Friday, 29 June 2012

Ambil berat or Take Care

bestnyer kalau hari-hari orang tanya khabar...tapi adakah kita berbuat sedemikian kat orang lain???haaa...kali nie ingin aku kupaskan sedikit mengenai "AMBIL BERAT" atau dalam bahasa jerman "TAKE CARE"...


pak cik google...ambil berat nie ape???angkat berat tahu lar...


"memberi perhatian yang serius"




macam tuh erh???


kalau korang nak tahu...manusia dan lebih-lebih lagi perempuan suka kalau ada orang ambil berat pasal diorang..nampak macam dihargai gitu...sekurangnya...kita dapat tahu jugak...hidup or sihat or dah kahwin or dah pindah ker kawan-kawan aku semua nie...tapi kalau ambil berat yg berlebihan..tuh namanya...jaga tepi kain orang...tak payah lar nak sibuk nak tahu semua pasal orang...menyibuk jer!!!


paling best time kita sakit ker..demam ker...time tuh orang tanya khabar...ape lagi..merengek lar bercerita.."aku demam lar..tak larat sangat nak bangun nie"...tak payah lar kita terhegeh-hegeh nak pegi cita kat semua orang...dan time tuh...wahh!!!ada lagi ada orang ambil berat pasal aku erh...dapat kata-kata positif lagi syok..."rehat banyak-banyak..semoga cepat sembuh.."...tersenyum sumbing dapat kata-kata yg macam tuh..kurang sket demam dan sakit nie....


aku suka kalau orang ambil berat pasal aku..tambah-tambah lagi...kalau orang yg kita suka...siap boleh cakap..."aku rindu kau...kau sihat???"...perhhh!!!senyum dalam tidur kot..hahaha...tapi aku tak suka kalau orang tuh tanya banyak benda-benda merapu...kalau tanya aku hanya diam jer...kalau rasa aku patut kongsi...aku akan kongsi...jangan paksa aku..


tapi aku nie ambil berat tak arh pasal kawan-kawan aku???setakat nie okey kot..nampak kawan-kawan aku on9..sihat lar tuh..kalau tak sihat mana boleh on9..kecuali yg buat status-status jiwang..dia nie frust dengan pakwe or makwe kot...huuu...hanya boleh tersenyum jer melihat status-status jiwang...aku pun jiwang jugak..tp ikot mood...tp kawan-kawan aku terkejut kalau tengok status aku jiwang-jiwang nie.."awat???aku tak boleh suka kat orang ker???"..dan masing-masing ingat aku dah ada pakwe...


nie nak buat pengunguman.."AKU MASIH SINGLE!!!"


korang silap tengok nie...aku memang rapat dengan semua orang..teman tapi mesra lar katakan..tp hati aku tak dapat nak terima sesiapa buat masa sekarang...wahh!!!dengar macam frust kan...tak...aku lebih memikirkan masa depan...fedup dengan permainan hati yg buat aku tertipu....


hah!!!nie semua jenis terlebih ambil berat..sibuk nak tahu pasal hati aku..dah!!!!!!nak suruh aku jawab dengan jawapan yg paling selamat.."NO KOMEN"...


tapi tak semua benda kita perlu tahu...dan tak semua benda kita tak perlu tahu...ape yg berlaku kat dunia sekarang wajib diketahui...itu pengetahuan am...nak ker orang cop sebagai "katak di bawah tempurung"???tapi tak perlu melebihi nak tahu pasal manusia lain macam artis...


"erh kau tak tahu dia dah bercerai??"
"bila???kau tahu kat mana nie???"
"tadi aku tengok TV...TV cakap dia dan pasangan bla...bla...bla.."


hah!!ragam manusia yg terlebih ambil berat...tak pasal-pasal tambah dosa...lebih baik diam jer kalau tahu pun..tak payah nak heboh-heboh...biar pecah di perut..jangan pecah di mulut....


~


tiba-tiba teringat aku terjatuh kat hentian bas...pukul 4 pagi...nasib tok wan aku ada tidak jauh dari aku...kalau tak...tertonggeng aku sorang-sorang kat situ..seriusly aku tak boleh bangun time aku jatuh tuh..sakit tak payah bagitau...mcm lee chong wei kene time main badminton tuh...sakit wey!!!!aku jatuh sekali dengan beg bagasi dan beg laptot aku..lantak arh beg..aku tinggal jer...asalkan aku boleh bangun...effect bengkak terus...dan biru...berjalan pun terhenjut-henjut....


time aku terjatuh..aku terfikir...macam mana kalau orang kurang upaya yg jatuh..dan tak ada orang nak tolong...betapa hati aku sayu time tuh....aku bersyukur masih ada orang masih ambil berat pasal aku...dan masih ada yg sudi dengar cerita pasal kaki aku...siap bagi nasihat lagi..thanks kawan...aku hargai "ambil berat" korang tuh....nampaknya...kaki bertambah sihat selepas diurut..kalau diberi pilihan...aku tak nak mengurut lagi...berganda-ganda sakit!!!!!!!!!!


harap-harap ada yg masih sudi nak tahu pasal aku...kalau korang ingat aku...aku sentiasa akan ingat korang...=D







Wednesday, 27 June 2012

Sepupuku~

kali nie nak tunjuk gambar SEPUPUKU...
DANIA NUR IMAN...
sekarang dua bulan lebih dah kot...
nak jaga dia senang jer...huhuhuhu
dia pandai sebut.."bentar!!"
maksudnya...tunggu sekejap...
parent...
Ayah orang TERENGGANU..(pak sedara aku)
Mak pulak orang KEDAH...(cikgu praktikal kimia aku)
so...
nak ajar dia cakap bahasa ape???
haru~
TERENGDAH...KEGANU...hehehe
and for your information...
parent dia kenal kat matrik..bercinta..dan kahwin...
SWEETNYER~















Monday, 25 June 2012

Demam Bola

wah!!!semua dah demam bola...jangan pelik sebab aku suka tengok bola...tapi sangat tak best kalau tengok sorang-sorang...sekarang nie susah nak tengok bola sebab kepayahan untuk berjaga terlalu lama...hehe...aku just mintak tolong orang inform kan result jer kat aku...mybe final nanti boleh tengok secara live kot...bertambah lar kalau jerman yg masuk final..wajib tengok nie..hehehe...


tapi aku rindu nak tengok bola bersama-sama abah dan abang-abang aku..tp sekarang dah tak der...semua dah buzy dengan hal masing-masing...aku pulak travel sana sini..kejap dduk umah orang tuh...kejap orang tuh...macam pelarian lar pulak..huhuhu..tp final nanti aku akan balik umah jugak..dapat tengok dengan abah pun dah kira seronok...untunglar korang rindu crush...pakwe...makwe...kekasih hati..aku rindu abah aku..lama tak jumpa...kecian aku kan???huhuhuhu


pilihan hati???aku memang pilih jerman dah lama..sebab ada ozil...suka hati aku lar nak minat kat sapa-sapa pun kan..hehehe...sebut pasal bola..kawan aku bangkitkan isu nie...


