Wednesday, 29 August 2012

kau pergi =')


Ya Allah..ampunilah segala dosa-dosaku..AMIN~

*secara automatik masing-masing berdoa untuk diri sendiri...alhamdulillah..*

Jika kita positif dengan Allah swt time ader ujian...nanti lepas tuh Allah swt akan bagi big suprise kat kita..so janganlah sedih-sedih...

If today you think that you are worthless...then think again...

Gigihlah berjuang!!kerana berjuang itu tidak semudah ABC dan 123..niat hanya kerana-Nya..insyaallah..=)

~

kau pergi...
pergi meninggalkan segalanya demi mencapai cita-cita...
masa dah semakin hampir..
terpaksa menjauhkan sifat malas...
terpaksa berjauhan dengan insan tersayang...
berdikari...
disiplin diri...
belajar daripada pengalaman...
jangan takut..
jangan gentar...
sesuaikan diri dengan persekitaran baru???
kawan baru???
suasana baru???
pelajaran baru???
jangan kau berputus asa...
perjalanan kita masih jauh...
semua ini baru bermula...
jaga nama baik keluarga...
maruah diri...
jangan mudah terpengaruh..
jangan terpesong....
rajin bertanya...
jangan jadi bodoh!!
jaga hubungan baik sesama manusia...
jangan sombong...
ikhlas diri...
sentiasa tersenyum...
hormat orang lain...
sentiasa hulurkan bantuan...
jangan sakiti hati orang lain...
yakin diri...
jangan stress..
belajar dengan seronok...
kau pasti akan merindui zaman belajar...
so...
persiapkan diri...
perkemaskan diri...
ready..get..set..go...

hai UPM...
aku kan berada disamping kau selama 4 tahun...
dan insyaallah...
aku akan memegang segulung ijazah sebagai warga pendidik...

hai kawan-kawan baru..
kau layan aku baik...aku layan kau baik baik baik...
jangan risau..
aku bukan seorang pendendam..
kalau buat salah..
aku maafkan...
susah bagi aku nak marahkan orang...
sebab aku tahu...
setiap orang tak sempurna...
begitu jugak dengan aku...
jangan cuba cari pasal dengan aku...
sebab aku susah nak cari pasal dengan orang...
so terima aku seadanya...

hai kawan-kawan alam maya...
kalau jumpa kat luar...
mohon tegur...
kalau aku tak tegur jangan cop aku sombong...
aku susah nak cam orang malainkan dia rapat dengan aku kat alam maya...
adalah lebih baik ukhwah bukan saja terjalin di alam maya...
tapi terjalin di alam realiti..
jangan takut dengan aku...
aku tak makan orang...
walaupun aku nampak selumber..
tapi aku pun ader sifat penyegan untuk berkomunikasi dengan orang lain..
kalau ader silap..
mohon tegur..
chillax!!
=_=(Y)


Sunday, 26 August 2012

I'M BACK

olla!!lama tak update..sakan beraya ker???hihihihi

hari nie dah masuk 8 syawal bersamaan dengan 26/8/2012...korang perasan tak kita dah nak sambut merdeka beberape hari lagi..dan jangan lupa tarikh yg korang ingat sangat-sangat..bukan korang jer...aku pun..cukup untuk buat aku rasa cuak-secuaknyer...

yang mana dah ready-ready semua..tahniah aku ucapkan..yg mana belum langsaikan..aku rasa baik cepat-cepat selesaikan..tak lar kalut jer buat semua last minute..aku???yuran + ambik gambar pasport + beli stem hasil... nie semua tak buat lagi..insyaallah dalam minggu nie aku akan selesaikan sedaya yg boleh..

tiba-tiba hati kecilku berkata..."tak nak masuk U boleh??nak dduk kat umah jer..tak puas goyang kaki kat umah lar" *tampar pipi*

sedarlah wahai diriku UMMI AFIQAH...tugasmu hanya menuntut ilmu..dan adakah kamu tidak menyedari..menuntut ilmu merupakan jihad dalam agama...*insaf*

waaa!!perasan aku bercampur baur sekarang...nak kata seronok masuk U??...TIDAK...sedih nak masuk U???..TIDAK...malas nak masuk U???..TIDAK...habis??seseorang boleh explainkan dekat aku tak perasaan nie??huh!! *mengeluh*

tutup cerita dulu pasal nie...

