Monday, 30 July 2012

Happy Birthday =D

29/7/2012...tarikh yg seperti tiada ape-ape yg berlaku...hidup seperti biasa...teruskan rutin harian...tapi tidak bagi aku!!


kenape dgan tarikh berkenaan???


hari yg merupakan tarikh lahir seseorang yg sangat bermakna dalam hidup aku..seseorang yg aku sayangi...seseorang yg aku cintai..seseorang yg aku hargai..seseorang yg aku hormati...seseorang yg menjadikan aku bersemangat...seseorang yg tak kan aku lupakan hingga akhir hayat...seseorang yg banyak berjasa..seseorang yg banyak mengajar..seseorang yg mengerti..


orang itulah adalah ayahda tercinta "MOHD ZUKRI BIN NASIR"


my abah!!sayang abah keta-ketat...=)


abah!! selamat hari lahir yg ke-49..semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki...terima kasih abah sebab dah banyak bekorban untuk saya...saya tak kan pernah lupakan semua tuh...mintak maaf jika pernah melukakan hati abah..saya berjanji akan buat abah sentiasa gembira...insyaallah..akhirnya abah nak tengok saya menjadi seseorang pendidik mcm abah tercapai jugak nanti...saya akan menjadi penyambung warisan mendidik anak bangsa...semua nie berkat doa abah...didikan abah..dan bakat abah dah diturunkan kepada saya..seriusly..saya berminat nak jadi cikgu bila saya tengok abah mengajar...dan bila abah bagi dorongan...semangat saya dah semakin bekobar-kobar..TERIMA KASIH ABAH!!


~


kebetulan sangat birthday abah aku jatuh pada bulan puasa..so kami hanya boleh makan-makan time berbuka..dan birthday abah tahun nie..mama tak ade di sisi..tapi tak mengapa..saya ambik tugas mama 100 %...nasib sempat call mama bagitau kami berbuka kat luar...kalau tak..jeles lar kami berbuka makan sedap-sedap..hehehe..perh!!tak lar penat sangat aku nak sediakan makanan...


nie lauk berbuka tadi..mama tak dapat nak rasa..thanks abang sebab belanja...=)


tapi semalam aku hanya tidor 30 minit...padan muka!!sape suruh tidor lewat??hahaha...aku paksakan diri bangun siapkan sahur..kesian jugak abah & abang-abang aku..jadi dengan mata yg mcm nak tak nak bukak..masak nasi..panaskan lauk..naseb lauk dah beli...nak suruh aku masak lauk...mmg makan telur sajer lar jawapnyer...pastu siapkan meje makan..kejutkan diorang bangun...pastu buat air terlebih manis...mau kene sembur dengan abang aku..cakap aku tak pandai buat air...bukan tak pandai...mamai larr!!!


terasa berpuas hati tau siapkan makanan untuk diorang..hentah...perasaan yg susah sangat nak digambarkan...tak makan tak per..asalkan orang makan ape yg kita masak dan sediakan...wahh!!rasa mcam dah layak jadi mak or isteri orang...mama!!abah!!!nak kahwin boleh??hewhewhew


dan buat pertama kalinya hari nie aku masak kuih "nekbat"...kuih nie popular kat terengganu..alah...tak susah pun nak buat..campak-campak jer..tapi jenuh call mama aku dua tiga kali lar nak buat nie..hehehe...aku buat nie semata-mata abah aku nak makan..birthday dia punyer pasal..aku buat larr..


hah! nie lah kuih nekbat...teror tak aku??hehehe


#kalau birthday seseorang patut bagi hadiah kan..tapi aku pulak dapat hadiah..dah lar aku tak bagi pun hadiah kat abah aku..ngeee..thanks abah!



Sunday, 29 July 2012

tak salah berharap kan???

hari nie dah masuk 1...2....3....4... hah!! 9 ramadhan...alhamdulillah...lebih seminggu kita berpuasa...kejap jer kan mase berlalu...dan jugak tarikh hari raya dan pendaftaran UNI aku dah semakin dekat..maigod!!tak puas lagi goyang kaki kat umah nie..hehehehe

"tak salah kita berharap kan???"

yup!!memang tak salah..tapi tak payah lar nak berharap setinggi gunung..kalau dah jatuh..susah nak bangun...terbace post pasal cintailah dengan kesederhanaan dan kaitkan dengan pengisian cerita HACKS...

jika ditanya..mesti jawapan yg berbeza-beza...kenape nak bercinta secara sederhana??sebab takut melebihi cinta kepada manusia..adalah lebih baik cinta kepada yg ESA..itulah cinta sempurna...

seperti kata kayu kepada api yg menjadikanya abu...sanggup bekorban untuk melihat orang yg disayangi bahagia...ingin melihat orang yg disayangi menghargai setiap saat dan masa walaupun bukan bersama dia..



jap-jap!!kenape jiwang tak tentu hala awal pagi-pagi mcm nie hah???

aku takut..aku takut untuk jatuh suka kat orang lagi...yer..berharap tak salah..tapi mcm mane kalau harapan itu sia-sia..tak ker rasa sakit???

aku tahu..kadang-kadang nampak diri nie terhegeh-hegeh suka kat dia...dan dia tahu..tapi saje-saje buat tak tahu..dan bila dia buat tak layan..sudah terang lagi bersuluh..dia mmg tak sudi nak menerima kita...jadi buat ape nak taruh harapan lagi??tapi kan...mana tahu dia berubah hati suatu hari nanti...

"dah kalau jodoh tak kan kemana"

aku percayakan jodoh..tapi jodoh tak kan turun dari langit...kita kene usaha jugak...

seperti kata-kata seorang senior
"Sandarkan sumenye kpd Allah.. Jodoh memg kna cri, seandainye xde jdoh dgn dia trime seadanya.. Teruskanlah bdoa. "

terus terang memang nampak jalan penyelesaian yg mudah..tapi bila terkena batang hidung sendiri..betape sukarnya...soal hati dan perasaan mmg tak boleh nak dipaksa...tapi mungkin dia baik dimata kita tapi tidak elok dimata Allah SWT...

sorry..pagi-pagi nie aku terjiwang sket..orang kata kalau cemburu tanda sayang...tapi aku kerap kali menanyakan soalan yg sama..."cemburu saje-saje tak boleh ker??"nampak tak permainan disitu..menafikan perasaan sendiri..aku dah tak mampu nak melayan..biar masa yg menjawap semua..aku rasa tak cukup matang untuk persoalkan semua nie...

pengalaman mmg betol-betol mengajar aku menghargai diri sendiri..tidak berguna memikirkan pasal orang lain..tidak berguna habiskan air mata untuk orang lain...lakukan yg terbaik untuk diri sendiri...biarlah perasan aku nie terbiar tanpa perlu menyentuhnyer...kalau sakit...hanya aku sorang jer tahu...tidak perlu melibatkan orang lain...

