sendiri)...heeee~

- Handphone X-press Music..

Sekarang aku hanya mampu pakai handphone nie jer…tak mampu lagi nak beli yg canggih…alah..setakat boleh call…mesej…kira okey lar kan…boleh ambik gambar pun dah kira kelebihan sesuatu handphone tuh…walaupun 2 mp…boleh jer ambik gambar cantek...(terpaksa puji diri sendiri untuk sedapkan hati)…yg paling best handphone aku…music dia bunyi best…tuh aku sayang sangat memandangkan aku nie gila dengar lagu yg macam-macam genre….hehehe…so sape-sape yg berminat boleh lar dapatkan di pasaran…sebenarnya nie handphone aku yg ke-4…hahahaha…gila tukar handphone…aku tak kisah pun kalau  tak der wifi or touchscreen…sebab handphone nie berpuluh-puluh kali jatuh…masih gagah mcm dulu..weee~


aku pernah pakai dua-dua warna...lepas rosak  yg biru aku tukar yg merah


- Laptot TC…

Seriously aku jelous orang yg dah ader laptot kepunyaan sendiri…ok aku tak mampu lagi untuk beli…hanya yg lebih tua diutamakan…jadi abang aku dapat dulu…mamandangkan kerajaan NEGERI TERENGGANU baik hati sangat-sangat…diorang menghadiahkan sebuah laptot kepada ayah aku kes ayah aku nie pembuat soalan BM UPSR yg dikenali sebagai AKRAM…jadi untuk menghargai jasa-jasa set-set AKRAM nie…kerajaan bagi ler…tapi cap ape entah…terengganu computer or TOP COMPUTER (TC)…mula-mula tak der orang nak guna laptot nie…abang-abang aku buat jahanam main game jer…memandangkan aku perlu untuk menggunakannya….aku dengan rela hatinya ambik…pastu renovate sket…jadi lar laptot kepunyaan aku…hehehe…aku install lar ape-ape yg patut…dan sekarang aku sayang giler laptot aku nie walaupun free jer dan jenama pun entah ape-ape…asalkan boleh guna untuk buat keje-keje yg berkaitan…bersyukur lar kan…orang dah bagi free….yg paling penting…boleh marathon MOVIE!!!!terima kasih…ALHAMDULILLAH..=)  


nie sebenarnya laptot...bukan permainan ANGRY BIRD..hehehe


-Jam tangan CASIO…

Cakap pasal jam tangan…aku tak suka pakai jam tangan dulu…disebabkan ader orang hadiahkan…aku cuba lar pakai…haaaa…cantek kan pakai jam tangan…nampak smart…dan cool…(aku tak tahu ape kaitannya..hehehe)…boleh tolong aku lebih menghargai masa kalau aku pakai jam nie…kalau tak…aku lalai jer…ngeee~..mesti nak tahu sape yg hadiahkan kan???mula-mula tuh MAMA aku ler…dia beli yg jenis besi tuh…adesh!!!!berat gila aku nak pakai…dah lar pakai jarum…hahaha…dulu mmg aku tak pandai langsung jam yg ader jarum tuh…asyik kene ingat sifir 5…nak tak nak…terpaksa pakai…lepas tuh aku berkenan kat jam tangan abang aku…kes ape????ader tarikh dan hari..yer..yer..aku nie pelupa sket…sket-sket tanya hari nie hari ape…akhirnya..aku dapat gak jam tuh…abang aku bagi..yeah!!!yeah!!!kalau nak tahu…jam nie dah berape kali hilang dan jumpe balik…nampaknya…jam nie memang sayangkan aku….walaupun harga jam nie lebih murah dari jam besi tuh…aku lebih suka pakai yg nie..heee~


jam tangan misteri~



-Tafsir Al-Quran HIJAU…

Sebenarnya aku tak nak mention barang nie…sebab barang nie dah tak der dengan aku sekarang…aku dah bagi dekat seseorang yg aku boleh percayai…tp barang nie banyak memberi kenangan kat aku…kenape aku bagi????kamu adalah insan yg terpilih untuk menjaganya….jangan silap faham yerk!!!aku bagi bukan untuk memperlekehkan…aku bagi untuk same-same dapat kebaikan iaitu pahala…dan kalau kamu boleh berubah sebab tafsir tuh…aku adalah orang yang paling gembira :’(..walaupun berat untuk lepaskan..tp ini semua nie ade hikmahnya…aku mula-mula beli tafsir nie tak silap aku form 4…aku dah ader tafsir sebelum nie..tp tafsir dulu tuh lebih berat….jadi disebabkan aku banyak guna memandangkan aku nie budak sekolah agama jadi ABAH aku beli yg lebih ringan dah mudah dibawa….seriously…aku sentiasa bawak tafsir aku di mana sajaa aku pergi….sekolah…kem..khemah…PLKN…mahupun matrik…aku takkan tinggal “DIA”…pernah sekali tafsir aku hilang kes tertinggal kat sekolah…aku macam orang gilaaa duduk cari…harap “DIA” tak ditinggaklan sorang-sorang…I really miss it!!! =)


nampak tak tafsir hijau tuh???abaikan buku lain..hehehe


- Bantal smile AKA bantal busuk????

Haaaa!!!!kantoi ader bantal busuk…hahaha…dulu aku tak boleh tidur tanpa bantal nie…tapi disebabkan aku pergi kat tempat ramai orang…MAMA aku marah bawak bantal nie…busuk sangat ker???tak pun..heee~…sebenarnya keadaan dia nampak teruk sangat kot…aku tak bagi MAMA aku basuh sebab takut rosak…jadi MAMA aku beli bantal baru...dan slow-slow aku boleh tinggalkan bantal busuk aku…aku simpan dia baik-baik dalam kotak…aku balik rumah…semestinya cari bantal nie walaupun dah ada bantal yg baru…hehehe….kecian kan dia duduk sorang-sorang????duduk kat rumah boleh lar bermanja-manja dengan dia…tapi nanti aku akan pergi sambung belajar lagi…sorry!!!!terpaksa ditinggalkan lagi…tapi jangan risau…aku takkan lupakan kau..ngee~


haa!!!yg kuning tuh lar..tp nie nampak masih baru...