~

serius aku terasa bila ader orang merendahkan-rendahkan aku...aku boleh jer buat tak kisah ape-ape yg diperkatakan orang sekeliling..tapi hati aku jugak sensitif...

aku tak paham..kenape bila aku cakap aku dapat kos berkaitan pendidikan...seolah-olah ader yg mengejek...pertikaikan...tak percaya aku boleh mengajar orang...helloo!!kau belum kenal sape aku yg sebenarnyer...tak percaya hah??kau boleh tanya orang yg dekat dengan aku..kau jangan cepat-cepat nak menilai seseorang kalau kau tak tahu hal yg sebenar...

dah jangan sesuka hati nak gelak bila aku cakap aku boleh memasak..buat semua kerja rumah..kau boleh nak gelak aku 10 tahun yg dulu...yaa!!10 tahun yg dulu aku memang tidak tahu menahu langsung berkaitan hal rumah...dah kebetulannya..aku dapat kos pendidikan sains rumah tangga yg memerlukan kemahiran seorang perempuan..dah walaupun aku tak pandai..aku boleh belajar..sekurangnyer aku ader minat nak belajar...

untuk pengetahuan kau..aku dapat kos yg bertemuduga..kau ingat sesuka hati..sesenang lenang aku nak dapatkan kos nie...aku perlu tempuhi ujian medsi dan temuduga...nie semua untuk menilai adakah aku layak menjadi seorang warga pendidik...dan alhamdulillah..rezeki aku..aku berjaya mendapatkan kos nie...tapi kau langsung tak hargai..seolah-olah ingat nie semua lawak...untuk pengetahuan kau lagi..kos aku adalah satu-satunyer kos yg tersedia di RU universiti dan hanya di UPM...

KAU ADER??? *marah sambil tumbuk-tumbuk bantal*

kalau tak buat aku menyampah tak boleh ker???cukuplah..aku terima apa-apa yg korang nak kata..tapi jangan melampau batas kemarahan aku..agak-agak lah nak bergurau..tapi biar kene pada caranyer..

~

4 hari tak on9 cukup buat aku rasa blur..apakah yg heboh sekarang???hahaha..sampai kawan-kawan aku pun pelik...aku tinggalkan laptot kat umah..kebiasaanya aku akan bawak lappy pergi ke mana-mana sahaja..tapi kali nie aku betol-betol nak larikan diri daripada alam maya...aku nak habiskan masa bersama-sama kawan aku..thanks guys..sebenarnya aku pergi beraya + bercuti rumah kawan-kawan aku sebelah utara...

dan aku mintak maaf sangat-sangat sebab tak bagitau yg lain aku pergi ke sana..aku harap korang paham kenape aku buat semua nie...erh!!agak-agak ader orang rindu aku tak on9???haa lahh!!sapelah nak rindu aku kan...tapi aku rindu sorang nie..hahaha..sebab aku boleh agak tahap kebosanan dia..ceh!!padan muka..ego sangat..bukan nak hantar mesej kat aku..aku pun ada ego yg lebih tinggi tau..hehehehe



ader orang bagitau jangan terlalu rapat dengan sesiapa...nanti kau akan suka dia..yaa!!aku tahu..aku cuba kawal perasan lah..cukup-cukup sudah...aku malas nak ambik tahu..biar masa yg menentukan segalanya..kalau dah jodoh..aku terima dengan terbuka..aku nie bukan yg jenis memilih sangat..=)



Tuesday, 21 August 2012

Raya Datang Lagi..=D

alhamdulillah..kita masih dipanjangkan umur untuk mengecapi bulan syawal yg penuh dengan barakah-Nya..=)

hari nie dah masuk 3 syawal...dan kegiatan beraya masih rancak dijalankan...maklumlah..sehari tak cukup...rumah pulak banyak kene singgah..nanti tak datang merajuk pulak...gedik gila!!ishhh~hehehe

raya tahun nie..totally berubah 360 darjah...tak semua rumah kami sempat singgah mcm kebiasaan raya tahun-tahun lepas...kami just sempat beraya rumah saudara mara yg terdekat sajer..