#aku gembira dengan hidup aku sekarang...ada kawan-kawan yg sudi kongsi suka dan duka walaupun ada sesetengah yg sudah lupa tentang kewujudan aku kat dunia nie...ape-ape pun..don't worry be happy..=)



Thursday, 26 July 2012

-please give my UMMI back-

alhamdulillah...baru jer sebentar tadi sudah bersahur...hari nie dah masuk 6 ramadhan yer adik-adik...jadi teruskan semangat adik-adik sekalian untuk terus berpuasa dan berebut mendapat keberkatan-Nya..=)


ok iklan sebentar..


terima kasih kepada yg menegur aku...mengatakan aku sudah jauh berubah..tidak seperti UMMI yg dulu ...UMMI yg dulu lebih lagi happening..lebih suka suki...bukan UMMI yg sekarang...UMMI yg emosi tak tentu pasal..UMMI yg mood tidak stabil..kejap happy...sedih...marah...UMMI yg lebih sensitif...


rupenyer aku pun terperasan dengan diri aku..serius aku katakan...aku pun tak faham kenape diri aku boleh berubah sampai begitu sekali..mungkinkah masalah yg melanda aku secara mendadak...tapi dulu pun aku ader masalah..tak lar sampai mengubah diri aku...aku sekarang memang dah keluar daripada karekter yg sebenar..nie bukan diri aku!!!


please give my UMMI back...kembalikan UMMI yg dulu..di manakah UMMI yg dahulu menghilang???kene culik ker???


yer!!aku pernah cakap..aku bukan UMMI yg dulu lagi...UMMI yg selalu dibuli...diperli...ditindas...diherdik..sebab dulu aku tak kisah orang nak buat dan kata mcm-mcm kat aku..tapi tak bagi sekarang...aku lebih pertahankan diri aku..sebab tuh aku perlu jadi peka dgan sekeliling...aku tak kan biarkan orang lain boleh pijak-pijak aku lagi...yes!!i need to be the new UMMI for this!!


mungkin masa telah berlalu dgan cepat dan kematangan seseorang dah mula memunculkan diri..seseorang perlu jadi diri yg sebenar...mungkinkah aku sekarang diri aku yg sebenar???mungkin tidak??huh!!!aku sendiri tidak mempunyai jawapan kepada persoalan itu...


tapi aku bangga menjadi UMMI..korang mesti rindu sifat pelik aku kan???bangun pagi terus miming lagu sambil menghadap cermin...beria-ria pulak..mcm buat persembahan atas pentas...then suka senyum dekat semua orang tak kira sape pun orang tuh events musuh ketat sendiri kan...dan suka tiru aksi yg ader kat TV contoh "welcome back" mcm pembace berita tengah malam tuh...rindu nak jadi mcm tuh balik!!


mungkin aku kesepian kat rumah sebab tak der orang..untunglar korang ade adik-adik boleh main-main dan ajak bergurau..abang-abang aku nak dibuat tuh semua..boleh jalan daaa...kalau nak berlawan mulut dan gusti tuh boleh agaknyer...kihkihkih..dan tambahan...aku tak ader kakak yg boleh dikongsi cerita dan gosip...naseblar kalau aku cakap dgan kucing dan bear aku...gila agaknya aku nie..ngeee~


tapi walaupun tak stabil mana mood aku...aku masih UMMI yg dulu...jangan risau...aku tak kan ubahkan perangai aku...aku masih UMMI yg dulu..alar..semua nie sebentar jer...UMMI yg dulu pasti boleh kembali...no need to worry...just happy...=D


mungkin aku berubah sebab aku hipokrit dgan diri aku...yaa..jadi hipokrit...mungkin hipokrit boleh buat orang senang hati...walaupun sedih..kita mesti terus tersenyum..tak ker hipokrit nama nyer tuh..mungkin aku dulu hipokrit..sembunyikan kesedihan aku..tapi sekarang tak lagi..aku boleh jer nak jadi hipokrit sekali lagi kalau itu yg terbaek..=)


masalah hati dan perasan aku jatuh nombor dua...masalah tuh langsung tak menjejaskan aku..so jangan salah faham...sebab aku dah malas melayan karenah hati yg tak pernah paham dengan diri sendiri..pedulikan semua!!

Monday, 23 July 2012

plan berjaya! =)

alhamdulillah..hari nie dah masuk 3 ramadhan dan hari ke-3 kita berpuasa...


kenape tiba-tiba hari nie dapat keberanian untuk post nie semua..bukan ape...aku tak nak orang salah paham..post aku yg sebelum-sebelum nie..yang beria-ria sangat bagi nasihat segala bagai..tuh kawan aku...kenape??salah ker nak post dan bagi nasihat kat kawan??


aku sayang semua kawan-kawan aku..tak kan kawan tak okey nak tengok jer..tolong lar ape-ape yg patut...yer!!!aku sayang dia sebagai seorang kawan..tapi tak mustahil suatu hari nanti aku boleh sayang dia lebih dari seorang kawan...perasaan nie memang tak boleh nak diduga..nak dipaksa..hentah...buat masa sekarang aku nak capai semua impian aku..sebab aku belum bersedia untuk terima seseorang buat masa sekarang..=D


korang nak tahu sangat kan sape crush aku kat matrik...dia orang yg sama aku mimpikan dua malam berturut-turut...sebenarnya aku pun tak pasti yg aku suka dia ker tidak...tapi orang tuh adalah seseorang yg sedang memiliki barang yg paling bermakna dalam hidup aku... 


semuanya bermula daripada main-main sampailah menjadi pekara yg serius...mula-mula tuh aku main-main jer suka budak nie..sekali geng-geng roomate aku ambik serius...memang dah jadi tradisi diorang kot akan bagi hadiah dekat sesorang yg kita suka bila kita dah nak habis matrik nie..jadi ape lagi...sibuk lar dduk paksa aku bagi...


aku tahu korang ade bagi hadiah dekat budak lelaki yg korang suka kan...eleh!!nampak korang beli..t-shirt..tie..clip tie..dan banyak lagi...aku pun ader keinginan nak bagi kat dia..tapi aku nak bagi ape???hehehe


ok aku mengaku..aku nie stalker terhebat..aku tahu semua pasal dia..wahh!!sampai aku boleh dapat nombor telefon dia...mula-mula teragak-agak nak kacau..tapi kacau jugak...aku tahu dia mesti tak suka orang yg tak kenal kacau-kacau dia...huhuhu..sorry awak!!saya nie memang suka mengacau hidup orang...=P


ternampak dia post kat blog...pasal hadiah dia nak..aku bagitau lar geng-geng roomate aku..aku yg bercadang nak bagi "benda" tuh...tapi diorang halang..diorang siap kate.."tak sayang ker benda tuh nak bagi kat orang??"..alah...benda yg kita sayang patut bagi kat orang kan??=)


kadang-kadang orang pandang buruk..tapi pada pandangan kita dia nampak okey..serius aku kata...ader something kat dia yg telah menarik perhatian aku...dan sampai sekarang aku tak tahu apakah itu???