- Beg BODY GLOVE kuning…

Kenape aku pilih kuning????DIRAJA???hehehe…kuning kan nampak lebih menarik…dari jauh boleh kelihatan…jadi kuning telah menarik perhatian aku…nak nampak lain daripada yg lain kan…ok itu berlagak…abang aku berkenan dengan beg aku..hahaha…jangan jeles!!!!lepas jer aku beli dan pakai beg nie…ramai pulak yg pakai…adesh!!!baru nak nampak special sket…macam kanak-kanak istimewa…erk??!!!!tapi tak der yg pakai same warna dengan aku…yaeh!!!aku berjaya capai matlamat…(aku pun tak paham kenape aku ade matlamat macam tuh)…beg nie masih nampak baru kes baru beli…harap-harap aku dapat jaga beg aku nie dengan baik…watch your hand!!!!heee~



cantek tak beg aku???hehe


Itulah serba sedikit pasal barang-barang aku yg disayangi…masih banyak lagi…tapi kalau nak senaraikan semua…sampai bila-bila tak habis…tapi aku sangat-sangat menghargai barang yg diberikan orang lain walaupun harganya tak seberapa…dan kalau hasil buatan sendiri…lagi lar aku menghargai…bagi aku hasil tangan seseorang tiada nilainya….terima kasih kepada insan-insan yg telah memberikan hadiah kepada aku sebelum-sebelum nie…jasa korang tetap diingati…yg paling penting…hargai dan jaga barang-barang yg disayangi seperti mana anda hargai dan jaga diri anda sendiri…pesanan ikhlas dari penaja..=)
  


 

Thursday, 17 May 2012

I wish that I have NAKAMA

NAKAMA???ape tuh???macam nie lah kalau dah taksub sangat dengan cite-cite kartun jepun sampai berangan-angan nak jadi macam diorang...hehehe
kenape???salah ker aku nak berangan-angan...yer..yer...walaupun umur aku dah nak masuk 19 tahun dan tak lame lagi akan masuk alam 20-an..OH!!NO!!!tua dah aku rupenyer..hehehe


NAKAMA nie sejenis KUIH???ok itu tak lawak...NAKAMA nie lebih kurang macam kawan-kawan lar...kalau korang biasa tengok cite kartun jepun...mybe korang akan faham...
Contoh cite yg aku buat-buat buzy tengok sekarang nie "ONE PIECE"...aku kagum sangat tengok ketua dia bersungguh-sungguh lindungi diorang punyer NAKAMA..walaupun ketua dia nie jenis BENDUL...tp dia tetap akan buat ape-ape sajer asalkan dapat bersama-sama time susah dan senang....walaupun sering gaduh antara satu sama lain...tp itu tak menjejaskan hubungan diorang sebagai sebuah NAKAMA!!! (tiba-tiba ayat aku jadi skema...hahaha)



I LOVE ONE PIECE!!!!!

Sebenarnya aku jelous...jelous sangat-sangat sebab aku tak pernah rasa sebuah NAKAMA yg macam tuh...betul jugak ade seseorang cakap kat aku...KAWAN tak boleh dipercayai sepenuhnya...kalau kat depan..pijak semut pun tak mati...belakang...mengumpat...maki...
ish!!!kadang-kadang kita anggap tuh pekara biase sbb zaman sekarang susah nak cari kawan yg betol-betol boleh dipercayai seratus peratus...
Dah kalau macam tuh macam mane nak berkongsi cerita apatah lagi rahsia...silap-silap hari bulan...cerita tuh disebarkan dan ditokok tambah...kita jugak dipandang serong oleh orang lain...susahnyer nak cari kawan sekarang...-_________-


Aku bukan menyarankan suruh memilih kawan...berkawan biar BERIBU-RIBU...yer...kadang-kadang memilih kawan sangat penting...tp jangan terlalu memilih...nanti orang kata kita nie tak bersosial pulak kalau terlalu memilih...tp semua sekarang terserah kat kita...nak ikot ke tak kawan macam tuh..kita kan dah besar...dah pandai kan nak memilih yg mana baik dan buruknya...kalau kawan yg nak ambik kesempatan tuh..seeloknya...hindarkan...
jangan menghukum dia.."hah!!!aku tak mau kawan dgan ekau!!!!"..jangan cakap macam tuh...kecian...nanti diorang ingat kita sisihkan mereka dan mereka akan mula mencanangkan cerita kata kita nie berlagak kawan dgan org tertentu jer...LU PIKIR LA SENDIRI~


Seriously..aku tak pernah jumpa kawan yg betul-betul faham aku...walaupun aku dah ade kawan yg ramai...tp aku belum jumpe kawan yg betul-betul boleh dianggap kawan...aku bukan nak menghukum korang...aku bukan tak suka kawan dengan korang...kadang-kadang korang buat sesuatu yg menyakitkan hati aku...tp aku tahu...korang memang tak sengaja...mybe aku yg teruk kot...aku yg sengaja tak nak fahamkan diri aku...korang nampak jer aku happy...gila-gila...tp aku jarang sedih depan korang kan???sebab aku pendam...aku tak nak tunjuk kelemahan aku...dan time aku sedih..jarang sangat-sangat orang yg sanggup dengar luahan hati aku nie... aku hanya mampu...senyap...dan time tuh..hatiku menjerit..."I really need someone right now!!!!"...kalaulah DUNIA boleh mendengar..." :'(


Tapi aku gembira dengan diri aku sekarang...ramai yg ambik berat pasal aku...thanks kawan-kawanku...aku sayang korang...aku tak kisah korang nak lupakan aku...tp aku akan ingat korang sampai bila-bila...betul cakap orang kan...kalau dapat yg baru kita akan lupakan yg lama...ader ker orang beli  baju baru...tp masih still nak pakai baju yg lama..tak kan???dunia nie masih besar dan banyak untuk diterokai...korang cari lar kawan sebanyak yg mungkin supaya dapat pelajari pasal kehidupan seseorang manusia...dan korang berhak untuk mencipta kenangan bersama mereka...enjoy your life!!!!=D