"erh...nanti korang nak pilih suami yg suka bola tak???kalau aku tak kot...tapi nak tengok bola tuh boleh jer...tapi jangan fanatik sangat..kuar lepak dgan kawan-kawan sampai tak ingat umah..pastu ajak kawan-kawan tengok bola kat umah...pastu suruh aku buat air dan makanan sket...memekak satu rumah...memang tak lar.."


tuh lar reaksi kawan aku yg tak minat bola...mesti dah agak jawapan aku kan...


"dah aku minat bola...takkan aku nak cari suami yg tak minat kot..haru suami aku tengok aku bangun pagi-pagi semata-mata nak tengok bola...dia dduk kat umah..biar aku yg keluar lepak dengan kawan-kawan..ada ker patut...kalau suami yg minat bola..lagi syok kot...menjerit hentah ape-ape bersame-same..baru lar sweet namanya kan..."


hahaha...nampak tak pro dan kontranya...tak kisah orang nak cakap...ape lar hang nie pompuan pun minat bola..mcm lelaki jaa..beginilah aku...terima aku seadanya...


kita tak perasan sebenarnya bola nie mengeratkan hubungan...walaupun gaduh sini sana...cakap pasukan aku lagi hebat...frust menonggeng sebab pasukan pilihan kalah..tuh adat...kalau tak..tak terasa bahangnya demam bola nie...hahaha...aku masih ingat lagi time piala dunia dulu...kawan aku nie minat brazil..then brazil kalah...teruk kena maki sebelum masuk kelas...baru nak masuk kelas...kalau dah seharian dalam kelas..cair tahi telinga dibuatnya...yg lawaknya...lelaki yg maki pompuan nie...hahaha...


ape-ape pun..banyak respon yg kita dapat pasal bola kan...pompuan minat bola sebab pemain dia hensem...bukan pandai sangat tengok pun...kalau nampak yg hensem mesti tanya...erh!!!sapa nama pemain tuh???jangan salah paham...bukan semua mcm tuh...tp tengok pemain hensem memang wajib...like ibrahim afellay pemain belanda nombor 20 tuh..hahaha...


hensem macam seseorang....hahaha


tak kisah larr...pasukan yg menang tuh aku sokong...hehehe...walaupun pemain dia lebih teror dari harimau malaya...aku tetap sokong MALAYSIA & TERENGGANU...

ada jugak yg tanya aku offside tuh ape...aku tahu lar...hahaha...tapi tak tahu pulak pompuan yg lain tahu ker tidak...hahaha...kadang-kadang kebosanan datang jugak time tengok bola...ape lar diorang nie dduk kejar satu bola...tengok shoulin soccer lagi best...main bola dengan kung fu...walaupun itu semua tipu..tp tetap kagum...hehehe....


aku pernah main futsal kat matrik...tp poyo gilaa...pakat rembat & hentam jer main..asal bola masuk gol..hahaha...lawak kot kalau ingat balik...sampai gaduh-gaduh main...refree bangang tak tentu pasal...baik tak payah jadi refree...lawan dgan hot sentap...main tarik-tarik baju pulak...ape kes????aku peteh sket kata aku main kasar...awat???lawa sangatkah jatuh sket nak complain...permainan yg sangat tidak adil....tp aku nampak keberangan team aku kat team lawan & refree..relex sudaa...hahaha...



team futsalku~nombor 4 pun jadi lar...hehehe


kalau main futsal dengan hoki...aku lebih prefer hoki...sebab aku minat hoki dari darjah 3 lagi..hey set-set hot sentap!!!jom lawan hoki pulak...aku cabar korang...kita tengok sape yg lebih sakit...bola???stick???or aku???hahaha...


real player!!!korang memang terbaik...kitorang dapat johan...huhuhu


rajin-rajinlah bersukan...bersukan boleh menyihatkan tubuh badan...tak payah lar nak jaga muka sangat...main masak lagi bagus kot..hahaha..merapu!!!!

Saturday, 23 June 2012

Terima Kasih Kawan :')

orang tension nak terjun KB mall...tapi aku okey lagi...nak menyorok dalam gua...nak berkawan dengan haiwan...biar orang tak jumpa aku...biar aku keseorangan bawak hati yg merepek dan merapu nie...huhuhu


sorry kawan sebab mood aku tak terkawal sejak kebelakangan nie...aku dah jadi lebih sensitif..mungkin sebab masalah yg melanda hidup aku..tapi aku tak boleh biarkan...tak kan aku nak sekat kebebasan aku semata-mata nak pikir masalah nie jer...


kadang-kadang aku berlari jauh...setelah penat...aku berjalan..tapi aku tak boleh berhenti...realiti tetap mengejar aku...aku nak lari mana???gua susah nak cari sekarang...nak menyorok bawah tanah larr...hari-hari berfikir sampai tepu pun otak nie...sesusah biology..susah lagi nak pikir masalah hidup...


aku nie pandai complain jer kan...tak puas dengan erti kehidupan...aku tak nak orang susah sebab aku...kecewa dengan diri sendiri...


kata-kata memang tak dapat digambarkan dengan perasaan..perasaan berkecamuk...time nie lar aku perlukan seseorang untuk terus bagi nasihat..bagi semangat...mana orang tuh???


Abah aku adalah satu-satunya pemberi semangat aku...aku pernah jatuh..tp abah lar yg membangunkan aku...abah...aku tak kan pernah lupa jasa dan pengorbananmu...


thanks kawan...kawan yg baru dikenali..CAPITAL F...kau memang teman paling merapu dan merepek sekali..hahaha...padahal aku baru jer kenal kau..sebab aku nie kan terlebih ramah kan...mesti kau bosan dengar aku berhistory...hahaha...sejarah hidup..kita ada satu persamaan...nak jadi CIKGU kan...


Ya Allah..Engkau kabulkan impian kami..Amin~


Sejahat-jahat mulut aku..jahat lagi mulut dia..hahaha..terharu biawak dengan dia sebab sanggup kongsi bab-bab jiwang, kisah-kisah dulu, maki dan kutuk-kutuk orang...aku tak kisah kau nak percayakan aku tak...tapi aku suka bila kau ada menceriakan hari aku...hahaha...kau simpan rahsia aku baik-baik nah...kalau orang tahu...siap kau..hahaha..