akhirnya kitorang buat plan yg baik punyer...korang memang bab-bab nie bersemangat lar yer..."benda" nie kita akan bagi hari last sekali...sebelum balik kampung...aku dah siap pesan awal-awal..kalau dia tak nak terima aku "OK" jer...


kitorang punyer plan just nak letak jer "benda" tuh dalam beg dia sebelum or selepas exam kimia kertas dua...tapi diorang cakap dia masuk lambat sangat dan keluar awal sangat...tak sempat nak letak...memang semua nie kerja geng-geng roomate aku...aku mmg tak tahu ape-ape...plan pertama fail!!


diorang siap janji dgan aku akan buat jugak time exam kertas kimia satu nanti...lagi sekali aku pesan...kalau tak sempat nak letak jugak..biar aku sendiri jer yg bagi...then diorang berjaya jugak letak sebelum exam kimia petang tuh..tapi diorang cakap dia keluarkan balik "benda" tuh dan tinggalkan kat situ..


aku memang sibuk hari last tuh...aku tak sempat pun nak jumpa diorang then nak tanya bagi dah ker???pastu aku dapat text dari diorang suruh jumpa kat kafe...tapi sorry!!aku terlambat sebab ada hal yg kene urus...pastu kitorang jumpa dalam bilik...bila aku masuk jer bilik...aku dah nampak diorang buat muka sedih gilaa!!


huh!!korang memang pandai buat lakonan kan...siap berdrama lagi..bagitau dia tak terima...diorang nie pulak sedih lebih-lebih...aku???hentah..hehehe..aku just cakap..."tak per lar..tak der rezeki dia nak dapat "benda" tuh..."


padahal korang cerita sekerat jer kan..aku dah lar nak balik dah time tuh..tak der pulak tanya mana "benda" tuh..sampai terlupa...last-last suprise konon..diorang bagitau aku mcm nie~


"lepas dia tinggalkan "benda" tuh..kitorang ambik balik..dan time tuh kitorang mmg tak sanggup nak bagitau kat ummi.. lepas tuh kitorang berehat-rehat kat masjid..kebetulan nampak dia tgah bersiap-siap nak balik..dengan selambe badak dan tebalkan muka...kitorang bagi kat dia..depan ayah dia pulak...dia terkejut dan sambil sengeh-sengeh dia cakap terima kasih...hehehe"


thanks korang sebab sanggup jadi badak nak bagi "benda" tuh sebab aku kan...aku tahu lar sape yg bagi...sape yg dduk gelak-gelak kat belakang..dah mcm boleh bayang situasi tuh..walaupun aku tak tengok..hehehehe


terima kasih sebab plan kita berjaya jugak...Mrs.Anirah, Mrs.Syakirah, Mrs.Nisa, Mrs.Nuzul dan Mrs.Fiza...korang mmg planner yg terbaek!!!kihkihkihkih


tapi kan...aku sedikit hampa sebab aku tak terima penghargaan dari dia..yer!!aku tahu dia post kat FB..tuh pun aku tengok seminggu lepas tuh..tapi tak per...aku bukan bagi sebab nak dapat penghargaan segala bagai...aku nak dia gunakan dengan sebaik-baiknya...mana tahu bila dapat "benda" tuh..dia lebih dekatkan diri dengan Allah SWT..amin~


aku tak berharap ape-ape dari dia..sebab aku tahu dia dah ader orang yg dia suka...aku just nak kawan jer dgan dia...harap awak tak salah paham..=D


#aku post pasal nie sebab aku rindukan "benda" tuh sekarang.."benda" tuh lar yg menjadi peneman aku time-time pose mcm nie...tapi aku harap sangat dia tak tinggalkan "benda" tuh sorang-sorang..=')









Sunday, 22 July 2012

Untuk Dia..=)

aku kematian kata-kata...tapi still nak update..post kali nie mmg untuk kau..aku tak tahu cerita sebenar..tapi aku mcm dah agak ape yg telah terjadi...tengok dari kau tweet...tengok daripada status dia....huih!


aku bukan kawan yg baik...tapi aku nak kau tahu...aku sentiasa ada untuk kau susah dan senang...aku tahu tak semudah mcm tuh kau nak terima sesuatu pekara..sebab kau pernah cakap..."aku takut nak berterus terang sebab pekara-pekara yg lepas"...tapi aku pulak beria-ria nak suruh kau berterus terang...


kawan...maafkan aku sbb nasihat aku...kau jadi mcm nie...bukan niat aku nak tengok kau sedih bagai nie...tapi niat aku untuk lepaskan beban kau..kau tahu...banyak yg effect kau disebabkan pekara nie...aku tak nak tengok kau mcm nie...sebab dah memang terang,jelas dan nyata...tak guna berpura-pura lagi...sekarang hanya tinggal berterus terang...


kau pun sedia maklum...kalau berterus terang...jawapan ada dua..diterima atau ditolak...ape-ape jawapan kau kene terima..inilah kenyataan...tak guna nak menafikan keyataan...kalau kau diterima...aku tumpang gembira...kalau kau ditolak...kau perlu tahu...dia bukan jodoh kau...dan Allah telah menetapkan yg terbaik lagi untuk kau..kau kene percaya ini semua...


"aku tak rasa ape yg kau rasa sekarang???"


memang aku tak rasa sekarang..tapi aku pernah merasai..mcm mane pernah ditolak...rasa dunia nie mcm dah tak der harapan...tapi percayalah..semua nie cuma sementara...kau sedih dan menangis air mata darah sekali pun...tak kan dapat mengubah pandangan orang terhadap kita...


kawan!!jangan sedih boleh tak..kalau kau nak tau..dia rugi!!dia kehilangan orang yg betul-betul suka dan sayang dia...aku tahu setiap orang mempunyai cara yg berbeza untuk menghargai seseorang..tapi nampak sangat dia tak menghargai orang yg suka dan sayang dia kan...


sekarang aku dah paham...kalau tak suka orang tuh..jangan bagi dia harapan...semua nie permainan hati...kalau betul-betul sayang..terus pergi meminang...tak der guna nak bermain dengan penipuan ini semua...huh!


walaupun ayat nie ayat klise..."banyak lagi bunga kat dunia nie"...tapi aku setuju benar...tak kan kau nak tunggang terbalik pikir pasal dia walhal dia tak tepikir pasal kau walau sedetik pun...belambak lagi minah-minah yg baik...yg cun..yg beriman..yg solehah..tunggu pilih jer...


sekarang sudah tiba masanya kau pentingkan diri sendiri..pikir pasal diri...tak payah nak lebihkan orang lain...tenangkan diri..baru boleh pikir pasal orang lain...


ingat!!pengalaman mengajar kita supaya lebih berhati-hati..dah pengalaman jugak menampakkan kita lebih matang dan lebih berfikir...