Sekarang aku hanya mampu merangkak...dan tanpa kawan-kawan adakah aku mampu berdiri???aku hanya nak seorang kawan yg :-

-mampu sokong aku dari belakang...
-sentiasa ada walaupun susah dan senang...
-sanggu berkongsi ape-ape sahaja dgan aku...(maksudnya cerita..bukan barang peribadi)
-boleh percayakan aku..
-kalau tak puas hati cakap depan-depan..jangan cakap belakang-belakang..aku tak halal!!!(marah nampak)
-sentiasa tegur aku jika aku buat silap...jangan sokong aku buat salah pulak..hehehe
-ada masalah???kongsi...jangan pendam...aku akan cuba tolong...
- jangan cuba kongkong aku dan arahkan aku...aku tak suka...erk???
-jangan merendahkan-rendahkan impian aku...aku cepat down...paham!!!

OK!!!ini terlalu over...memilih kawan lar kau nie...hahahaha..sebenarnya ini hanya panduan untuk diri aku dan orang lain untuk memilih ciri-ciri kawan yg baik...setiap orang ade kelemahan...dan sebagai kawan..kita akan melengkapkan kelemahan kawan kita tuh...dah tuh!!!sape-sape yg cukup syarat di atas..bolehlar isi borang yerk..hehehe..jangan ambik serious!!!!=)






Wednesday, 16 May 2012

CikGu...CikGU...CikGu..=)

Yer…kenape dgan cikgu…tak kisah lar cikgu ker...sir or teacher ker...encik or puan ker...tak pun cik...yg penting seorang pendidik...(aku lebih selesa panggil CIKGU)..sempena hari guru pada hari nie...jom2 imbas kembali detik yg aku tak boleh lupakan semasa berada di KMK pada semester 2...XD







~IMBASAN KEMBALI~

SEBENARNYA….HARI NIE PERMULAAN YG BAIK BAGI AKU…KAN BEST HARI2 MACAM NIE….PAGI2 LAGI DAH BUAT MOOD AKU JADI NAK SENYUM JER SEPANJANG HARI..NIE NAK CITE LAR NIE…MASE PAGI2 PKOL 10 TUU TIME ENGLISH CLASS…BIASE LAR SEMESTER NIE CLASS ENGLISH BANYAK RELEX SKET…JADI HARI NIE PULAK KEBETULAN ADE PRESENT PASAL ARTICLE YG KENE CARI TUH…KITORANG TAK PREPARED PON…PAKAT LANGGAR JER..ASAL BUNYI ENGLISH DAH…HEHE…TAJUK PULAK…”EXAM IS SO BORING & REALITY SHOW”…SAKIT KEPALA GAK NAK CARI IDEA NAK KAITAN DUA TAJUK NIE…LAST2 DAPAT!!!!!...CAKAP PUNYE CAKAP DALAM ENGLISH…TIBE2 TEACHER AKU SETUJU DGAN PENDAPAT AKU…HAHAHA…BANGGA KOT…MACAM ADE BAKAT JER JADI CIKGU…

#SEORANG CIKGU NAMA DIA “UMMI”…DIA NIE FAHAM BENAR DGAN KERENAH ANAK2 MURID DIA…DIA TAHU ANAK2 MURID DIA NIE TAK SUKA EXAM…SBB CIKGU NIE 2 X 5 JER…DIA PUN PERNAH JADI STUDENT GAK DULU…SO DIA TAK NAK ANAK2 MURID DIA JADI MACAM DIA DULU DAN DIA JUGA NAK TENGOK ANAK2 MURID DIA LEBIH BERJAYA DRPD DIA…NAK DIJADIKAN CERITA…SEORANG STUDENT DIA NAMA “AMAL”…MALAS TAK PAYAH CAKAP LAR…DAH LAR TAK PANDAI…BENCI PULAK EXAM…SETIAP KALI EXAM GAGAL…CIKGU NIE PUNYER LAR KUTUK SAMPAI TERSEBUT PERKATAAN “BRAINLESS!!!”…OK ITU AGAK KASAR…JADI DIA AMBIK SEMUA KUTUKAN TUU SEBAGAI CABARAN…LEPAS JER ALAM PERSEKOLAHAN…KAWAN “AMAL” NIE SEORANG YG OBSES DGAN RANCANGAN REALITY TV NAMA “ATHIRAH” AJAK LAR AMAL NIE PEGI UJIBAKAT…LAST2 AMAL BERJAYA KE PERINGKAT AKHIR…MENANG PULAK TUUU…CIKGU “UMMI” PULAK KADANG2 LEGA SBB “AMAL” DAH DAPAT CARIER DIA…TP DIA JUGA HAMPA SBB “AMAL” BLEH JADI LEBIH BERJAYA JIKA DIA LBEH BERUSAHA…DIA CUMA BIMBANG SETAKAT MANA “AMAL” BOLEH MEMBAWA NAMA SBAGAI SEORANG ARTIS…#

HAAAA…FAHAM TAK CERITA TUU..TUU YG TEACHER AKU SETUJU DGAN AKU…LEPAS JER ABIS KELAS…NAK SALAM DGAN TEACHER…TEACHER TANYA “AWAK MINAT NAK JADI CIKGU UMMI???!!!”..AKU TERUS LAR ANGGUK…HAHAHA…ITU DOA KAN???AMIN~~