Aku ada ramai kawan...tapi tak semua yg sanggup kongsi semuanya...orang cakap...berkongsi dengan orang yg tak kenal lebih selamat..sebab dia tak bocorkan rahsia kita sebab dia pun tak kenal kita...kan???


Kalau lar tiba-tiba aku senyap tuh...maknanya aku memang menyorok kat gua...tak pun pegi mendaki gunung ledang...hahaha..pelik kan tiba-tiba aku senyap...bukan ape..ingat tak aku pernah cakap...jangan tension sangat dengan masalah...kita tak tahu kita mati bilaa...kalau lar umur aku masih panjang..jangan lupa aku kawan..hehehe...ok aku dah mula sentap..huhuhu...


Crush aku!!!!dengar sini...aku mention kamu nie...aku tak pasti dengan perasaan aku..tapi kawan aku cakap...aku perlu berterus terang...aku nak kawan dengan kamu jer...aku tak mintak lebih...aku tak nak ada penghalang perasaan antara aku dgan kamu...aku  cuma nak cari kawan yg boleh paham aku jer...tapi kalau tak sudi kawan dgan aku..tak per...aku paham...aku tak berhak memaksa nak berkawan dengan aku kan..


berkawan biar seribu..berkasih biar satu..=D



Friday, 22 June 2012

Harapan..=D

kali nie...post pasal lirik lagu jer...aku dah lama dah dengar lagu nie...time cite seindah sakura lagi sebab mama aku rajin tengok petang2...aku tumpang tengok jer..boleh lar tahan cite dia..tapi biasa lar kan drama melayu...complicated jalan cerita...pastu sedih2..haha..melayan jugak aku...dan time dia pasang lagu nie..terdetik jugak...best gak lagu nie...tp buat tak layan jer...
then sampai lar kawan aku nie sibuk dduk sebut..harapan..harapan menjadi layu..aku pun tertanya-tanya gak..rupenya lagu nie...


Tajuk : Harapan
Penyanyi : Hyper Act
OST : Seindah Sakura


Bicara mimpi itu
Mengheret ku ke dasar
Gelap tangannya menggapai tangan ku
Dan munculnya dirimu
Di pinggir laman itu
Hangatmu menyambut ku kembali
Dan ku mengerti
Mengapa masih berdiri
Hadirnya siang berteman mentari
Dan ku bersama
Bintang malam mu mencari kasih ku oohhh
Harapan
Harapan menjadi layu
Ingin ku bahgia bersama
Menjadi kenangan
Memburu impian masa kita selamanya
Dan angin kan memanggil
Bagai ada musafir
Hadir dan pergi tiada berjanji
Mungkin seketika
Ku merasa cintanya
Bagai dibelai mimpi sempurna
Dan taman ini
Tak bererti dan bersemi
Tiada indah tanpamu di sini
Dan ku jejaki
Walaupun hanya secebis kasihmu oohhh
Harapan
Harapan menjadi layu
Ingin ku bahgia bersama
Menjadi kenangan
Memburu impian masa kita selamanya
Harapan
Harapan menjadi layu
Ingin ku bahgia bersama
Menjadi kenangan
Memburu impian masa kita
Hati ku
Meratap setinggi gunung
Pasti ku mencari bintangnya
Menjadi cahaya
Menyinar impian hidup kita selamanya
lagu nie pasal harapan dia kat kekasih dia kot..huhuhu..mendalam jugak lirik dia...mendalami sket...boleh cair aku..haha..

Wednesday, 20 June 2012

ada masalah???





Kalau tak ada angin manakah pokok akan bergoyang kan???atau tanya sama pokok..ape sebab goyang…

Ape kene mengena pokok dengan semua nie????

Kalau bukan kita yg mulakan dulu..manakah masalah akan timbul…korang suka ker saje-saje nak cari masalah…boleh ker senang-senang nak hindarkan masalah…

boleh tak saya tak nak ada masalah???kalau boleh..bukan aku jer yg nak..perdana menteri kita tuh pun nak jugak….

Masalah!!!yer..kita memang tak boleh lari..tapi kuatkah kita untuk hadapi masalah tuh..belum cuba belum tahu…kalau kita yakin…kita usaha..kita berdoa…insyaallah masalah boleh selesai…kalau asyik dduk cakap banyak dan tak buat ape-ape..sampai bila-bila masalah takkan selesai….

Korang terbeban tak dengan masalah yg dihadapi sekarang???

Orang cakap…kalau nak kurangkan beban tuh..kongsi masalah tuh dengan orang lain…tp boleh percaya ker nak cerita masalah kat seseorang???kalau masalah tuh boleh memburukkan diri sendiri…sanggup ker cerita???

kalau korang mampu hadapi dengan sendiri…teruskan jer tanpa menyusahkan orang lain…kalau dah tak mampu sangat…cuba minta tolong…manalah tahu ada insan yg baik hati akan tolong kita…I really need someone like that!!!!!!!!!!!!!

Aku memang seorang yg happy go lucky…gembira tiap-tiap masa…gelak tak tentu pasal…suka buat lawak bodo…tak kisah ape-ape orang nak kata…

itu hanya luaran semata-mata…dalaman…aku sorang jer tahu…betape lemahnya aku…betape aku rasa tak mampu untuk hadapi masalah ini…tapi aku harus kuat…kalau aku tak kuat..sape lagi yg boleh tolong aku melainkan diri aku sendiri….tp sekuat manakah aku???semampu manakah aku???aku rasa aku telah jatuh sekejap…

Ya Allah…kuatkan hambamu ini menghadapi dugaan~

Sekarang ibu bapa aku masih ada..keluarga aku masih ada…kawan-kawan aku masih ada…tp bila aku dah kehilangan semua tuh…siapakah aku????

Nasihatkan orang sangat senang…tp bila dah terkena batang hidung sendiri…betape sukarnya nak terima…ini takdir kau…kau menangis air mata darah sekali pun takkan mengubah takdir tuh…aku rasa sudah cukup dengan dugaan nie buat aku matang…buat aku lebih berfikir dengan lebih mendalam…buat aku lebih menghargai hidup di dunia ini…

kenape aku dihukum sampai begitu sekali????jahatkah aku???terima qada dan qadar-Nya…

Semua nie mendekatkan kita kepada pencipta…menyedarkan aku dari kelalaian dunia…Dia maha mengetahui ape-ape yg terbaik untuk hambanya…aku tahu Dia takkan menbebankan hambanya…

Engkau maha pemurah lagi maha penyayang…

Dan itu…aku bersyukur dengan segala nikmat dan rahmat yg dikurniakan….ALHAMDULILLAH~

Korang jangan ambik mudah terhadap sesuatu masalah…kalau boleh…selesaikan masalah dengan cepat-cepat dan berhemah…jangan ditambah masalah banyak-banyak…nanti kita jugak yg merana….