raya ke-2 pulak...bukan lar buat rumah terbuka pun..just jemput jiran-jiran dan saudara mara jer..tapi tetamu datang tak putus-putus dari pagi sampai malam..penat wooooo!!!naseb kami menyediakan makanan yg mudah-mudah jer..laksa terengganu dan laksam...boleh dikira licin jugak makanan...tuh pun kawan-kawan aku tak datang lagi...mama..esok masak untuk kawan-kawan saya pulak..=D

sebenarnya nak post gambar raya jer pun..sebab tak larat nak tulis panjang-panjang dah..hihihihi








#semua gambar muke aku jer..mohon jangan fedup!!hehehehe

Thursday, 16 August 2012

RANDOM!

alang-alang bukak blog sebab nak dengar lagu raya...last-last rasa ader yg perlu diluahkan...

erh!!aku seorang jer ker yg masih belum ada mood nak beraya???

sumpah aku tak tahu kenape raya tahun nie rasa lain...lain sangat..sebenarnya ape yg menganggu aku???

eleh..kau tak payah teka lar??semua salah..dan kau tak kan paham ape yg aku rasa sekarang..langsung tak ader kaitan pasal hati...cinta...suka...sayang...benci...

semua out!!salah-salah...

aku cuma nak berubah..berubah ke arah kebaikan...dekatkan diri dgan yg Esa...jauhkan semua pekara yg salah...perlukan seseorang yg boleh bimbing aku ke syurga...

hurmmmm...*berfikir

~

memang orang akan respect..seorang perempuan muslimah yg menutup aurat..jaga pergaulan...jaga maruah diri...jaga batasan...

tapi kalau yg jenis tutup aurat TIP TOP...tapi couple..setiap malam habiskan masa bercakap pekara yg sia-sia dengan seorang lelaki ajnabi...setiap hari berjumpa face to face...bagi hadiah macam-macam...nie jenis ape pulak??

seriusly!!aku bukan nak berlagak baik...mahupun nak jadi pandai..aku cuma luahkan ape yg aku nampak dan aku masih tak paham...

dan aku mengaku !!dulu aku pernah couple..disebabkan aku sedar kesalahan ini...aku cepat-cepat STOP!!

nak kata aku terlalu sosial...hentah..aku boleh go on jer dengan sesiapa...tak ader lah sampai nak bercakap bertepuk tampar dengan lelaki...apatah lagi nak pegang tangan...jati diri aku sebagai seorang yg beragama islam masih utuh...

rasanya tak perlulah nak sound-sound kesalahan aku..aku masih boleh menerima kalau org tuh menegur aku dengan cara yg baik..aku bukan jenis keras kepala..dan aku jugak jenis yg cepat terasa...kalau kau tegur org lain pun dan aku jugak melakukan pekara itu...aku turut terasa...

untunglah ramai orang suka...ramai orang sayang..ramai orang ambik berat..*bunyi mcm jelous!!

cuma nak bagitau satu jer..kalau kau dah ader seseorang yg istimewa dalam hidup kau..tolong jangan masuk campur..plezz...bagi kat aku peluang untuk cari yg terbaik untuk aku...cukuplah kau pernah buat sekali...aku sayang kau sahabat...walaupun ramai yg tak suka kau...tapi kau lah sahabat dunia akhirat...

~

kepada awak...awak...awak...mohon jangan terasa ape-ape yg di postkan kat FB atau dekat blog...tak ader niat langsung nak marah...nak benci...nak protes..nak buat perhimpunan kuning...tuh semua random yg terlintas kat kepala...cuma nak bagitau..walaupun awak benci saya...kutuk saya..sakit hati dengan saya..saya tak kisah..itu semua hak awak untuk rasa mcm tuh..dan saya tak kan pernah simpan dendam..semua itu kenangan..=D

kita still kawan kan??kan??kan??tak kisah tak nak kawan pun...saya nak lari dalam gua jugak..ader sape-sape nak ikot???hurmmm...saya nie cepat terasa tau....tolonglah jangan buat saya terasa...tapi senang jer nak hindarkan daripada cepat terasa...tengok running man... *rasa mcm tak ader kene mengena...=D

aku pun menyampah dengan lawak sendiri..aku buat lawak..aku gelak..padahal orang lain dah tengok pelik..tapi aku peduli haper!!