THEN…KAITAN DGAN CIKGU LAGI…NIE KULIAH MATH..BIASE LAR NAK BELAJAR MATH…AKU EXCITED…AKU SUKE MATH…SUKE SANGAT2!!!CIKGU AKU COMPLAIN YG PROGRAM MATH KELMARIN…RAMAI YG TAK DATANG…RAMAI YG BALIK KG..DAH TAHU NAMA TERPILIH KENAPE BALIK GAK….SUSAH KOT NAK BUAT SATU2 PROGRAM TUU…MACAM2 ALASAN YG DIBERIKAN…SO CIKGU AKU NIE SEDIH SANGAT2…SAMPAI MENANGIS…AKU TAK PERNAH TENGOK CIKGU SEDIH MACAM TUU…CIKGU YG KEADAAN TAK SIHAT PUN SANGGUP DATANG…WALAUPUN AKU TAK TERLIBAT…AKU TURUT RASA BERSALAH..CIKGU..I’M SOOOO SORRY….CIKGU MALU DGAN BUDAK2 MELAYU..YER BUDAK MELAYU…SELALU DIPERSALAHKAN…BUKAN AKU NAK MENGUTUK BANGSA SENDIRI…TP BANGSA MELAYU NIE SUSAH NAK BERUBAH…SENTIASA INGAT MEREKA BERADA DI ZON YG SELESA….SO…SAME2 LAH TOLONG BANGKITKAN BANGSA KITA…

NO PEACE NO WAR…YA ALLAH SEMOGA ENGKAU KABULKAN CITA2 AKU..AKU NAK JADI SEORANG PENDIDIK…AMIN~~

<P/S : maaf tulisan semua huruf besar sbb post nie dah ditulis berbulan-bulan yg lepas...aku tak pandai nak buat tulisan jadi kecik balik..hehehe..TQ>

Monday, 14 May 2012

Salah ke HIPOKRIT???

"Tak payah lar jadi HIPOKRIT...jadi lar diri sendiri"...ok itu statement yg biase didengar....dah bebal telinga nie dengar....kenape????salah ker nak jadi HIPOKRIT????kalau itu yg terbaik????tak meyusahkan orang lain???boleh buat orang lain gembira????meh nak tanya PAK CIK GOOGLE ape itu HIPOKRIT....



Seperti yang kita tahu…hipokrit tu ialah…orang yang berpura2 ‘baik’ depan orang…tapi sebenarnya ada niat jahat. Atau buruk sangka…atau buat2 baik tapi dalam hati sebenarnya tak suka "


HIPOKRIT...yer..yer...sebenarnya perangai nie tak baek...sangat2 tak baek...kamu nak menipu diri sendiri dgan buat pekara yg kamu tak suka???mesti korang dah banyak jumpe orang macam nie kan...cuba kita berfikiran positif...takkan sjer2 diorang nak buat pekara yg diorang tak suka...masing2 ade sebab yg tersendiri sbb ape diorang perlu jadi hipokrit...(nie aku punye pendapat lar)...aku bukan nak menggalakkan suruh jadi HIPOKRIT....cuba jangan tuduh secara melulu...berfikir sebelum menilai sesuatu~


Kenape aku ungkitkan pasal HIPOKRIT nie...sbb berkaitan dgan diri aku...aku tak tahu ader ker manusia tak pernah jadi HIPOKRIT????hah!!!cuba tanya diri sendiri...Aku mengaku aku pernah jadi HIPOKRIT...seriously...bermula dari sekolah lagi...memang...memang aku dari sekolah AGAMA...dari form 1 hgga form 5...dekat sekolah...semuanya baik...baik dari segi perangai mahupun pakaian...peraturan sekolah mmg kene patuhi...pakai tudung labuh...lengan tak boleh lipat...pakai sarung kaki...bak kate sedap mata memandang sebagai seorang muslimah...tp itu kat sekolah...sory...aku kat luar tak macam tuh...tp aku kagum...kagum sangat2 sape2 yg boleh jadi macam tuh...aku kat luar jadi diri sendiri...tp bila ader aktiviti sekolah...aku tampil sebagai student sekolah agama...aku pun pernah bertanya-tanya???tak per ker buat mcm nie???pernah terlintas nak berubah...tp aku perlukan seseorang untuk bimbing aku...INSYAALLAH...



Kadang-kadang aku hampa dgan diri aku...kenape????aku dah jumpe ramai orang yg tak percaya yg aku nie budak sekolah agama...kenape???jahat sangat ker aku???ker mmg korang ingat budak sekolah agama baik, sopan, pendiam, tak pandai nak maki-maki, jaga tingkah laku dan yg sewaktu dengannya...korang mmg silap lar...tak semua mcm tuh...mybe korang tengok aku dari segi perangai aku yg gila-gila...PELIK!!!...tp daripada sekolah agama itulah aku banyak belajar banyak hal yg berkaitan agama...ALHAMDULILLAH..aku masih mampu membezakan yg mana baik, betul, salah dan jahat...aku tak nak korang berpendapat sekolah agama tak mampu menghasilkan student berilmu, beriman dan beramal..(ok ini moto sekolah aku..hehehe)..



Seterusya aku jadi hipokrit pura-pura suka kawan dengan dia...tp hampeh...belakang maki-maki...kutuk-kutuk...ape dah jadi dengan aku nie????YA Allah...ampunilah dosaku...time tuh aku hanya fikir nak suka-suka jer...kepada seorang insan tuh...MAAFKAN AKU...aku bukan sengaja...tp perangai kamu yg menyebabkan aku lakukan sedemikian rupa...yer...aku tak boleh salahkan dia sorang jer...aku pun patut juga dipersalahkan...aku yg anggap kamu musuh...sbb tuh aku rasa terancam...sory again!!!!aku cuba untuk buang jauh-jauh perasaan tuh...shuhhh!!!pergi kau sifat dengki!!!!!!!!!!!



Sekali lagi aku HIPOKRIT pura-pura tak suka dia...betol cakap orang...semakin kuat kita nafikan perasaan...semakin kuat perasaan tuh datang...sory awak...saya mmg tak boleh nak nafikan yg saya tak suka awak...sekali saya dah suka awak...saya tak boleh nak berpatah balik....dan saya tak boleh berhenti suka kat awak...yer aku boleh pura-pura bahagia bila dia dengan orang lain...tapi hati aku???aku selalu cakap kat diri sendiri..."tak per...kau boleh cari yg lebih baik drpada dia...aku boleh lupakan dia"...tp adakah aku mampu???? yer...nak nasihat orang lain senang...tp kita sendiri nak buat...SUSAH!!!!!kalau aku teruskan perasaan aku nie...aku yg terluka dan merana...ADESHH!!!kenape tiba2 jiwang pulak nie...