#moga di bulan yg mulia nie...kita mendapat keberkatan daripadaNya..tak perlu fikir pekara yg tak mendatang ape-ape faedah...ingatlah...Allah memberi dugaan sebab Dia sayang kat kita...=)









Friday, 20 July 2012

Selamat Berpuasa

aku bukan budak-budak lagi tak paham ape yg diperkatakan oleh orang dewasa....walaupun aku belum cukup matang...tapi aku mampu paham...paham ape yg disindirkan...cukuplah ape yg aku dengar hari nie...


hari yg mampu buat aku berfikir...hari yg mampu buat aku huru hara untuk membuat keputusan..arh!!!keputusan..kenape susah sangat nak putuskan sesuatu???Ya Allah..betulkah tindakan aku...aku hanya mampu berharap kepada Mu~


lega bila ader yg sudi mendengar luahan hati...ader yg sudi menemani...terima kasih kawan-kawan...kata hati boleh dipercayai??yer!!kali nie memang aku betul-betul ikut kata hati...harap kata hati kali nie memang betul...memang benar...aku perlukan kekuatan untuk melakukan semua ini...


1 ramadhan akan tiba..tapi tiada mama dan abah di sisi menguatkan aku..bersabar untuk beberape hari...pedulikan ape orang nak kata..ape orang nak perli...rebut pahala di bulan yg mulia ini...


sayu hati bila tak dapat bersama keluarga pertama kali bersahur...pertama kali berbuka...pertama kali berterawikh..mama!! abah!! anakmu nie menunggu kepulangan mama dan abah...sangat mengerti kesibukan dunia..tapi apakan daya..i love both of them...=')


semua nie bukan kehendak kita kan..aku tak mampu untuk perbetulkan keadaan untuk kembali seperti dulu...masalah yg ada mampu buat aku lebih mengerti erti kasih sayang Allah kepada hambanya...


kawan!!!terima kasih sudi menemani aku malam nie ketika aku berseorangan...aku tak kan lupa untuk pengorbanan itu...walaupun kau nampak kecik...tapi bagi aku besar..sebab aku sunyi dan takut...dan kawan macam nie lah kita sepatunyer berkawan..kawan yg ada time susah dan senang...


esok dah berpuasa...SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK KEPADA SEMUA UMAT ISLAM...


Thursday, 19 July 2012

Terkilan..='(

Terbace post pasal kehilangan org tersayang...tabahnyer dia...kalau aku???
tak salah aku nak menduga sebab kematian boleh berlaku bila-bila masa sajer...kuatkah aku untuk menghadapi semua ini???


teringat kembali sewaktu salah seorang kawan aku meninggal...di situ aku agak terkilan...terkilan dengan tindakan orang lain...


sewaktu itu kami tingkatan 4...kami dah mula rapat...dan berita mengejutkan arwah tidak datang sekolah dua minggu...kami dapat tahu dia ditahan di wad...dan aku yg beria-ria mengajak orang lain pergi melawat dia...alhamdulillah...aku sempat melawat arwah tiga kali...


aku tahu yg lain agak sibuk...jadi aku tak memaksa untuk teman aku pergi melawat...aku jugak sempat beritahu cikgu-cikgu kami...tapi sedihnyer..tak ada seorang cikgu yg datang melawat...terkilan dengan tindakan cikgu....


beberape minggu arwah tak datang ke sekolah dan terlepas peperiksaan pertengahan tahun...dan sesudah selesai exam...beberape orang kawan ader membuat usul untuk pergi melawat arwah...kami hendak pergi sekelas dgn sewa bas sekolah..itu pun ditolak mentah-mentah...


betape sayunyer time tuh...diorang ingat arwah hanya sakit-sakit biasa dan akan sembuh....pertama kali aku melawat..arwah masih dapat berbual dengan aku...kali kedua masih dapat berbual tapi dah nampak tak beberape sihat...kali ketiga aku dah nampak arwah tenat...hanya bernafas pakai topeng oksigen..aku hanya mampu pandang dari jauh sebab tak dapat bercakap...


aku ader jugak bertanyakan kawan-kawan aku yg lain...tak nak pergi tengok arwah???jawapan diorang hanya..nanti-nanti lar...aku hanya mampu diam...=(


aku tertanya-tanya apakah penyakit arwah..tapi tidak dibagitahu....aku hanya mampu berdoa semoga arwah cepat sembuh...


dan pada hari arwah meninggal...kebetulan aku rasa sangat-sangat nak bukak sim card celcom aku yg lama..tak tahu kenape...dan sesudah mandi..aku dapat panggilan...nombor yg tidak dikenali...time tuh HP yg dipakai buruk sangat...suara dengar tak dengar jer...jadi aku hanya mendengar sayup-sayup suara....


dan aku orang pertama antara kawan-kawan yg lain tahu tentang pemergiaanyer....ayah saudara arwah yg call aku..naseb aku bukak nombor lama...kalau tak...mesti aku tak dapat dihubungi...


aku tergamam...dan ayah saudara arwah pesan suruh bagitau kawan-kawan yg lain..mcm mane aku nak bagitau???
aku dah mula sebak...call orang pertama tak angkat..call orang kedua tak dapat...call yg ketiga angkat tapi tak dengar...berkecamuk perasaan time tuh...


akhirnya dapat jugak...kawan yg lama tak dihubungi..sungguh gembira bila nampak aku call...dan time tuh..tersekat-sekat untuk bagitau...dan dia di talian senyap dan menangis...aku dapat cam suara dia dah lain...dan akhirya...berjaya jugak sampaikan pesanan kepada yg lain-lain...


dan selainnya..aku just forward kan mesej...ader jugak yg ingat aku bergurau time tuh...huh!!!sayunyer hati...


dan kami beramai-ramai pergi melawat arwah dan sempat tengok muka arwah dengan tenang..sedekahkan Yassin untuk arwah...arwah dikebumikan malam tuh...dan tamparan yg hebat buat aku..dapat call dari mama dan abah aku yg dua sepupu meninggal pada hari yg sama...jadi aku terpaksa berkejaran ke rumah arwah dua sepupu aku pulak..='(


dan malam tuh pulak aku datang balik umah arwah kawan aku...kami sempat melihat arwah dikebumikan dari jauh...padangan yg sayu..banyak kenangan yg telah dilakukan bersama...kami balik dengan keadaan yg penat...ada yg terkilan tak sempat tengok arwah buat kali terakhir...


arwah menghidapi barah usus..


semoga arwah-arwah ditempatkan dalam kalangan org yg beriman..AL-FATIHAH..=)


Monday, 16 July 2012

kamu di mana??

awal pagi...3.14 am...aku masih mampu untuk membuka mata...kenape mataku???engkau tidak penat setelah celik seharian...huh...badan meminta untuk berehat..tetapi mata tetap berdegil tidak mahu terpejam...


kebelakangan ini...mood berbolak-balik...sekejap okey..sekejap tidak...aku sendiri tidak memahami apakah yang melanda diri...terasa ingin menjerit...melepaskan semua yg terbeban di atas bahu...tetapi tidak berdaya...sekuat mana aku hendak menjerit???sampai hilang suara???