#3 hari lagi nak raya...semoga kita masih dipanjangkan umur untuk merasa ramadhan pada tahun hadapan..amin~

Wednesday, 15 August 2012

kalau tak puasa, tak boleh raya..=D


korang pernah dengar istilah kat atas tuh???hahaha..nie semua propaganda orang dewasa supaya suruh kita berpuasa penuh..lagi satu...kalau puasa penuh boleh dapat duet raya yg banyak-banyak...kira mcm ganjaran lah...sebenarnya bagus jugak sebab nak mengalakkan anak-anak berpuasa..walaupun nampak mcm tak ikhlas tapi mereka masih belum paham erti sebenar berpuasa..tapi sekurangnyer diorang belajar berpuasa...itu lebih baik..=D

hahaha..sebenarnya nak cerita pasal raya..yehh!! raya..raya..sape tak suka raya??mai habaq kat ceqq nohhh!!

mostly umat islam akan lebih terexcited bila datangnya bulan syawal..tipulah yg kata..aku malas dan tak der mood lah nak raya...padahal dah beli baju raya dua tiga pasang dan buat kuih raya berbalang-balang...hah!!!mama aku selalu cakap macam tuh...tahun nie kita beraya biasa-biasa jer...padahal siap buat rumah terbuka tahun lepas..dah lar time rumah terbuka aku ader kat matrik...nampak tak kefrustan aku..

serius aku kata..time kita bebudak dulu lagi best kan raya..haa!!meh lar nak cerita sedikit sebanyak pengalaman raya time bebudak dulu sampailah umur aku 18 tahun...tapi aku still suka raya time jadi budak 12 tahun ke bawah..haha..sebab time tuh muka tak malu mintak duet raya...

hurmm...cakap pasal duet raya...sebenarnya korang perasan tak yg kita nie ikot budaya orang cina...ajaran islam tak ader ajar pun time raya kene bagi duet raya kat budak-budak...orang cina bagi angpau kan...hentah lar sampai orang islam pun terikut-ikut..time aku lahir budaya nie dah wujud...aku nak explain pun susah...hurmm...korang rujuklah orang yg lebih ilmu yer..=D

hahaha..walaupun masih berfikir pasal tuh..tapi aku still nak duet raya jugak..

~

malam raya biasenyer kami akan melepak rumah tok...nie bukan balik kampung tau..15 minit jer dari rumah...hehehe..time nie..rumah tok penuh dengan saudara mara..riuh sakan...selama nie tok aku duduk sorang-sorang jer..kadang-kadang tuh aku dgan abang aku yg teman...buat ape lagi??masak untuk beraya hari esok lah...kebiasaan umah tok akan buat makan besar-besar time pagi raya tuh..jadi kami masak dan kami jugak yg makan...hehehe...

tapi takkan nak masak untuk pagi raya esok jer..mestilah kami buat projek...bakar ayam atau sate..huahuahua..yg paling beruntung jadi pembakar dan mangsanya adalah akuu!!!sumpah kene buli dengan saudara mara..diorang kata aku teror bab-bab bakar membakar..sajer bodek...diorang nak makan yg dah siap jer...dan aku dgan pak sedara aku punyer plan lagi baik...sesiapa yg makan...terpaksa minum air yg bergas 5 jenis..hahaha...paksa lah sorang-sorang minum...dah pukul 3 or 4 pagi tuh..sorang-sorang berebut tandas kes sakit perut..TERBAEK!!

sebenarnya aku yg jadi penat sket kes aku nie satu-satunyer cucu perempuan yg paling besar..means remaja...yg lain semua kecik-kecik..dan sepupu-sepupu aku ramai lelaki...harap maklum...sebab tuh perangai aku macam nie...kasar-kasar hati sensitif tau..hehehe

dan bila siap semua agenda-agenda merapu dan gelak sakan rumah tok..balik umah pepagi pastu kemas rumah pulak..dan aku lagi yg kena!!!owhh menyampahnyerr jadi sorang jer perempuan dalam rumah nie...mama aku sibuk masak...jadi dia tak ader kaitan..heee~

~

pagi-pagi raya bangun awal...haa!!bukan nak makan...tapi bersiap-siap pergi beraya rumah guru mengaji...memang kami punyer style dari dulu lagi...lepas beraya rumah guru mengaji tuh baru kami singgah umah tok then terus ke masjid sembahyang raya...bukan nak kutuk diri sendiri..aku selalu tertidor time khutbah raya...haha..sebab tidur tak cukup...terhangguk-hangguk aku..orang sebelah dah pandang-pandang jer...peduli hape aku!!