Kadang-kadang HIPOKRIT tuh perlu jugak...untuk kebahagian diri sendiri dan orang lain...selagi tak menyusahkan orang lain dan kamu rase jadi HIPOKRIT boleh membetulkan keadaan..just go on..:)...seboleh-bolehnyer jadi diri sendiri supaya orang lain tak fedup dgan kita...jangan dera diri sendiri.... 



Kalau tak nak jadi hipokrit baik diam je… tapi kalo diam je, camane nak selesaikan masalah? Nak bincang dengan sape? Nak ngadu kat sape? Kalo simpan dalam hati je bahaya. Nak tak nak, terpaksa jugak kita luahkan...So, kesimpulannya, setiap manusia tidak boleh lari daripada sifat hipokrit! Kadang2 kita tak sedar kita terjadi hipokrit…oleh itu…hati2 sikit bila panggil orang lain hipokrit. Cermin diri tu dulu. Tapi kalo nak panggil gak takde sape halang. Sekadar nak lepas geram lantak la apa ko nak kata. sebab aku pun gitu jugak. Aku panggil orang hipokrit dengan kesedaran aku ni hipokrit jugak "


Friday, 11 May 2012

Life IS not Bed OF Roses

Kehidupan tidak seindah yg kita sangka...tidang sesenang yg kita duga...terpulang kepada manusia bagaimana mereka ingin mencorakkan kehidupan masing-masing...dugaan sentiasa melanda...tp kehidupan tiada warna-warninya jika hidup tanpa dugaan...sekarang...manusia perlu sedar...dugaan bukan menyusahkan...tp mengigatkan kita kepada PENCIPTA... Allah S.W.T tidak akan menyusahkan hambanya....DIA menguji  dengan memberikan dugaan yg hambanya mampu untuk mengatasinya sebagai tanda DIA masih sayangkan kita...renung-renungkan dan selamat beramal....=)

Di sini aku selitkan sebuah karangan ciptaan classmateku "LEE JIA JIAN" di KMK pada SEMESTER2...
karangan nie dibuat di dalam kelas time ENGLISH...tc aku suruh pilih tajuk yg sesuai untuk dibuat karangan...dalam mase satu jam..beliau berjaya menciptakan sebuah karangan yg sangat hebat bagi aku..AWESOME!!!!!maklumlah...aku tak berape pandai omputeh nie...setakat...YES...NO...boleh lar...hehehe...THANKS FOR THIS SHARING JJ..

LIFE IS NOT BED OF ROSES

People say life is not bed of roses.  And I agree to that saying. Nobody’s life is perfect. Surely there will be flaws in our lives, like ripples on the surface of a lake. Let us see to some points why I said that life is not bed of roses.

Life is beautiful, that is for sure, but it also has its ugly side. In fact, everyone has their own two sides of personality, and this has been elaborated and personified in the novel “Dr. Jekyll and Mr. Hyde”. The beautiful part of life consists of all the positive emotions and joyous memories from the paths that we have traversed. When we reminisce, we tend to look at some of our successful accomplishments. However, success cannot be achieved without failures. And in the road in which we experienced failure does not look pretty at all.

Edison once said that he came up with more than 9,000 ways on how to fail at making a light bulb, but only one way at succeeding in making one. In failures, there is no denying that one will suffer from disappointment, despair, angst or sadness. But these emotions are important teachers that help us to become better and strengthen our mind for the next attempt. Surely the process will not be enjoyable, but the result is what gives you satisfaction and joy, like a rainbow that appears after a storm.

In the paths which we have walked and which we are to walk, there will surely be losses, namely death. It is the debt you and I have to pay, the debt all living things have to pay whether you are a peasant or a king. No one really knows how precious something is to them until it has been lost, be it a memento from your mother, the life of your favorite pet dog or the bond you have with someone you love. It is definite that sorrow comes with each loss, but losses are also what remind us to treasure and cherish what we have left.

There is a saying that turns happy people sad and sad people happy. They always say “It will come to pass”. When a person goes through some of his depressing moments in life, say to him that it will come to pass. When a person is at the end of his problems, say to him that and he will be cheered up and feel motivated. On the other hand, when a person gains something, for example first place in story telling competition, tell him that it will also come to pass, for in the future there will surely be someone better that is destined to surpass him. Success does not last forever, that is one thing we must remember and accept. There are times that we will succeed, and there are times we will fail.

Life is a journey, not a destination. And in the path we traversed, it will not all be smooth and well-paved but there will exist some rocky paths and pits to make us fall and injure ourselves. Remember this message always and be strong no matter what life throws you with. Stay optimistic at all times. Good luck and live your lives well. May you succeed in chasing your most desired dreams.

Hope JJ akan terus maju dalam kehidupannya...bukan JJ jer...semua kawan2 aku dan termasuk aku sekali...keep it up...don't give up!!!!

Thursday, 10 May 2012

PLKN

~PROGRAM LATIHAN KHIDMAT NEGARA~


kenape PLKN????
Meh nak korek2 sket cite dulu2....yer...aku antara insan yg terpilih, bertuah dan beruntung kerana tersenarai sebagai pelatih PLKN....orang sibuk dduk bising yg sape2 yg aktif kat sekolah tak akan dipanggil kerajaan untuk ker PLKN...last2!!!!aku pun kene....aku bukan tak nak pergi....excited kot time dapat tuh....tp pemikiran time tuh belum stabil...takot pon ader jugak....jadi ape perlu buat...terpaksa...aku REDHO~=)


Kemas punya kemas...tiba lah hari yg buat aku berat hati nak tinggalkan umah...terpaksa berjauhan dengan mak ayah (ini first time aku jauh dgan parent sebelum pergi matrik)...pelatih2 dikehendaki berkumpul kat stesen bas...sampai2...wah!!!ramai jugak kawan2 aku yg kene yerk...hahahaha...semangat lar jugak sbb masih ader kawan dari sekolah yg same kene same tempat dengan aku...tak lah aku terkial-kial seorang diri kat sane nanti...