Huh!! mengeluh yang kesekian kalinya...


adakah aku tidak gembira???tapi ape yang membuatkan aku tidak gembira??


beginilah manusia..sentiasa tidak puas..hanya tahu mengeluh...hanya tahu mengkritik...adakah aku tidak bersyukur???


ALHAMDULILLAH..='(


aku rasa perlu berehat dari berfikiran negatif...aku perlukan seseorang yg boleh terus membangkitkan aku dari terus jatuh...kamu di mana???



#beberape hari lagi nak puasa...YA ALLAH..panjangkan umur aku untuk terus mengecapi bulan yang penuh keredhaan...bulan yang penuh dengan nikmat MU~

Sunday, 15 July 2012

pertama kali =D

sekarang dah pukul 3 pagi..
aku masih belum boleh tidur...
hurrmmmm...
apakah???
kenapakah???
cuma kepala tak boleh berhenti berfikir...
fikir ape???
banyak..banyak sangat...
macam mane dengan masa depan aku???
huh!!
kita hanya mampu merancang...
DIA yang menentukan segala-galanya...
tetiba mood kosong...kosong....kosong....
seseorang tanya.."kamu okey??"
kita jawab.."okey jer..."
padahal kita nak orang tuh tahu yg kita memang tak okey...
tapi siapalah kita untuk memaksa orang memahami kita...
pedulikan semua...

aku memang penat..
mengantuk....
tapi aku still tak leh tidur....
shuh!!!nyah semua masalah...
biarkan aku bersendirian sekejap...

~

pengalaman pertama kali...
naik motorsikal dari negeri sembilan ke terengganu...
awesome!!
memang tak boleh lupa...
kelajuan angin yang menimpa muka...
meremang dan berdenyut-denyut kepala....
sakit pinggang yang mampu buat aku tersungkur...
mengantuk sampai aku berlaga-laga topi keledar...
kaki yg lenguh dan meminta untuk berdiri...
nak naik motor lagi???
kalau boleh nak!!
merempit dengan abah aku....
BEST GILERRR!!



motor-motor....
kau rehat jer lar malam nie...
kesian kau berlari jer dari tadi...
mesti penat kan....
terima kasih sebab bawak kami dengan selamat...
love u motor~hehehe

Saturday, 14 July 2012

UPU??alhamdulillah..=')

pertama sekali...ALHAMDULILLAH...TERIMA KASIH YA ALLAH...=')


13/7...fuhhhhh..hari yang cukup bermakna...hari yg mampu buat aku tak duduk diam..gelisah...resah...apakah semua ini???


pagi-pagi lagi aku bangun awal gileerr!!buat pertama kalinya setelah sekian lama tak bangun awal...bukan tak boleh tidur or cuaks....tapi buang tebiat..hehehe...bukan lar..aku bangun awal sebab semata-mata nak ikut ayah aku pergi bagi ceramah cara-cara nak menjawab soalan UPSR bahasa melayu kat SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPUNG LADANG...nie sekolah abang aku..abang aku yg jemput ayah aku datang....


pagi tuh hujan renyai-renyai...hujan rahmat...sejuk naik moto awal-awal pagi...dan bila sampai jer..ayah aku tertinggal bahan kat umah abang aku pulak..jadi aku lar yg terpaksa menunggang moto balik dan pergi ambik ...huh!!!dah lar mamai...bawak pun 80 or 90 km/j time tuh....naseb selamat...sejuuuukkkk~


sampai-sampai jer...mulalah kerja aku...snap picture sane sini...pastu bukak lappy...on9 lar belakang bebudak tuh...hahaha...pastu ternampak seorang nie dah post gambar yg berkaitan UPU..ape lagi???ketar habis badan-badan..dah boleh ceck ker???biar betul???


then terus call si AKMAL tuh..hish!!dia kata "aku dduk kat pasar nie..tak leh ceck lagi...mung ceck x lagi??"


aku jawab larr yg aku malas nak ceck lagi...nanti-nanti aku ceck aku bagitau larrr~


aku buat relex jer...pergi makan dengan cikgu-cikgu sekolah tuh...pastu dengar cikgu-cikgu dduk sembang...dan yg paling menarik....cikgu perempuan lar...tajuk perbualan diorang yg aku sempat tertangkap..."UPIN & IPIN"...tesedak aku tengah minum air..kahkahkah....cikgu pun minat upin & ipin ker???saya pun...ngeeee~


pastu lepas rehat..keinginan untuk ceck membuak-buak...then taip lar ic & nombor matrik..nasib ingat lagi nombor matrik..kalau tak..HARU!!!




kecik sangat...tak nampak...UPM..bachelor pendidikan sains rumah tangga...


keluar lah benda tuh..terkesima...tersenyap...tersentak...tersebak...hanya hati yg mampu ucap..ALHAMDULILLAH..aku dapat program yg bertemuduga??!!


kebetulan sangat abang aku ade time tuh...angkat lappy sampai jatuh terduduk atas kerusi nak bagitau abang aku...huih!!sengih jer abang aku..dan tetiba dia tanya "dulu dapat pointer berape???"
erk???kenape tiba-tiba tanya...dah!!aku abaikan terus soalan abang aku...dia lupa lar tuh....


pastu tolong ceck yg kawan aku sekali...sekali dapat sama daaa..dan macam-macam reaksi time tuh...mesej masuk...chat masuk..belambak-lambak..penat nak melayan...tapi suka!!!hehehe


aku masih belum bagitau abah aku...abah aku tekun dengan penyampaian isi ceramahnyer...jadi aku memang tak leh fokus abah aku cakap ape kat depan...tak sabar nak bagitau!!!sebab sebelum ceck tuh abah aku dah kata.."dapat UPM tuh..cayelah"....sebakkk~


selepas habis...abah aku datang dduk sebelah aku..dan aku bagitau dengan berbisik-bisik...time tuh jugak abah aku terkejut dan peluk aku depan semua bebudak tuh...huh!!segan sekejap...tapi aku tak kisah...abah aku bangga dengan aku...abah mmg buat aku betul-betul sebak time tuh..thanks abah sbb bagi UMMI segala-galanyer...drama...drama..drama betul-betul terjadi depan mata..=')


then balik..sengih-sengih macam kerang busuk..emak saudara call bagi semangat lagi..what a beautiful day!!petang tuh jugak aku kuar pergi jalan-jalan kat johor..segamat jer pun...pastu melepak kat KFC...abah belanja lagi..hehehe


aku buat gilaa pergi test sweater kat salah sebuah pasaraya...tak beli pun...nampak tak abah aku kat belakang??

tahniah korang sebab berjaya mendapat U dan kos yg diidamkan...walaupun ada sesetengah yg tak suka...korang kena terima ketetapannya...DIA telah merancangkan yg terbaik untuk kita...semoga kita terus berusaha dalam menuntut ilmu Allah..amin~

Friday, 13 July 2012

Terima Seadanya =/

sekarang dah pukul 1:54 pagi..menyempat jer aku post sebelum sesuatu yg penting akan berlaku beberape jam lagi...
cukuplah sehari buat aku cuak segala bagai...
bukak FB...home penuh dengan semakan UPU...
bukak twitter pun same...
mana aku nak lari???
selepas semua sibuk ceck UPU nanti...comfirm ramai yg tanya nie...
ceck result dgan UPU nie lain sket tau..
sebab bila dapat Universiti mana-mana...semua orang mcm terbukak sket hati nak bagitau...result susah!!!
ape yg penting sekarang...
aku redho dan pasrah U mana aku dapat dan kos ape yg aku akan belajar...
tapi sekurang-kurangnya kita mengharapkan yg terbaek untuk kita...
harap-harap dapat lar yg aku impikan selama ini...