lepas tuh kami ziarah kubur arwah tokki...pastu arwah tok saudara...dan yg berkaitan..tapi ingat tau..sebenarnya bukan raya jer nak ziarah kubur...hah!!nie lah typical melayu kita..raya baru nak ziarah...hurmm..peringatan untuk diri sendiri jugak...

then kami melepak rumah tok lagi sampai tengah hari..pastu beraya rumah saudara mara yg dduk dekat situ..kiranya hari raya pertama full lah dengan aktiviti beraya...lupa nak bagitau..sesudah sembahyang raya...kat masjid ader org bagi duet raya tau..aku sanggup beratur time bebudak dulu semata-mata nak duet tuhh..kami boleh dapat dalam RM10 walaupun yg bagi tuh sehinggit sorang...terima kasih pak cik-pak cik dan abang-abang sekalian..=D

huh! kalau nak cerita mau tak sudah aku nie...banyak banyak..panjang pulak tuh..takut yg bace nie fedup dan bosan..yg tengah emosi tuh..harap cool..aku tak paksa bace...tapi wajib bace..tak bace merajuk!!hehehe..*gediks~

#will be continue..=D

Sunday, 12 August 2012

Puasa Dulu Puasa Sekarang

Of course lar puasa dulu lagi best..time kita budak-budak dulu puasa dan raya memang dah habis sekolah kan...sekarang puasa dan lepas raya masih bersekolah...pastu ader yg exam lagi...jadi puasa dan raya tak leh nak sakan sangat...huhuhu..kesian dekat budak-budak sekarang...

puasa sekarang kat rumah baru dan kawasan perumahan...puasa dulu kat kampung dan kalau bosan berbuka puasa kat rumah...boleh pergi menumpang berbuka rumah tok atau rumah-rumah sedara-sedara yg lain..alah!!kawasan kampung rumah masing-masing tak lah jauh sangat...puasa kat sini..huuu..bosan!!

dah lar tak ader yg pasang pelita dan main mercun...hah!!cuba lah main mercun kat sini..tak pasal kene maki dengan penduduk sini..heee...kalau kat kampung dulu...masing-masing buat tak kisah jer...siap main lawan-lawan lagi...hahaha..siang-siang dah ready nak pasang pelita...malam-malam..fuhh!!meriah kot..kampung yg selama nie gelap jadi terang-benderang...nampak tak perbezaan kat situ.. 

serius aku rindu bulan puasa time aku budak-budak dulu...kat kawasan sekarang tak meriah macam kat kampung...yg bestnyer..kalau nak berbuka tuh...ramai lar yg sibuk kongsi makanan..pergi hantar rumah tuh..rumah nie...kan same-same boleh merasa...walaupun kat kawasan sekarang ader jugak yg kongsi-kongsi...tapi still tak sama..hehehe

time budak-budak dulu selepas berbuka...bukan sibuk bersiap-siap nak pergi terawih...sibuk nak pergi pasang pelita..hahaha...mama aku bukan main paksa ajak pergi terawih..kenape aku malas sangat tak tau..sebab aku nampak budak-budak lain syok gila main mercun...bunga api...sape tak nak join sekaki wehhh..

dan yg paling kurang berlaku sekarang...pergi surau jalan kaki...zaman sekarang...semua dah ader kenaikan..jadi tak payah susah-susah nak jalan kaki...haa!!ape yg best jalan kaki???haha...aku dengan telekung...menyorok dalam semak...mengusik budak-budak laki yg balik surau..gatai nyerrr~sumpah kene marah dgan mama aku...pasal ape aku dulu nie berani sangat???hahahaha..

berbalik kepada solat terawih...serius aku selalu buat onar...hahaha...suka cari port belakang..selepas isyak...aku tidur jer sampai habis terawih...kihkihkih..sekali terkantoi dengan mama aku...bukan ape...tok imam tuh bace surah panjang sangat..terketar-ketar lutut aku...tapi orang-orang tua larat pulak erh..aku nie dulu!!bukan nak terpikir nie semua...kalau aku rajin sket...aku tggu imam nak rukuk pastu baru aku sambung solat..dan bila masuk rakaat kedua..mula lah kepala terangguk-angguk mengantuk...heee...serius lama woo...tapi sekarang solat kat masjid...tak pergi dah surau tuh..=)

lepas jer terawih..permainan bermula!!!dan aku lah satu-satu nyer perempuan yg terlibat dalam sebarang permainan yg dianjurkan...hahaha...sape sangat lah yg join...abang-abang dan sepupu aku jer kot...dah memang budak-budak perempuan lain tak nak join...nak buat mcm mana...game yg paling extreme!!menyorok-nyorok...malam-malam pulak tuh..hahaha..selalu port yg paling best menyorok atas pokok..pastu mengusik orang yg lalu lalang..apekejadah budak-budak nie hah???