Maaf…aku tengah hadapi masalah sekarang…aku cuba hadapinya dengan tabah...orang cakap…luahkan masalah kepada Allah SWT..tak perlu nak luahkan kat blog, FB or twitter….terima kasih kepada yg prihatin terhadap aku…aku sangat menghargai…=D

Saturday, 16 June 2012

Jalan2 sampai penat

Entri kali nie bertujuan nak post gambar jer...
ngeeeeee!!
cuti yg banyak nie...aku habiskan masa dengan kengkawan...sory sebab tak boleh nak ajak ramai-ramai...sebab hanya pergi dengan sebuah kereta...ada rezeki..kita pergi tempat yg lain pulak...
#Peace No War#













aku tak boleh berhenti gelak nampak benda nie..HAHAHA


















CPP

cinta pandang pertama...
ok sekarang nak jiwang tahap leleh jap...kau percaya cinta pandang pertama???
aku pernah lar bertanyakan beberape orang tentang cinta pandang pertama nie...ada yg percaya..ada yg tak...ape tuh cinta pandang pertama????


tengok dia...terus jatuh cinta...mungkin kot...dan bagi aku...aku percaya nie semua...sekarang aku cuma confius ape beza suka, sayang dan cinta...aku selalu berlagak tahu nak bezakan nie semua...tapi aku masih tak faham...seseorang boleh tolong terangkan kat aku sejelasnya????


aku pernah terkena???


hahahahaha...tiba-tiba nak gelak...tak tahu ape tuh cinta...tapi aku pernah suka kat seseorang...sebenarnya...bukan seseorang...beberape orang...tapi aku hanya mampu suka dari jauh jer..tak der kekuatan untuk luahkan...pernah sekali bagitahu...ok aku saje nak buat perigi cari timba...tapi lelaki tuh blur nak mampus...dia sajer buat-buat tak faham...aku nie jenis cepat fedup..huhuhu..mybe aku dengan dia layak jadi kawan jer kot..sebab kawan aku suka dia jugak..jadi aku kene lar mengalah kan...


jap!!!tuh suka ker???sayang ker???cinta???


suka boleh jadi sayang dan berkemungkinan boleh jadi cinta..betul tak???


sekarang...masing-masing sibuk dengan crush...ape crush-crush???crusher ader lar...yer lar...alangkah bahagianya kita kalau crush kita tuh...suka kat kita balik...tapi korang pernah try usaha nak dapatkan crush tak????kalau dah..tahniah....sekurangnya-kurangnya korang cuba kan...dia nak suka kita balik...lantak dia lar...kalau dah memang ada jodoh..ada lar kan...tapi wahai crush-crush sekalian...bukan kitorang sengaja nak crush dengan kamu...dah perasaan tuh datang dengan sendiri tanpa diundang...jangan jadi terlalu kejam ....kalau tak dapat terima dia pun...jadi kawan dah kira ok...fikir dulu dalam-dalam sebelum berkata sesuatu...


cakap pasal crush...aku darjah satu dah ade crush tau tak!!!!hahaha...tapi time tuh aku pun pelik kenape aku boleh suka dia...mungkin dia comel kot...wah!!!dulu aku berani giler kot bagitau aku suka dia...hahaha..lawak-lawak..kenape lar aku boleh pikir sampai mcm tuh sekali...korang nak tau???aku selalu bagi TORA dan DORA sebab dalam tuh kan ader permainan...bukan main suka dia dapat benda tuh...time tuh aku tak tahu ape tuh couple...aku cuma tahu..aku suka tengok dia...time rehat...aku selalu kot makan dengan dia bawah pondok..bukan berdua jer..ader lar dua tiga orang lagi...darjah satu kot!!!hahahaha...


dan apabila umur dah semakin meningkat...aku pun dah lupakan tuh semua..time tuh kene paksa belajar dan aktif dalam HOKI...muka pun dah burn terbakar...huduh..gelap...tak der orang nak..ngeee...tapi aku still lar ader crush dalam senyap-senyap...tup-tup..sampai darjah 5...aku sekali lagi ader crush...budak nie budak bijak...dan dia dduk sebelah dengan aku dalam kelas...hari-hari kami gaduh...main sepak-sepak..tapi dalam diam-diam aku suka dia sebenarnya..dia hari-hari kutuk aku...sakitnya hatiiiiiiii!!!!!!...tapi kitorang selalu balik rumah same-same..satu kampung jer pun..tapi tuh tak lama...sebab darjah 6 aku pindah sekolah...darjah 6 lar masing-masing sibuk nak cari kekasih..hahaha...aku tak tahu lar mcm mane boleh terjebak dalam permainan perasaan nie...


dan bila naik sekolah menengah...cinta monyet nie lagi parah...kalau tak der pakwe or makwe maknanya diri macam tak laku...ader jugak mcm tuh erh...aku tak pernah kisah pasal tuh sampai lar aku form 4...alamak!!!tiba-tiba aku tengok dia..aku terus suka dia..tuh cinta pandang pertama ker???atau crush semata-mata...dulu selalu buat sesuatu tanpa pikir panjang...ok...aku berusaha kot nak kenal dia..tapi last-last...dapat tahu dia ader makwe...aku menyesal???tak pun...aku cuma nak berkawan dengan dia jer..sampailah suatu hari...dia putus dengan makwe dia..dan aku jadi tempat luahan perasaan dan aku jadi pendengar yg setia...


bila dia putus..pernah lar sekali aku nak ambik kesempatan..tapi tak terus terang dengan betul...silap aku jugak...aku tak der kekuatan nak bagitau...last-last..aku dapat tahu..kawan aku pun suka dia..jadi aku malas!!!tak kan nak gaduh dengan kawan pasal seseorang lelaki...tak berguna...kita ade otak dan akal..pikirlah...sekarang aku masih kawan dengan dia...sorry...aku mudah bosan dengan seseorang..heeee..jahat kan???


hah???kat PLKN???rasenye macam tak der...tapi aku tercrush dengan budak yg dah ader makwe...tapi tak memberi kesan langsung...selalu macam tuh..tp sampailah masuk matrik...jeng..jeng..jeng...mase nie lah aku baru tahu ape tuh crush...tipu lar kalau tak ader crush time matrik kan..walaupun hanya satu tahun...mengaku!!!!ader...hehehe...adakah itu cinta pandang pertama atau hanya permainan hati semata-mata???