Ya Allah..aku hanya mampu bertawalkal kepadaMU~
aku tahu..Engkau telah menetapkan yg terbaek untuk hambaMU~


ilmu Allah ada dimana-mana...tapi kita jangan sia-siakan...niat cuma satu...menuntut ilmu keranaMu~







wish luck kat semua kawan-kawan aku...harap dapat ape yg korang impikan..AMIN~


#esok aku kan sibukkan diri...jangan tanya aku ape-ape!!kbai!!

Wednesday, 11 July 2012

Menghargai atau Dihargai

kata orang...kalau nak diri kita dihargai...kita mesti menghargai diri kita dulu...so..macam mane nak hargai diri sendiri???manjakan dengan keselesaan dunia semata-semata...TIDAK!!!sebenarnya sungguh simple care nak menghargai diri sendiri...kita ambik contoh yg paling senang...kalau kita berusaha melakukan sesuatu...sekurang-kurangnya kita berpuas hati dengan hasil kerja kita dan memuji diri sendiri...YA!!orang pertama yg akan memuji diri kita adalah diri kita sendiri..tak payah nak tunggu pujian daripada orang lain...


entri kali nie bukan untuk menerangkan konsep penghargaan atau pujian...aku nie bukan lar pandai sangat pun...cuma nak ingatkan diri sendiri jangan terlalu mengharapkan untuk dihargai...cukup sekadar aku menghargai diri aku sendiri...


begitu jugak dengan kasih sayang...kita mesti kasih dan sayangkan diri sendiri dulu...baru orang lain boleh sayangkan kita...tapi aku percaya...kita kat sini mesti sayangkan diri sendiri kan..kalau tak..korang tak kan lakukan yg terbaik untuk diri sendiri like belajar bersungguh-sungguh untuk mendapatkan result terbaek!!!







bestnyer kalau kita dihargai...tak lah rasa macam usaha kita nie sia-sia kan..tapi ape boleh buat...dah kalau orang tuh tak nampak kesusahan dan pengorbanan kita...tak kan nak pergi "katok" suruh dia hargai pulak...yang penting kita dah buat ape-ape yg patut dan buat yg terbaik untuk dia...


"sorang mamat nie minat giler-giler kat minah nie...then tak kan pernah miss nak tahu khabar minah nie...sekali minah tuh demam...bagi lar macam-macam selain ucapan "get well soon"...dan bila dah okey...lega hati mamat nie...tiap-tiap malam tak kan pernah lupa hantar mesej...baik gilaa mamat nie..padahal minah tuh bukan sape-sape pun...sampai masa untuk berpisah...berpisah maksud aku di sini...habis belajar lar...mamat nie sedih lar tak dapat tengok lagi minah nie depan-depan...then mamat nie seikhlas hati bagi hadiah yg sangat bermakna...tp minah nie mcm tak der respon yg positif langsung...mamat nie sebenarnya tak berterus terang yg dia suka minah nie.."


pengajaran yg dapat diambil...minah nie pun satu..dah nampak effort mamat tuh buat..nampak sangat lar mamat tuh suka kat dia..ape kata bagi peluang kat mamat nie..nie layan macam tak ikhlas langsung...nie lar orang yg tak pandai nak menghargai keprihatinan orang lain...aku ada dua jer pesanan untuk mamat nie..kalau ada keberanian...cuba terus terang...terima or reject belakang kira..sekurang-kurangnyer usaha tuh dah ada...yg kedua..kalau dah jenis minah nie mcm nie..baik lupakan jer minah nie...hewhewhew


pandai aku mempengaruhi orang yer...kihkihkih...macam tersasar..peduli hape aku...bukan ape...susah nak cari orang yg pandai menghargai orang lain nie..kadang-kadang ada orang tak pandai nak tunjuk penghargaan dia..tapi yg paling simple penghargaan adalah ucapan "TERIMA KASIH"..susah sangat ker...kalau susah sangat...kau angguk dan senyum jer...hah!!kau rasa  bila bukak mulut..emas keluar berketu-ketul kan...ngeeee~


dan bila aku mendapat penghargaan macam kata nasihat dan semangat...kesedihan aku serta merta terhenti...


  • "relaxx wehhh..
  • 1 jaa.. apa yg jadi tuhh ad hkmah dia..
  • kalau ad msalah setel pelan2..
  • jgn diam jaa..
  • haaa
  • relaxx jaa wehh..
  • setiap problem tu ada solution dia..
  • beza lmbt ngn cepat jaa..
  • Allah takkan uji orang yg tak mpu nk tangani dugaan nee.. relax naahh
    haha.. alar.. relax laa. hg pmpuan.. takpaa nagis.. tp jgn kerap.. aq tak suka pmpuan nagess weh.. haha
    relax laa.. kdng2 nagess tular dpt bg hg hilag stress sua.. apapon.. doa bnyk2 wehh..haaatu jaa.. 
    haha.. baguss.. hang memg kuat ponn.. haha
    relaxx ja wehh.. tak pee.. think +ve.. suma akan kembali pulih.. hehe~"


thanks kawan...kata-kata orang meresap sikit kat dalam otak nie...kata-kata diri sendiri langsung tak nak masuk dalam kepala..adesh!!


yang penting...hargai diri kita dan hargai diri orang lain jugak pada masa yg sama...same with kalau kita buat baik dengan orang..orang akan berbuat baik dengan kita...=D





Saturday, 7 July 2012

Uji diri jap~

jangan biarkan emosi mempengaruhi fikiran kita...kadang-kadang kita tak dapat kawal emosi tuh..tapi cube bertenang dan berfikir secara berhemah...sebenarnya tak der kaitan pun dengan post kali nie..saje-saje nak buat ujian kat diri sendiri...bukan ujian mana pun...huuu...ciplak yg orang punyer nie..sorry and thanks MR.HA..kihkihkih...