hehehe..tuh semua kenangan...dan kenangan tuh memang tak boleh nak dapat dan beli kat mana-mana..dan paling tak dapat nak dilupakan...sebelum berbuka..aku dgn abang-abang aku selalu lepak tepi sungai...boleh nampak matahari terbenam...cantek!!tapi sekarang tak dapat tengok dah...kawasan tuh sekarang semakin maju...banyak rumah yg didirikan dan alam semula jadi banyak dah tumbang..huhuhu...




#nanti aku cerita pulak macam mane kami dulu-dulu beraya kat kampung..heboh!!=D


Saturday, 11 August 2012

Hati Yang Tersakiti

mood jiwang mai!!tak pasal nak jiwang...hahaha...
gelak-gelak...senyum-senyum...sengih-sengih..semua fake!!fake!!
bodohnyer aku...
padahal dah bertimbun-timbun dan bergunung-ganang orang bagi nasihat...
still degil...
apepon...thanks kawan-kawan yg bersungguh-sungguh bagi nasihat...
sampai bangun pagi...mesej...call...hahaha
apelah korang nie..aku okey...*bohong diri sendiri...
eleh..time korang..aku jugak yg bagi nasihat bagai nie..
i wish boleh cakap dengan cermin...
nasihat yg aku bagi kat korang tuh boleh pantul kat diri aku balik...
baru aku paham..cakap kat orang senang..diri sendiri nak terima..bukan main payah!

aku nak tuju lagu nie kat semua kawan-kawan aku yg aku sayang!!
aku pun tak berape paham lirik lagu nie...
tapi ader something yg menarik tentang lirik nie..

Pernahkah kau merasa
Jarak antara kita
Kini semakin terasa
Setelah kau kenal dia
Aku tiada percaya
Teganya kau putuskan
Indahnya cinta kita
Yang tak ingin ku akhiri

Kau pergi tinggalkanku
Tak pernahkah kau sadari
Akulah yang kau sakiti
Engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari

Oh Tuhan tolonglah aku
Hapuskan rasa cintaku
Akupun ingin bahagia
Walau tak bersama dia
Memang tak ‘kan mudah
Bagiku ‘tuk lupakan segalanya
Aku pergi untuk dia

Tak pernahkah kau sadari
Akulah yang kau sakiti
Engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari

Oh Tuhan tolonglah aku
Hapuskan rasa cintaku
Akupun ingin bahagia
Walau tak bersama-sama dia… dia…

Oh Tuhan tolonglah aku
Hapuskan rasa cintaku
Akupun ingin bahagia
Walau tak bersama dia


.....judika-hati yg tersakiti....


Friday, 10 August 2012

I LOST!!

alhamdullilah...hari nie dah masuk 21 ramadhan..semoga malam-malam terakhir memberikan kita kerahmatan daripada-Nya..AMIN~

tahniah kpd Dato' Lee Chow Wei kerana telah mengharumkan nama negara...walaupun kita megharapkan pingat emas..tapi beliau telah melakukan sebaik yg mungkin...proud of you!!
begitu jugak dengan anak kelahiran terengganu...Azizulhasni Awang..berjaya ke peringkat akhir walaupun tidak berjaya mendapatkan sebarang pingat..tapi beliau berjaya menempah nama sebagai peserta ke-6 terbaik dunia..peteh ganu peteh!!

~

kau kata aku berubah sangat kan...yer!!aku berubah..dan ini semua langsung tak ader kene mengena dalam hidup kau..kau tak payah nak ambik tahu..tak mati pun kalau tak tahu...dan aku pun tak nak orang tahu pasal aku..

aku cuma nak cakap nie :-

terima kasih..terima kasih sebab masih sedar kewujudan aku di dunia nie...terima kasih sebab pernah anggap aku sebagai seorang kawan...terima kasih telah buat aku sedar..terima kasih..terima kasih...

mintak maaf...mintak maaf sebab kalau ader buat salah...mintak maaf sebab menyusahkan kau...mintak maaf sebab kacau hidup kau...mintak maaf..mintak maaf...