aku rasa tak perlulah aku mention crush aku kat matrik mcm mane...aku dah usaha...macam aku pernah berkata...terpulang kat dia nak balas balik ker tak..tak kan nak paksa...kalau ada jodoh ader lar kan...aku tak kisah kalau kisah kami hanya berakhir sebagai seorang kawan jer pun...hahaha...oh!!!aku tertipu oleh perasaan lagi...


sekarang matlamat aku.."aku hanya couple dengan orang tuh bila aku rasa aku betul-betul nak kahwin dengan dia"...


jangan risau kalau kamu ditolak...banyak lagi yang lebih baik dari dia di luar sana..so jangan bazirkan air mata untuk seseorang lelaki yg memang tak layak dengan kamu...dah-dah..jangan dilayan sangat perasaan nie..kejar impian dan cita-cita dulu...cinta cintun nie...belakang kira..aku rasa aku lebih selesa FOREVER ALONE sekarang nie..=D


lebih baik kejar cinta Allah daripada kejar cinta manusia..





Thursday, 14 June 2012

Berubah sebelum terlambat =D





pernah terfikir nak berubah tak???
banyak...
banyak kali...
mestilah nak berubah jadi baik...
lebih baik dari dulu dan sekarang...
tapi mampukah aku???
kuatkah aku???
terdengar bisik-bisikkan...
tak payah lar jadi baik sangat...
nanti aku diperbodohkan...
diperdayakan....
dipergunakan...
aku percaya semua tuh...
orang baik semua seperti ditindas...
tapi bukan semua...
WE MUST BELIEVE HIM~


"kenape nak berubah???
jadilah diri sendiri..."


bukan tak nak jadi diri sendiri...
cuma nak perbaiki kelemahan diri...
aku nak semua orang ok dengan aku...
aku tak nak orang benci aku...
arh!!!
kadang-kadang merasakan kehidupan ini tidak adil...
tapi ini semua ketentuan-Nya...


"berlagak lar kau nie konon tahu semua...
tengok diri sendiri dulu sebelum bagi nasihat...
diri pun tunggang langgang...
nak bagi nasihat kat orang..."


korang pernah terkene???
nie semua orang-orang yg berfikiran kuno...
sepatutnya...
kita ambik isi penyampaian yg disampaikan...
bukan tengok diri seseorang tuh...
semua orang tak sempurna...
orang yg sampaikan belakang kira...
yang penting...
input yg dibagi...
ada gunanya...
nie semua nak perbetulkan kesilapan kita...
cuba berfikiran terbuka...
terima dengan sepenuh hati...
sekurang-kurangnya...
dapat puaskan hati seseorang tuh...
jangan segan-segan nak bagi nasihat kat orang...
jangan takut-takut nak tegur kesilapan orang lain...
selagi benda tuh betul...
just go on!!!!!!


kata lar nak kata aku berubah pun sekarang...
aku sombong kan???
sebenarnya sape yang sombong???
aku atau kau???
aku tak kan sombong dengan orang tuh...
kalau dia yg tak sombong dengan aku...




"bukan sombong larr...buzy sket..."


kau sorang jer buzy...
tak kan kawan tegur pun tak boleh balas balik...
dapat tahu khabar pun dah kira ok...
ape guna kawan kalau tak tahu situasi yg dialami oleh kawan...
nak bersembunyi???
ikut kau lar...
asal aku masih wujud kat dunia nie...
dan kalau kau masih anggap aku nie kawan...
dan kalau kau perlukan pertolongan aku...
boleh cari aku...
walaupun seteruk mana kau buat kat aku...
aku tak pernah kisah...
aku akan tolong selagi mampu...
selagi terdaya...
dapat ucapan "TERIMA KASIH" dari kawan...
sudah mampu buat aku tersenyum...


"kenape dengan kau nie???
macam nak lari dari aku???"


aku bukan nak lari...
aku cuma berserabut...
berserabut dengan benda yg sama...
tapi aku pernah cakap ker aku tak nak dengar semua tuh...
aku dengar jugak kan...
tapi aku cuma sekarang...
kesal...
sebab kau tak pernah nak dengar nasihat aku...
tapi aku tak paksa kau ikut pun...
selagi semua tuh boleh gembirakan kau...
kau buat...
tapi bila dah menyesal...
dan kau cari aku...
aku larikan diri dari kau ker???
tak kan!!!!
aku tolong...
bukan nak tunjuk aku baik sangat...
aku cepat kasihankan orang...
walaupun sejahat mana....
dan seteruk mana kau buat kat aku...
aku tak kan pernah berdendam...


bila dah sekali kau kawan dengan aku...
selama-lamanya kau masih kawan aku...
aku pernah dengar istilah putus cinta...
tapi aku tak pernah dengar istilah putus kawan...


alang-alang aku nak berubah ke arah kebaikan...
aku nak ajak kawan-kawan sekali...
bukan senang nak berubah...
tapi dengan usaha...
dan doa...
INSYAALLAH~



Tuesday, 12 June 2012

Penat jadi suri rumah???


Baru aku tahu…baru aku sedar…rupanya jadi suri rumah nie sangat-sangat lar penat..tambah-tambah kalau perempuan yg bekerja….mana nak pergi keje lagi..nak jaga suami lagi…anak-anak lagi..urus rumah lagi…kalau tak terurus…boleh haru jadinya…kecuali yg ada orang gaji...boleh lar relex sket…recpect gila kat MAMA aku!!!hehehe

Kadang-kadang aku kecian pulak tengok mama aku buat keje sorang-sorang…anak-anak dia semua lelaki kecuali aku sorang yg berlagak mcm lelaki…dah mama aku tak pernah suruh aku buat kerja umah..tuh dulu lar…time aku kecik…dahsyat kot…sebijik mcm lelaki…tak suka semua benda yg berkaitan perempuan..tp bila dah besar….hanya mama seorang yg boleh jadi panduan…tp mama aku mcm tak bagi aku masuk dapur…masak..basuh baju..lipat baju..iron baju…semua mama aku buat..hah!!!tulah…biarkan sangat…anak jadi malas…hehehe

Sekarang sudah terbukti…aku yg kene buat semua kerja memandang mama aku tak der dengan aku sekarang…dia pergi berehat-rehat dan bercuti-cuti kat umah abang aku…sebenarnya tak lar rehat sangat..pergi jaga abang aku…abang aku nie pun satu…bila nak kahwin????keje rumah semua mama aku buat..haish!!jadi aku menjadi sukarelawan dduk umah jaga abah aku…keje aku senang…masak nasi…buat air…basuh baju..lipat baju..kemas rumah..masak kadang-kadang jer sebab abah aku beli lauk kat luar…sebenarnya..aku mana lar pandai masak…kantoi!!!!