THREE NAMES THAT FRIENDS CALL YOU:
1. ummi
2. pikah
3. budak pelik

THREE MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE : (currently)

1. 7/11
2. 31/8
3. 9/2

THREE THINGS YOU'VE DONE IN THE LAST 30 MINUTES:
1. online facebook + twitter
2. 
makan keropok lekor 
3. mengintai orang buat bising kat luar rumah

THREE WAYS TO BE HAPPY EVEN IF YOU'RE STUCK AT HOME:
1. online
2. main game
3. baca buku yg menyedarkan like SOLUSI

THREE GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE:
1. kain telekung
2. jam
3. buku pasal "seorang wanita"

THREE OF YOUR FAVORITE HOBBIES:
1. online
2. suka cakap benda yang merapu-rapu
3. makan dan makan


THREE PLACES YOU WANT TO GO FOR VACATION:
1. Mekah
2. pulau-pulau di Malaysia
3. Korea

THREE FAVORITE DRINKS:

1. milo ais
2. epal hijau
3. bandung

THREE THINGS FOUND IN YOUR BAG: (other than the usual wallet, keys and HP)
1. getah rambut..=_="
2. earphone
3. speck tipu (aku tak rabun pun)

THREE FAVORITE COLORS:
1. putih
2. purle
3. pink

TOP THREE HANGOUTS:
1. redah penang dan kedah dengan wanie + farhana + akmal
2. renion batch PMR 2008
3. berbeku kat penang dengan budak2 praktikum matrik!!

TOP THREE YOU LOVE SO MUCH:
1. Abah & Mama
2. Abang2
3. Sahabat dunia akhirat


TOP THREE "THINGS" SPECIAL TO YOU:
1. hanphone sony
2. bantal busuk
3. crush???

TOP THREE THAT MAKES YOU HAPPY LATELY:
1. dapat baju dan kasut baru
2. loyar buruk dengan mama
3. dapat "tom" yg suka perli aku..kihkihkih

TOP THREE TAGLINES:
1. nok kate dok kene
2. nebeng lar mung nie
3. pi mati buang

Friday, 6 July 2012

Aku Rindu Kamu!!

B2T130...tempat di mana aku tidur...belajar...on9...layan movie...gayut handphone...makan...sembang-sembang tak ingat dunia...gelak...menangis...marah-marah...menyanyi...menari...tempat di mana aku tak boleh lupa susun atur katil...meje study..loker...baunya..suasananya...semuanyer tercatat dalam sejarah hidup aku....setahun aku mendiaminya...baru rasa semalam aku meninggalkannya...tempat di mana menjadi saksi sebuah persahabatan...persahabatan yg takkan pupus dalam ingatan..=D

aku sebenarnya rindu kat budak-budak nie...bilakah akan berkumpul dan tidur sama-same lagi???




yang pakai baju merah tuh salah seorang roomate aku...sekarang dah jadi bekas roomate..nama dia Nurul Husna dan berasal dari Jitra, Kedah...dia lar paling dekat tempat tinggal dengan kolej kami...dia jugak lar yg ajar aku speaking loghat kedah nie...huhuhu...nampak luaran skema sebab jenis ikot peraturan..tapi time mood dia tak stabil...gila bak hang!!!aku banyak hasilkan video dengan dia...semua ada cukup set lengkap...bergaduh..menari..menyanyi...hahaha...dia lar yg paling bijak dalam kalangan kami...spm tak payah cakap lar...aku banyak tiru dia punyer tutor dan lab report...rajin budaknya...dia nie minat gila kat drama dan rancangan realiti korea..sampai aku pun terpengaruh sekali...kat matrik ambik modul 1 dan berjaya mengekalkan kecermelangannya dengan mendapat 4 rata!!!tahniah husna...dia yg paling tegas dan aku anggap dia macam mak aku jer..hehe...husna teringin nak mai terengganu semata-mata nak naik kuda...hahaha...yg paling best..bila aku dan yg lain-lain cakap loghat trg..dia menganga tak paham..nak kenal dia dengan lebih lanjut..add lar FB dia neh...hehehe



nie pulak roomate aku satu lagi!!!nama dia Anirah Azuri dan berasal dari Kemaman, Terengganu...haa...dia nie nampak lebih matang dari kami disebabkan dia nie anak sulung...anak sulung mmg nampak lebih berdikari kan...dia nie kalau dapat laptot memang tak ingat dunia...bab-bab download kat internet..hack-hack..convert-convert...serah kat dia lar...edit-edit nie kelebihan dia...tapi dia nie memang berbakat...seni otaknya...hehe..aku pun belajar edit-edit dengan dia...kalau ada masalah pasal internet nie...aku rujuk dia jer...aku pernah buat keje gila dengan dia..turun blok pukul 1 pagi pergi kutip selipar yg kene buang....dia jugak yg buang..tak pasal aku berlari pagi-pagi buta..hahaha...kalau bab berjaga malam kalah aku..dia lebih bertahan lama...aku pernah sembang dengan dia sampai subuh..pastu tidor dan tengah hari baru bangun..ish!!ape nak jadi nie...dia nie aku anggap mcm kakak..maklumlah aku tak der kakak...tapi dia lar yg sanggup teman aku pergi bilik air pukul 3 or 4 pagi...suruh buat meggi dia tolong buatkan...baik sungguh kakak ku sorang nie..hehe..nak kenal dia boleh lar add dekat FB or boleh jenguk-jenguk dia punyer blog yaa...=D




nama budak nie Syakeyra JS..bukan nama sebenar...hehe...dia nie jugak berasal dari Kemaman, Terengganu..satu sekolah dan satu kelas dengan Anirah Azuri dulu...untunglar satu kelas dan sekolah boleh satu bilik...jeles aku!!!lepas tuh ambik modul dua dan sepraktikum pulak dengan Anirah Azuri...kebetulan sangat...dia nie anak bongsu dari dua orang adik beradik...tp bongsu dia tak manja macam aku...apakah???hahaha...dia nie suka warna pink..baju, beg, cadar, buku, kotak pensel..wah!!!semua warna pink..warna pink lembut gitu kan...dan sebab dia suka pink..aku bagi cermin yg warna pink kat dia..nah!!minat sangat...dia nie yg paling teror pandu kereta antara kami..dah banyak tempat dia pandu dan aku pun pernah naik kereta yg dia pandu..nampak lar kehandalannyer...tp satu jer yg aku tak puas hati dengan dia nie..susah mak aih nak bangun tidur...penat nak kejutkan...goyang katil pun pernah kami buat...sya!!kat U nanti ada orang nak kejutkan macam kami tak...hehe...harap jumpa macam husna...kejutkan orang tidur mcm mak-mak nak kejutkan anak-anak dia...berkhutbah dulu sebelum kejutkan..hahaha...boleh lar add dia kat FB yerk..=D

aku rindu & sayang kamu semua....korang lar supportive yg paling terbaik...rahsia kita simpan elok-elok yaa...terutama rahsia tentang crush..Mr.I...Mr.M...Mr.H...Mr.M...korang memang penyumbang idea paling gila-gila pasal crush..hahaha...