Sampai2 jer...kami diberi taklimat segala bagai...pastu diberi kelengkapan yg sepatutnya dipakai....ok...sampai2 tuh aku dah kene marah dgan jurulatih...tak tahu kenape semua beremosi time tuh...tp sebenarnya diorang baek2 jer....aku diberi dorm...kumpulan kami adalah kumpulan terakhir sampai memandangkan kami yg paling dekat dengan kem...hah!!!!name kem kitorang...KLCC (Kem Latihan Cheneh Cemerlang)...dengar macam hebat kan...hehehehe...jadi budak KELANTAN & KUANTAN dah sampai pada hari sebelum2 nie...tgah2 nak cari dorm...biase lah kita rakyat TERENGGANU...kalau tak kene perli sebab kitorang cakap ade  terlebih "G" kat belakang tak sah kan....tp tahan jer telinga time tuh...berdesing pun ader jugak time tuh...SABAR~


Aku ditempatkan di dorm 2P...semuanya ade 7 dorm...agak-agak dalam 23 orang ahli lar kot dalam dorm aku tuh....dorm nie panjang macam rumah panjang...bising...ramai...time tuh...aku rase nak menjerit...NAK BALIK!!!!!TAK MAHU DDUK SINI!!!!!nie lar tanggapan aku yg pertama sbb aku tak biase dduk ramai2...jauh pulak dengan mak ayah....berdikari pulak...adesh!!!!tapi aku pikir positif....everything is gonna be okey~ 


Peraturan dekat sini...of course lar...masa nak kene sharp!!!!lambat denda...semua aktiviti kene terlibat...kalau nak dikecualikan kene ade sebab yg sangat2 munasabah...ingat diorang termakan ker dgan trick kita....setakat deman....sakit kepala...selagi terdaya wajib jugak ikot....time tuh aku rase kenape kejam sangat diorang?????tiap2 hari aku dengar pelatih dduk maki2 kat jurulatih...tp tuh normal lar kan....pagi2....bangun seawal 5 pagi...sekali lagi 5 pagi....mane nak ckup tidor kalau dah tidur pun 12 tgah malam or 1 pagi...tuh pun kalau boleh tidur....pkol 11 tak dibenarkan buat bising...dan kene ttup lampu....peraturan2...sbb tuh aku tak suka peraturan....


Nak mandi kene lar berebut2....jangan lar mandi lame2...nak mandi lame buat tandas sendiri ler....kitorang kan ramai...tp yg paling bagus peraturan dekat kem kitorang.....setiap kali masuk waktu solat...wajib semua pergi berjemaah...tp mula2 jer ramai...nak2 abis latihan tuh...orang makin kurang...mcm tuh lar manusia...mula2 jer hangat2 taik ayam!!!!(emosi~)


Awal2 pagi seawal pukul 6.30 pg dah kene berkumpul untuk dibilang ahli...menyanyi...senaman pagi...then pergi makan...ops!!!.lupe nak cakap...kitorang yg ramai2 nie...dibahagikan dgan berape kumpulan....ALPHA (merah)...BRAVO  (biru)...CHARLIE (kuning)...DELTA (hijau)...lebih kurang macam rumah sukan lar....cara pembahagian ikot dorm...aku terpilih dalam kumpulan BRAVO....semasa pembahagian kumpulan tuh ade pemilihan untuk sape2 yg ingin inginkan pangkat...ok aku mula2 tak mahu...tp sbb kawan2 aku sibuk pakse aku suruh try pergi test mane tahu terpilih...aku dgan berat hati...pergi lar jugak...syarat pemilihan....


- pergi belakang dewan makan...terpekik...terlolong...suara biar sampai di telinga jurulatih...maksudnye di sini...suara mesti kuat....ok...aku mcm orang gler jer time tuh...terjerit sorang2....hahahaha
- tunjukkan bakat kawad kaki yg ade di depan jurulatih dan pelatih2 lain....kawad sorang2...muka aku mmg slumber tahap cipan....malu tah payah habaq time nie!!!!!


Akhirnya...aku berjaya lar jugak ade pangkatnyer...Penolong Ketua Kompeni Bravo~


pangkat!!!!penolong ketua kompeni bravo



Time nie...aku dera anak2 buah aku..hahahaha

Terlalu banyak aktiviti yg berlaku sepanjang kami menempuh latihan selama 3 bulan...tp walaupun orang complain sini sana...penat...sakit abis seluruh badan...tp seriously...kitorang enjoy sangat2...dan pengalaman nie mmg susah nak cari kat luar sane tuh....aku sarankan...sape2 yg dapat tuh..mmg patut pergi....SYOK!!!!
seterusnya...akan bersambung~



Forever Young


Seriously!!!!aku tak boleh berhenti dengar lagu nie....lagu nie mengingatkan aku time suka duka bersama kawan2....terlalu banyak kenangan yg dicipta bersama kawan2 sekolah rendah, sekolah menengah, PLKN dan Matrikulasi~


Di sini aku selitkan LIRIK LAGU FOREVER YOUNG...
Let’s dance in style let’s dance for a while
Heaven can wait we’re only watching the skies
Hoping for the best but expecting the worst
Are you gonna drop the bomb or not?
Let us die young or let us live forever
We don’t have the power but we never say never
Sitting in a sandpit life is a short trip
The music’s for the sad men
Can you imagine when the space is one
As we turn our faces into the sun
Praising our leaders we’re getting in tune
The music’s played by the mad men
Forever young
I want to be forever young
Do you really want to live forever?
Forever and ever
Forever young
I want to be forever young
Do you really want to live forever?
Forever, forever young
Some are like water some are like the heat
Some are the melody and some are the beat
Sooner or later they all will be gone
Why don’t they stay young?
It’s so hard to get old without a cause
I don’t want to perish like a fading horse
Youth’s like diamonds in the sun
And diamonds are forever
So many adventures couldn’t happen today
So many songs we forgot to play
So many dreams waiting out of the blue
We’ll let them come true
Forever young
I want to be forever young
Do you really want to live forever?
Forever and ever
by : ONE DIRECTION

kenangan itu akan terpahat dkat memori aku buat selama-lamanya~

Wednesday, 9 May 2012

Maaf...Maaf...Maaf...