Sebenarnya…nie bagi aku advantage jugak…boleh aku belajar masak slow-slow walaupun tunggang langgang…dan bagi aku pengertian bagaimana mama aku boleh buat keje rumah tanpa bersungut…sebab sekarang nie aku dduk bersungut jer penat…tak berterima kasih langsung lar aku nie!!!!tanggungjawab aku sebagai anak...tolong mama dan abah aku buat keje rumah…kalau bersungut maknanya tolong tak ikhlas lar tuh kan..hehehe

Sekarang tugas aku persis mama aku...tapi yg beze sedikit…aku bangun agak lambat…kalau mama aku..bangun subuh dah tak tidur…dia terus buat sarapan…tp sorry to say…agak susah aku nak bangun awal untuk sediakan sarapan sebab aku memang tak ambik sarapan…jadi aku dah bagitau abah aku awal-awal yg aku tak kan buat sarapan…dah abah aku nampaknya mengerti yg anak dia nie jenis pemalas..hahaha..abah aku paling terbaek…dia tak pernah marah aku tidur dan bangun lambat…kalau mama aku…beratus-ratus perkataan keluar dari mulut…jadi pagi-pagi abah aku belikan sarapan…alah...sape gak yg nak sarapan…aku dan abang aku sorang lagi jer pun…

Dah bangun-bangun tuh bukak TV..tak der keje kan…bangun-bangun mengadap TV…hehehe..sebenarnya…bukan nak tengok TV sangat…aku takot dan sunyi dduk sorang-sorang kat umah…jadi dah bunyi orang bercakap atau muzik kira ok dah…bukan ape…sekarang boleh jadi macam-macam kalu dah tinggal seorang kat umah…jadi aku biarkan jer tv terpasang (membazir elektrik!!)…aku pergi kemas dapur…kemas bilik…kemas lar ape-ape yg patut…lepas tuh baru aku makan…

Bila sampai masa yg sesuai..abah aku call suruh masak nasi…aku pun masak lar…then abah dan abang aku balik…makan..rehat..dan buat hal masing-masing…malam pulak…aku dan abang aku kene tinggal lagi dan kami terpaksa jaga umah..abah aku pergi kelas malam pulak..aku kecian gler tengok abah aku..keje siang malam untuk cari rezeki untuk keluarga…oowwhh!!!abah…I want someone like u!!!hehehe…sebab kasihan..malam-malam aku goreng semua yg ada dalam peti ais..buat air…bagi abah aku makan kot-kot dia balik lapar…tapi abah aku bedal jer ape-ape yg aku buat..hahaha..dan tak pernah bersungut…sebab tuh aku baik dengan abah aku kot…hehehe…mama!!!l also love u lar!!!hehehe

Sebelum tidur…kene pastikan dapur bersih..abang aku nie satu..sudah makan bukan reti nak basuh….jadi aku yg kene basuh bertimbun-timbun…nie hah??!!!baju ada kat sebelah tak lipat lagi…pagi besok dah kene basuh baju dan sidai baju pulak..seriously…penat..tuh baru sket…aku nie pandai merungut jer…hehehe…tp syok kot buat keje nie..dulu nak buat semua tak kene..kekok..tapi bila dah lama jadi terbiasa..penat pun dah berkurang…pro kot..sekarang…aku tengah belajar masak…first lauk yg pernah aku buat..TOM YAM…ok aku mengaku aku teruk sebab tak pandai buat lauk lain lagi..tp akan belajar…

Mendapat kritikan yg membina pasal masakan aku sangat berguna..walaupun masam…tp abah dan abang aku still makan…thanks!!!hehehe….aku akan buat yg lebih baik lagi…satu lagi…time hari ada pasar malam lagi best…sebut jer nak ape..abah aku beli…hahaha…untunglar kan…untung aku tak payah penat-penat nak masak sebenarnya…mama aku marah kalau telefon dia cakap pegi pasar malam..sebab dia tahu..banyak duet abis..hehehe…mama..bukan sokmo…sekali sekala…

tulah serba sedikit rutin harian aku…sebab aku tak der keje kan..dduk goyang kaki kat umah jer kan..jadi kene lar jadi suri rumah tak berbayar…tp bangga kot dapat buat semua nie sebab orang lain akan bagi pujian…setakat nie…aku berpuas hati dengan kerja-kerja harian aku…jadi sebagai pengajaran…jangan malas..ringan-ringankan lah tulang tuh tolong mak ayah…berguna untuk kita suatu hari nanti…ikhlas lah time buat keje tuh yerk!!!!!!!=D


masakan PERTAMA aku...hehehe



Saturday, 9 June 2012

Aku sudah bebas...bebas...bebas...

wah!!!!sekarang nie terasa bebasnyer...
bebas daripada buku-buku yg bertambun tuh...
bebas daripada buat keje yg mentensionkan otak...
bebas daripada stress ikut peraturan...
bebas daripada peperiksaan yg buat aku cuak-secuaknya...
bebas daripada kepenatan yg entah bila nak hilang....
bebas daripada menunggu keputusan yg mampu buat jatung aku nak jatuh...
bebas daripada terpaksa makan dan tidur tak tentu masa...
bebas daripada bangun awal-awal pagi....
bebas daripada temuduga yg mampu buat nafasku tersekat-sekat...
bebas daripada berjimat duet sebab dah merantau jauh...
bebas...bebas...bebas...


tapi jangan lupa...
ini semua hanya sementara....
dan masa yg ada sekarang....
patut dimanfaatkan dan digunakan dengan sebaik-baiknya...
jangan nak gembira sangat lar sekarang...
masa masih panjang....
dah tuh!!!!
boleh goyang kaki lar sekarang...
boleh melancong semalaysia...
boleh perabiskan duet...
boleh melepak tak tentu arah....
boleh makan dan tidur sebanyak yg mungkin....
ok aku sedang kutuk diri sendiri sekarang..=D


sebenarnya...
aku nak sentuh pasal kebebasan yg kita perolehi...
daripada siapa???
mestilah ibu bapa kita...
tak salah nak kongkong anak...
tp mesti kene pada caranya...
jangan kongkong anak membabi buta...
anak-anak jugak jadi mangsa...
dah banyak contoh yg kita dapat lihat kat dunia nie...
dah tuh!!!!
pandai-pandai lar ambik ikhtibar....