sorry lar kalau korang terasa ape-ape yg aku mentionkan di atas...aku just describe tentang korang ikhlas dari hati..aku pun bukan betol dan baik sangat pun...terima kasih korang!!!kalau rindu tengok lar video balik kampung tuh...hahaha...harap korang berjaya mencapai cita-cita yg diimpikan..amin~

Thursday, 5 July 2012

persoalan??

ada orang marah aku post panjang-panjang...katanya pening nak baca..ok fine!!!aku post pendek jer kali nie ...


fuh!!mengeluh yg ke sekian kalinya...



alhamdulillah..masih diberikan kesempatan untuk bertaubat..=D

Tuesday, 3 July 2012

Terus Terang

Double TT!!!!bukan T-Team...tapi terus terang...malam nie aku rasa aku nak berterus terang lar pulak...pasal ape???pasal segala-galanya...terutamanya pasal perasaan aku...


tiba-tiba emosi pulak aku erh...hah??ape yg nak diterus terang kan sangat aku nih!!!!sudah terang lagi bersuluh ker???huhuhu


1. gajet
tiba-tiba pulak sentuh pasal barangan pulak nie kenape???nak bagitau aku beli handphone baru...hah!!berlagak lar nie..kau ada???hahaha...tak arh...nanti kalau tak bagitau..marah...cakap "eleh!!beli handphone baru tak bagitau...sampai hati"...eh!!!memang lar nak sentuh hati tuh tak sampai..kat dalam badan nie..lain lar kalau bedah...tp rasanya tak perlu lar mention jenis handphone tuh kan..tak lar mahal sangat...dah nak dekat sebulan aku beli..tp aku saja buat frame handphone tuh....still gune handphone lame..hehehe..ada ker patut!!!!


2. suka
aku nie still confius crush dgan suka..same jer erk???ker lain???tp aku tau crush nie kita suka dia tp kita tak berharap nak memiliki dirinya..dah kalau suka???boleh nak memilikinya..adeh!!pening-pening...arh tak kira...aku nak cakap jugak...aku suka budak laki nie sorang...first lar betul-betul suka...time nie masih kat sekolah...form 4..tp laki nie dah ada makwe..pastu berlaku beberape kes...dia nie single balik...time dia single aku pernah berterus terang aku suka dia...aku kira ape aku nie perigi cari timba..lantak arh...tp laki nie betul-betul buat aku stress..sampai sekarang buat tak mengerti..arh!!lantak kau arh...bukan kau sorang jer ada...sebab ape aku tak teruskan dapatkan kau???sebab kawan aku suka kat kau jugak...sorry..aku tak suka berebut-rebut nie...


jeng..jeng..jeng...sekarang aku suka sape???adalah...malu kambing pulak aku nie...kata nak berterus terang...yer lah...aku suka mamat nie..tp aku suka dia ker???hahaha..aku tak pasti dengan perasaan aku..tp aku jeleous tengok dia dgan orang lain..suka ker mcm tuh??hentah!!!!harap-harap bukan...suka-suka kawan jer kot...owh~aku tertipu dengan perasan aku...aku bukan nak mengharap sangat...tapi aku suka kalau mamat nie beri perhatian kat aku..ada jugak mcm aku nie erk???gila publicity!!!






3. sama
erh??ape same-same nie??hahaha...maksud aku di sini...aku paling tak suka kalau seseorang tuh suka tanya something yg berulang-ulang...maknanya...tanya benda yg sama...betape fedupnya aku kalau jumpa jenis yg mcm nie...kalau jumpa yg style begini..baik aku off dalam gua lagi bagus...dah-dah...tok sah jadi kalut...jenis aku nie relex...tenang...tak perlu terburu-buru...kadang-kadang aku boleh terima..tapi kalau banyak kali..mahu panas hati nie terbakar!!!!


contoh mcm nie lar...


"erh!!!jom keluar hujung minggu nie..."


jawapan yg aku tak nak terima...


"bila???"
"hari ape???"
"pergi pukul berape???"
"balik pukul berape???"
"keluar pegi mana???"
"berape banyak tempat nak pergi??"
"beli ape???"
"nak makan kat mana???"
"sape lagi yg join???"
"nak pergi dengan ape???"
"nak pakai baju ape???"
"ramai ker ikot???"
"si dia dan si dia ikot tak???"
"ajak si dia tak???"
"kenape tak ajak si dia dan si dia???"


memadailah nak tanya satu or dua soalan...paling patut nak tanya...bila or pergi mana or sape yg ikot...yg lain tentulah kemudian...sorry to say...soalan anda akan dibiarkan begitu saja...tanya lar aku lagi macam tuh..aku tak ajak dah keluar lepak..sorry kepada yg terasa...aku patut terus terang..tak mahu kutuk-kutuk belakang dah..


4.menyesal
sesal dahulu pendapatan...sesal kemudian tidak berguna...sangat sesuai peribahasa ini digunakan...ape yg aku menyesal sangat???nie hah!!!menyesal dulu belajar banyak main-main...adeh..aku nie kan..selalu mcm tuh...ingat pekara semua mudah..padahal...hampeh...nak terus terang nie...aku jarang sangat boleh fokus dalam kelas sebenarnya..kalau aku rasa tajuk tuh best..baru aku fokus...tutor dulu banyak tiru orang jer..bukan tutor jer..lab report...semua yg keje-keje yg aku rasa tak berape boleh buat..semua tiru orang...tuh lar kan..sampai bila nak pandai...style aku kan...aku malas nak buat tutor..aku pinjam dan bawak yg kawan-kawan punyer...time cikgu ceck konon siap lar..padahal kawan punyer...betape malas gila aku..berubah lar ummi!!!!


pernah tak kamu buat sesuatu yg kamu rasa menyesal...aku pernah buat sesuatu nie...tp kawan aku cakap..ikhlaskan hati...anggap semua yg kau buat nie ada hikmah di sebaliknya..tak kisah ape orang tuh anggap terhadap kau tp niat kau dah betol...agak-agak paham tak ape yg aku maksudkan???harap paham lar erk..aku tak tahu mcm mana nak huraikan...sebab takut orang tuh terasa..sorry...


5.perhatian
nie simple jer...nampak jer time orang tak ada mood kita tak nak kacau...tapi kalau aku...bila tak ada mood nie lar aku nak orang kacau aku..aku nak kan perhatian...serius aku perlukan seseorang yg boleh menceriakan hari aku...yg paham aku...yg boleh menjadi pendengar setia aku...yer!!memang aku anggap kau penting kalau kau boleh isi semua ciri-ciri seseorang yg aku mahukan..aku bukan mahukan kekasih hati mahupun pakwe..aku mahukan seorang teman yg jugak bergelar sahabat...kadang-kadang aku nie jer yg terlebih loyar...harap-harap boleh tahan dengan perangai aku...ngeee~


kalau nak berterus terang banyak pekara lagi..tp cukuplah setakat nie..=D