Kemaafan...yup!!!maaf itu penting...kadang2 apabila orang buat salah...senang jer kita cakap...maafkan lah orang tuh...dah kalau seseorang tuh yg dendam & pendam?????susah2....kalau kita sedang menghadapi situasi bergaduh sekarang nie...walaupun bukan salah kita..."ce try test minta maaf dulu"...boleh?????


Sekarang kita pandang daripada pelbagai aspek...besar sangat ker salah dia pada kita????sampai susah sangat nak maafkan...aku ade terbaca drpada sebuah novel nie...maafkan diri sendiri dulu..pastu baru boleh maafkan orang lain...yer..aku sedang mempraktikkan cara nie...harap2 berkesan lar yerk~=)


Bagi aku maaf itu sangat besar impaknya...orang yg tgah marah pun boleh sejuk bila dengar perkataan magik nie..just say "MAAF" or "I'M SORRY"...senangkan daripada soalan math???? yer..yer..yer...tidak semudah itu jika seseorang itu tidak boleh memafkan seseorang...tapi sekurang-kurangnya...CUBA!!!!


Aku rase bersalah dengan ramai orang yg aku kenal...dan kalau diberi peluang...aku nak menjerit dekat diorang..."Wey!!!aku nak minta maaf!!!..:)"....sebelum terlambat...aku tak suka tengok orang susah2 sebab aku...yer...aku rela sedih...aku sanggup merana...kalau itu yg membolehkan aku dimaafkan....aku bukan nak nampak hebat...cool..(ok itu berlagak..:p)...tp aku cuba untuk buat orang gembira....tengok orang gembira dah cukup buat hidup aku gembira...aku boleh tumpang gembira...hehehehe..(tiba2 emosi!!)


Yang paling penting...nak minta maaf dkat mama & abah..anakmu ini dah banyak menyusahkan "Encik Mohd Zukri & Puan Zaleha"...diorang dah banyak berkorban untuk aku....aku rasa macam tak terbalas jasa diorang kat aku...MAMA & ABAH...I love you so much!!!!!!=(...dan terima kasih banyak2....kepada abang2 aku...minta maaf dari adikmu ini yg banyak menyakitkan hati kalian...aku dah tak der geng nak cari gaduh sekarang (buat sedih lar pulak)...aku rindu nak maen macam kecik2 dulu...ikot korang buat semua aktiviti lelaki sampai aku tak suka kawan dgan budak pompuan....korang mmg abang2 yg terbaek!!!SHAIRAZI...FIRDAUS...MUHAIMIN...XD


Kawan2...sekali lagi minta maaf dari kawanmu yg mmg pelik giler perangainyer...hahahaha...aku mmg suka cari pasal dengan korang...maaf kalau tersentuh hati korang...berikan aku peluang untuk betulkan semua yg salah...manusia tak lepas dari kesilapan kan????(ok..ini ayat yg biase digunakan untuk seseorang minta maaf)...


Sedangkan Nabi Muhammad S.A.W ampunkan umatnya...inikan kita pula sesama manusia...dah tuh...tak sedar diri2 lagi...wey bangun2 lar dari bermimpi...tak ader gunanyer bergaduh sesama sendiri...masalah tak kan selesai...lagi bertambah ader lar...gaduh lar lagi...gaduh2....(jangan terpengaruh dengan propaganda aku..hahaha)


Dengan hati yg IKHLAS & TULUS...aku maafkan semua yg penah buat salah dengan aku....Don't wory be Happy!!!!XD



Monday, 7 May 2012

Budak Baru Belajar

Aku tak lar sehebat sesetengah kawan aku yg mampu bermadah helah nak tulis kat blog...aku just mampu nak tulis...pasal perjalanan hidup aku...ape yg aku rase dan tak termampu nak luahkan kepada seseorang...yer..AKU BUDAK BARU BELAJAR...aku berminat nak buat blog nie dah lame sebenarnya...cuma mase yg tidak mengizinkan...dan aku tak berape pandai nak buat ayat yg power2..hahaha..
thanks kepada kawan2 aku yg berjaya menarik minat aku untuk menciptakan blog kepunyaan aku sendiri..INSYAALLAH...kalau ade mase...aku akan tulis selagi terdaya...

Nak diceritakan pasal minat aku selain sibuk dduk bace blog orang...aku minat ambik gambar...bagi aku bila kita tangkap gambar sebagai kenangan walau di mana kita berada memberikan aku kepuasan...memori itu cuma datang sekali...yer walaupun aku obses dgan tangkap gambar...aku tak lah PRO...perosak ade lah...nak kate AMATUR...tak jugak...tp boleh lar...kalau digilap lagi..bercahaya lar kot...hehehe...impian aku..#memiliki DSLR#...nanti2 lar bila aku dah kayo...hanphone pon ader kamera...boleh tangkap jer gambar..(org trg kate PUKUL GAMBAR)...walaupun hanya 2 MG...tp cantek jugak...(terpaksa)...dan sekarang aku tengah belajar sikit2 nak edit gambar...kan dah kate...AKU BUDAK BARU BELAJAR..tp kan...kagum jugak hasil usaha sendiri...mestilah kita kene hargai ape yg kita buat...baru orang lain boleh hargai...betol tak???:)

hasil tangkapan~



Selain ambik gambar...aku minat buat video...tak kisah lar video ape2 pon..janji gambar bergerak...hahaha...kalau movie maker tuh...kacang jer..(cakap besar pulak)...hehehe...tp aku berjaya menghasilkan beberapa bijik video (video orang panggil bijik ker???)...dan orang lain berpuas hati dengan hasil kerja aku...TERIMA KASIH...tp masih tengah belajar dan perbaiki supaya video boleh jadi lebih GEMPAK!!!!baru lar boleh upload nak bagi orang tengok kan..impian aku #nak hasilkan satu cerita kartoon dan watak2nya...semua orang yg pernah hadir dalam hidup aku...wahhh...mesti syok abis nie..(tengah berangan-angan)#...