Ya Allah...ampunilah dosa-dosa aku terhadap orang yg mengenaliku...ampunilah dosa-dosa kami...berkatilah hidup kami...panjangkanlah umur kami...berilah taubat-Mu kepada kami...kami hanya hamba-Mu yg lemah...berilah kami kekuatan untuk menempuh pelbagai dugaan dan cabaran...kami bersyukur di atas segala rahmat dan kurnian-Mu kepada kami dan janganlah Engkau berikan kami bencananya Ya Allah...sesungguh-Nya Engkau maha mendengar lagi maha mengetahui..AMIN~

I LOST MY SELF FOR A WHILE..


I JUST WANT TO BE ALONE..='(

Wednesday, 8 August 2012

He is not my MR.RIGHT


Setiap orang tak bernasib baik…begitu jugak dengan aku…kalau ada yg tak puas hati…jangan asyik nak  mengungkit…tapi syukur kepada-Nya kerana masih sedarkan kita tentang kekurangan…

Korang jangan fikir kisah cinta or kisah suka-suki korang selalu tak bernasib baik…sebab Allah swt telah aturkan yg terbaik untuk kita…dan korang jangan ingat…kisah korang adalah yg paling sedih..yg paling teruk..sebenarnya ada lagi yg lebih daripada itu…

Aku selalu fikir mcm tuh..tak ader guna nak menangis bagai atau frust menonggeng…bukan senang nak senang..bukan susah nak susah…nampak mcm tak ader kaitan..tapi percayalah..ikhlaskan diri dalam perhubungan..dan hubungan yg diredai adalah yg terbaik…hope paham maksud aku di sini…



~

Aku nak imbaskan kenangan aku dulu..kenangan di mana aku fikir just nak berseronok…jiwa remaja…mahu mencari apa yg dapat membahagiakan hidup..mahu mencari seseorang yg memahami…dengan kata mudahnyer..COUPLE!!

Sumpah dulu aku tak nak terlibat langsung dalam kancah nie..tapi apakan daya..tarikan nafsu lebih kuat…suka-suka kepada berlainan jantina adalah pekara biasa..tapi tak nak terlalu berlebihan…sampai akhirnya..aku melibatkan diri jugak walaupun aku masih mentah dalam hal  ini…

*tukar mood kepada ayat yg lebih sempoi!

Aku tak paham….kenape bila couple then putus…semua nak buang dia dari memori hidup..nak block kat fb…nak unfollow kat twitter..dan nak buang nombor telefon…aku tahu!!Susah nak lupakan seseorang yg telah muncul dalam hidup kita dan menjadikan kita insan yg dihargai…aku pun pernah rasa larr!!

pengalaman mengajar aku erti semua nie…aku start couple dengan budak F nie time form 4…aku pun tak pasti yg aku nie suka kat dia atau tak??tapi budak nie mmg hensem..arh!!lantak…aku mula kenal dia apabila kami sekelas..padahal dah lama menyedari kuwujudan dia di sekolah…dan time aku kenal dia..dia dah ader makwe kot..orhh..beraninyer aku mendekati seorang lelaki yg dah berpunyer…rapat pulak tuh…

alah!!!Time tuh langsung tak ader niat nak rampas sebab aku suka berkawan dengan dia..dan bila aku tahu dia putus dengan makwe dia…aku nie lah yg jadi pendorong dan pembangkit semangat…dan tanpa declare ape-ape dia yg lebih-lebih pulak…pastu dah nak start berkasih sayang…aku time tuh tak bersalah..layan jer..