jangan pula bebas anak sebebasnya...
terbabas pulak...
cuba ibu bapa prihatin terhadap perkembangan anak-anak...
anak-anak jugak perlu bersosial...
jangan jadi katak bawah tempurung....
bagi anak-anak tengok tv jer....
cuba bagi anak-anak lihat dunia luar...
supaya tak der kejutan elektrik atau lebih dikenali sebagai kejutan budaya...
anak-anak memberontak kalau tidak diberi kebebasan yg mereka mahu....
nak ker anak-anak jadi ape yg kita tak jangka...
jauhkanlah!!!!!


aku???
mama dan abah aku percayakan aku...
jadi aku mesti gunakan kepercayaan mereka...
dia tak kisah aku nak pegi mana...
tp mesti lar kene bagitau...
aku kan perempuan...
dan jugak mesti diketahui keluar dengan sape...
mesti lar mereka risau kalau keluar tuh...
anak-anak pompuan kan bahaya keluar malam-malam...
tp kalau ada sebab yg munasabah...
mereka tak pernah marah aku balik malam-malam...
tp jarang...
jarang sangat-sangat aku keluar malam...
aku pun takut kot keluar malam....
cuma mereka bimbang kalau aku balik dari mana-mana sorang-sorang...
mesti mereka akan pergi ambik aku kalau tahu aku akan balik sorang-sorang...
aku baru hendak merasa survive sendiri...
setakat nie...
ALHAMDULILLAH....
aku senang dengan kebebasan dan kepercayaan yg diberikan oleh mereka...
TERIMA KASIH...=D

Friday, 8 June 2012

Peluang Kedua.....


Setiap orang berhak mendapat peluang kedua…kalau kamu dapat peluang kedua untuk betulkan semua kesilapan…ape yg kamu akan lakukan?????semestinya…tak kan ulangi kesilapan yg sama…tp kita hanya manusia biasa…kesilapan tak kan lari daripada realiti…kamu menyesal ape yg kamu lakukan sebelum nie?????dan sekarang hanya mengharapkan peluang kedua….

GIVE ME SOME SUNSHINE…
GIVE ME SOME RAIN…
GIVE ME ANOTHER CHANGE…
I WANT GROW UP ONCE AGAIN…
(by film 3 idiot)

Betapa bermakna seseorang yg mendapat peluang kedua…kita seharusnya memberikan peluang untuk seseorang berubah…untuk buktikan yg dia boleh menjadi lebih baik…kamu sanggup memaafkan orang yg sudah buat salah???kalau ader orang lain mampu buat…kenape tidak bagi kita????bukankah sifat pemaaf tuh sifat yg mulia…belajarlah memaafkan orang lain dan memberikan peluang sekali lagi…

KU PERGI….
SENDIRI…
DAN TAKKAN KEMBALI…
MAAFKAN SEGALA PERBUATANKU….
KEPADAMU….
KU PERGI…
SENDIRI….
DAN TAKKAN KEMBALI….
TEMAN AKU BUAT KALI TERAKHIR….
AKU JATUH….
(by bunkface-jatuh)

Ape yg korang paham tentang pernyataan di atas?????kesilapan yg telah dilakukan..hanya mengharapkan kemaafan…dan sokongan orang lain untuk terus ke hadapan….tanpa sokongan orang lain…kita akan kecundang…JATUH!!!!!!


Di sini lah kita patut diberi peluang kedua…peluang kedua untuk tebus semua kesilapan….untuk betulkan semua keadaan….untuk perbaiki semua kelemahan….manusia hanya mampu merungut…tp tidak pandai menghargai peluang yg diberikan….


“eleh!!!cakap senang lar….cuba kau buat…boleh?????”


Yer…bercakap tuh pekara yg senang….keluar jer ape-ape yg nak diperkatakan…tp cuba buat…cuba lakukan….adakah senang seperti mana nak bercakap?????kita sudah tahu…kita sudah mengerti…kita sudah paham….tidak ada pekara yg mudah dalam dunia nie….


Kita akan terus berusaha…berusaha untuk terus maju…maju ke hadapan….jangan pernah berputus asa…jangan pernah merungut…jangan pernah mengukit….lepaskan dan lupakan ape-ape yg telah berlaku…kita masih muda…hidup kita masih panjang….banyak benda lagi kita tak tahu….kita masih mentah untuk menerokai dunia nie….pengalaman masih belum mampu untuk mematangkan kita…banyak halangan yg perlu ditempuhi…semata-mata untuk menjadi seorang “MANUSIA”….

Kenape????
Pelik????
Tiba-tiba aku jadi pakar dalam bab-bab memotivasikan diri…
Sebenarnya….
Nie untuk aku….
Aku yg tak pernah menghargai peluang yg ada….
Aku yg hanya mementingkan diri….
Aku yg pernah berputus asa…
Aku yg hanya mengharapkan peluang kedua….
Aku yg selalu merungut…
Aku yg tidak bersungguh-sungguh…
Aku yg sentiasa terlupa….
Aku yg sombong….

Ya Allah…hambamu nie mengharapkan keampuanan Mu~

Korang pernah rasa menyesal yg teramat sangat….kenape aku jadi macam nie????kenape aku dapat semua nie????sebenarnya…kita diuji…bukti kasih sayang yg Maha Esa…dugaan memang menguatkan seseorang itu…terima kasih…aku masih diberi kekuatan untuk menempuh semua ini…tp aku harap peluang kedua masih ada untuk aku…aku akan terus berusaha untuk menggembirakan MAMA dan ABAH aku…

Ya Allah…kasihilah kedua-dua ibu bapa kami seperti mana mereka mengasihiku sejak dari kecil..AMIN

Kalau kita sedih mesti kita nak seseorang ada untuk kita kan…seseorang yg boleh kongsi kesedihan…aku jugak memerlukannya…aku tak kisah…tak der orang yg macam tuh pun…sebab aku masih ada “DIA” untuk bercerita…untuk mendengar segala luahan hati aku…kawan-kawan…maafkan aku sebab tak menjadi kawan yg baik….yg tak boleh sentiasa ada jika korang sedang sedih…sorry!!!!berikan aku peluang sekali lagi untuk betulkan kesilapan aku….

Peluang kedua untuk aku!!!!!!!!!
Peluang untuk menjadi lebih baik….
Peluang untuk aku lebih berjaya…
Peluang untuk menjadi seseorang yg lebih bersyukur….
Peluang untuk menjadi hamba yg solehah…=D




Tuesday, 5 June 2012

Mood Jiwang singgah jap!!!!