Bila diselidik balik..minat aku banyak yg berasaskan teknologi kan...maybe nie semua boleh bantu aku pada masa hadapan...nak cerita pasal minat...banyak sangat...tp yg paling nampak dan dominan lar...lagi satuu..aku minat bace buku...yer...dari kecik ayah aku banyak dedahkan aku dengan BUKU (ayah aku cikgu)...aku suka bace buku cerita yg ade gambar besar2 tapi tulisannya pendek...baru lar best kan..bila aku nampak tulisan banyak...aku macam nampak landasan kereta api yg tak tahu mane hujung pangkalnyer...aku tak tahu kenape aku asyik terbaca baris yg same jer,...tuh dulu lar...sekarang...lagi tebal..aku rasa lagi mencabar...dan yg paling orang hairan...aku suka baca buku motivasi...kenape????aku tak cukup motivasi ker????entah...minat tuh datang sendiri...tp sekurangnyer...aku boleh kongsi dgan orang lain...rase hebat pulak boleh memotivasikan orang lain..hehehehe..(tak baik bangga diri)..impian aku #nak buat novel hasil ciptaan sendiri#

Minat & Impian...pasti semua orang ader...so sekarang tinggal usaha kita untuk teruskan atau nak biarkan semua nie hanya angan2...tepuk dada tanya selera...(kenape aku rasa mcm karangan pulak nie)...kamus hidup aku ader tercatat...JANGAN BERPUTUS ASA SELAGI TAK TERCAPAI APE2 YG KAMU INGINKAN..fighting!!!!

Buah cempedak di luar pagar,
Ambik galah tolok jolokkan,
Aku budak baru BELAJAR,
Kalau salah TOLONG tunjukkan....


Saturday, 5 May 2012

Penghabisan MATRIKULASI!!



Kalu dihitung…tambah…tolak…bahagi…darab…kuasa dua…square root..integrate…(ape aku melalut pasal math nie)…aku raseee baru semalam jer masuk matrik…last2…tup2…jeng2…aku dah abis matrik…satu tahun!!!(sebenarnya x sampai satu tahun pon)…banyak sangat dan terlalu banyak yg aku lalui sepanjang aku menempuh hidup yg baru di MATRIKULASI…first aku menjejakkan kaki di negeri orang…jauh dgan keluarga…terpaksa berdikari…hari2 menghadap kawan2…kena pandai urus duit..bukan duit jer…makan…minum…wah!!!ini semua terlalu baru bagi diriku~

<roomateku dari kiri ANIRAH, SYAKIRAH, HUSNA & AKU>


Nak cite pasal kehidupan aku di matrikulasi…disinilah aku banyak belajar…B2T130…mula2 kenal dgan roomate…SYA..NIRAH..HUSNA..mcm2 tanggapan pertama aku kat diorang…tp apabila dah kenal…korang mmg baek gler….aku sayang korang mcm adik-beradik aku…korang semua setia mendengar masalah aku…berkongsi cerita…makan same2….tgok movie same2…pegi tandas same2…bak kate semuanya same2 lah…sampai aku sukaa kat seseorang budak laki pon korang masih support aku….thanks guys…

<gengku dari kanan WANIE, AKU, AKMAL & FARHANA>

Tuu baru roommate…nak cite pasal geng pulak…korang lagi gler….FARHANA…WANIE…AKMAL…aku sayang korang sangat2….kita nie HANTU jalan2 kan….sebut jer nak pegi mane…tup2 sampai…n yg paling penting…korang mmg x penah berkira dgan aku….susah nak cari kawan mcm korang….thanks sbb bagi HADIAH kat aku (cute bear)…walaupon aku nie kawan yg paling PELIK…tp aku cuba untuk buat korang gembira..(tiba2 emosi pulak)…ingat aku sampai bila2 wey!!!!!!!!!!!!!
kelas semester 1 S3K4P5

Classmate aku semester satu pulak…s3k4t5…ermmm…semua baik2…kadang2 ade sorang dua yg menyakitkan hati..tp aku xkisah semua tuu… aku ade kakak senior yg paling aku sayang...NUR HANIS…walaupon kadang blur…tp aku suka kawan dgan kak anis…kak anis thanks sbb sudi layan adikmu yg mmg pelik perangainyer…kuliah aku is the best…geng belakang kot…banyak kenangan yg x leh lupaaaa sem 1 tuu…keistimewaan dduk belakang time kuliah….boleh tdor…makan…sembang…main handphone…buat keje lain…yg penting rasa mcm bebas…x payah dduk sempit2 nak menulis…boleh jer nak fokus walaupon dduk kat belakang….n kita mmg hantu makan kan…setiap orang drpada kita mesti wajib bawak makanan setiap hari…wah….best gler kot…geng2 nie jugak suka masuk lambat….di situu kita dah dapat pangajaran…berdiri semasa kuliah n kene kunci pintu….terbaek kan????aku rindu saat2 begitu…


kelas semester 2 S3K2P3

Masuk semester 2 pulak….sedih sbb semua kawan dah berpecah…s3k2t3…seperti sebuah keluarga yg terbentuk….korang mmg telah banyak memberikan pengalaman kepada aku….kita banyak luangkan masa bersama2…jalan2 n makan bersama2… sbb tuu kot kita jadi rapat mcm sebuah keluarga….n yg paling penting!!!budak kelas kita gler bergambar….kita berjaya mengumpul 1000 lbeh gambar…wah!!!!aku mmg akan rindu korang…semester 2 aku x berape suka kuliah…sbb xder geng yg boleh buat keje gler2 macam dulu2…tp aku gembira bersama budak kelas sem 2 nie….

Itulah serba sedikit kehidupan aku di matrik….ini merupakan persinggahan perjalan hidup aku…banyak lagi yg perlu aku tempuhi…semoga Allah memberkati perjalanan hidup aku~AMIN

#AKU HARAP DAPAT CAPAI CITA2 AKU…GEMBIRAKAN MAK AYAH AKU…MENJADI INSAN YG BERGUNA#