Mood Jiwang!!!
Sekali sekala tak per kan....
jangan lebih-lebih...
nanti orang tangkap leleh...hahahaha
kadang-kadang bagus jugak layan jiwang-jiwang nie...
sebenarnya...
aku tak lar minat nak jadi jiwang....
tapi bila mood tuh datang...
perhhh!!!kalah abis semua sasterawan negara...
nak datang mood jiwang tuh....
SUSAH!!!
kene ade sebab yg munasabah...
munasarawak....
dan segala jenis yang berkaitan....
aku nak gelak bila ada orang kate aku jiwang...
jap!!!nak gelak...
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA...=D


Nie tiba-tiba tukar lagu tema...
PUPUS..
PUPUS...
PUPUS...
bukan makhluk or binatang yg pupus...
aku pun tak paham...
kenape tajuk lagu nie  "PUPUS"????
izinkan aku mengopek sedikit bait lirik lagu nie...


Baru ku sedari...
Cintaku bertepuk sebelah tangan...


sape pernah hadapi situasi nie????
ok..jujurnya...aku angkat kepala dan tangan...
alah..tuh pekara biasa kan...
ada sape-sape setuju dengan aku???
bukan kita nak paksa seseorang tuh suka kat kita kan...
dah memang perasaan bukan pekara yg boleh dibuat main-main...
kalau kau tak suka dia...
jangan lar kutuk-kutuk....
dan yang penting....
lupakan perasaan tuh buat sementara...
bagus untuk diri sendiri jugak...
jaga diri sendiri dulu...
tok sah dduk sibuk nak jaga anak orang...
jaga tepi, belakang, depan, atas dan bawah kain sendiri....
jangan nak gatai-gatai pi selak kain orang...
jangan silap paham...
maknanya....


Pergi pantai jumpa ikan pari...
LU PIKIR LAR SENDIRI...


Korang!!!!
mintak maaf sebab sesedap hati kutuk depan-depan...
yg belakang lagi dahsyat kot....
I'M SORRY....
aku jadi macam nie sebab....
insyuran mulut tak bayar lagi....
tak kisah korang nak anggap aku...
KAWAN OR MUSUH...
aku boleh terima...
yg penting....
kalau dah sekali korang jadi kawan aku....
selama-lamanya tetap jadi kawan aku...
kan dah tiba-tiba jiwang pulak nie...
tacing....tacing....tacing....


ALAMAK!!!!
aku suka dia lar...
betol ker aku suka dia???
tak kot...
dah tuh...
tak tahu....
ada sape-sape boleh tolong jawap tak?????
scan hati jap...
tetttttttt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sah...
memang sah...
ape?????
kau suka dia....
seriously....
nie buka kehendak aku....
macam mane nie????
nak lupakan dia tak boleh...
adesh!!!!
parah kalau layan perasaan nie...
fookussss!!!!!!
JIWANG...JIWANG...JIWANG...









Sunday, 3 June 2012

Cinta Monyet =D



Ape kau tahu pasal cinta monyet???monyet sedang bercinta????bercinta macam monyet???macam mane bercinta macam monyet???atau kita bercinta dengan monyet???hahahaha…persoalan yg banyak sekali…

Ada peribahasa “Seperti monyet mendapat bunga”…cinta monyet bermakna sikap monyet terhadap bunga…betol ker????

Perasaan cinta dan kasih sayang adalah fitrah manusia..jika perasaan itu diuruskan dengan betul nescaya akan membawa kepada kebahagian dan keharmonian….dan dalam kalangan remaja sekarang tidak akan terlepas daripada cinta monyet nie…termasuk kita kan…mungkin kami baru belajar “pengertian hidup remaja”…

kita sering terdengar…masa remaja cuma sekali..so!!!kita enjoy!!!ape yg nak dienjoykan sangat tuh yerk?????

Memang perasaan semulajadi manusia suka dikasihi, suka disayangi, suka diambik peduli, suka dipuji, suka merajuk dan suka pula dipujuk….remaja sekarang mudah benar terperangkap dalam situasi yg sebegini…sebenarnya perasaan ini ditipu oleh perasaan keremajaan…pada masa dilamun perasaan cinta monyet nie…rasa macam kat dunia nie ada “aku dan dia” sajeee…(macam ader pengalaman jer kan???)

Dan daripada buku yg aku bace tuh…buku tuh cakap…alasan untuk membuktikan perasaan cinta monyet nie adalah satu perasaan yg menipu  sebab jarang yg dilamun cinta monyet nie berkahwin….jarang sangat…sebaliknya banyak kesan buruk yg berlaku….pertama…pelajaran merosot…kedua…ingin berduan-duan yg boleh menyebabkan berlaku banyak pekara yg tidak elok dan secara automatiknya akan mendatangkan dosa…kita kan dianugerahkan akal…so “LU PIKIR LAR SENDIRI”…

Mesti kita mahu yg terbaik untuk diri kita kan…aku bukan nak buruk-burukkan pasangan kekasih…kadang-kadang aku hairan…ape yg diorang buat nie betul ker????

-memberi semangat antara satu sama lain…dalam hal pelajaran mahupun dalam hal yg lain-lain lagi…

-tempat mengadu dan berkongsi masalah…boleh kurangkan stress…

-tolong antara satu sama lain..tidak kisah lar ape-ape bentuk pertolongan pun…

-rela bersusah payah…sanggup melakukan ape-ape sahaja….

-doakan hubungan yg dibina…

Sebenarnya itu adalah sedikit contoh ape yg membuatkan aku hairan…kenape aku hairan sangat????ibu bapa…keluarga…saudara mara…guru-guru…kawan-kawan…diorang nie sape???diorang nie tak der ker nak buat semua tuh???aku hanya mampu mengeluh sebab tidak termampu untuk bercakap lagi…kalau dah hanyut dengan perasaan….mana nak hiraukan orang sekeliling…di matanya "dialah segala-galanya"…yang aku berganda-ganda hairan nie…doa???kau tahu kau berdoa tuh kepada sape???kepada ALLAH SWT…tuhan  yg menciptakan kita…kenape kita nak mendokan hubungan yg terlarang….hubungan yg mendekatkan diri kita kepada ZINA…

Wey!!!wake up lar!!!sedar lar sket!!!!lebih baik doa untuk keampunan dan kesejahteraan diri, ibu bapa, keluarga, kawan-kawan, guru-guru dan umat islam yg masih hidup mahupun yg telah meninggal dunia…AMIN~

Minta maaf kalau ader yg terasa…kita sebagai seorang manusia memang tidak terlepas daripada kesilapan…aku cuma nak nasihatkan kepada kawan-kawan dan termasuk diri sendiri jugak…kejar cita-cita dulu…baru kejar cinta…=)