dia nie sorang jer yg bahasakan nama bila berkomunikasi…walaupun aku agak pelik..tapi aku teruskan jugak…kebiasaan aku antara kawan-kawan lelaki nie pakai aku mung jer..aku pun terdetik jugak dalam hati…dia nie just semata-mata nak cari pengganti sebab baru clash ker??kalau dah mabuk..semua jadi betol..semua nampak sempurna…

suatu hari tuh..dia nie buang tebiat..tetiba nak tukar panggilan nama kepada sayang or baby or abang or bi…apekejadah dia nie??tak boleh teruskan panggil nama biasa ker??owhh~aku masih tak mampu nak tanya dia…aku setuju jer lah..dan yg paling lawaknyer…aku just boleh sebut sekali jer..pastu aku teruskan panggilan kepada yg biasa…

dan time tuh..aku nampak dia bengang dengan aku..kenape susah sangat nak sebut dan panggil guna  istilah mcm tuh…arh!!serius aku tak boleh…dan akhirnyer dia cakap dgan aku..tak per lah kalau tak nak guna...panggil mcm biase jer..dan time tuh aku dah nampak dia mula dingin dengan aku…

last-last aku pulak yg menyampah…rasa-rasa nak mintak putus…tapi aku tak terdaya…tapi gembira dalam kesedihan dia yg mintak putus dulu!!terima kasih wehh!!paham jugak dia…walaupun ader jugak lah kesedihan tuh..aku terima..sebab HE IS NOT MY MR.RIGHT..aku pun bukan sayang dia sangat..tetiba couple mcm tuh jer…tapi dia memang caring lah..senang jer orang nak terpikat dengan dia…dan dia sempat pesan..jangan coulpe lagi selepas nie…couple dgn orang betol-betol aku nak kahwin..terharu~

jadi bila terjumpa dia dalam kelas..aku buat selumber jer..boleh dduk bincang sekali…mcm tak pernah ada apa-apa berlaku antara kami..dan aku sentiasa mendoakan kebahagian dia…sebab mmg aku sayang dia sebagai seorang kawan..tapi kan..last-last…aku dapat tahu dia couple pulak dengan kawan aku…maigodd!!aku terkejut tahap cipan kot!!

aku bukan nak marah kat kawan aku sebab rampas dia daripada aku…tapi aku marah kat dia sebab aku dah nampak ape tujuan dia nak coulpe putus..couple putus…sebenarnya dia nak balas dendam…dia nak tunjuk kat makwe lama dia yg dia boleh cari yg lain jugak…dan yg paling sakit hati..aku dapat tahu berita kawan aku couple dgan dia selepas kawan aku putus dah dengan dia…kalau aku tahu awal-awal..aku tak  kan benarkan kawan aku couple dengan dia!!

Tapi nasi dah jadi bubur..aku tengok kawan aku nie sedih sangat…sampai terjejas dia punyer result exam…aku putus dengan dia tak ader lar sampai mcm tuh sekali…kawan aku nie betol-betol sayang kat dia..sampai hati dia buat kawan aku mcm nie..tapi benci pun setakat mana…aku still berkawan dengan dia walaupun ader sedikit rasa marah..aku lupakan ape yg telah terjadi…

Akhirnya…kawan aku dah couple dengan orang lain sekarang..dan aku dengar dia pun dah ader seseorang yg special dalam hidup dia..langsung tak jeles!!tapi aku masih keluar lepak-lepak dan makan-makan dgan dia tau..aku rasa tak patut kot boikot ex kita..kesian dia..ukhwah yg dibina jangan diputuskan…

Seriously..kawan aku tak tahu yg aku pernah coulpe dengan dia..dan rahsia nie hanya aku dan kawan aku sorang lagi jer tahu..aku tak nak cerita sebab bagi aku tak penting pun…dan pengalaman itu mengajar aku supaya lebih berhati-hati…

Hahaha..mesti korang pelik…putus sebab nak tukar nama panggilan..ohh!!tidak sama sekali…yg itu hanya sampingan…aku rasa aku tak sehaluan dengan dia…dan dia dah mula nak control hidup aku..sorry to say!!aku tak suka orang kongkong aku…aku ada kebebasan nak berkawan dengan sesiapa yg aku suka…=)

Aku tak pernah salahkan sesiapa..nak tikam dari belakang..tikam-tikam…sebab aku tak sanggup nak tengok kawan aku mengeluarkan air mata disebabkan seorang lelaki..cukuplah aku pernah melaluinya…dan aku tak nak tengok ulang tayang cerita berlaku depan mata aku…aku sayang kawan-kawan aku..tapi aku lebih sayang diri aku….aku bukan nak pentingkan diri..tapi tolong paham..jangan buat aku sakit hati sekali lagi…

#pedih rasa hati bila aku mengharapkan sesuatu yg baik..akhirnya keburukan jugak yg aku dapat…dan pada masa tulah aku rasa kenape dunia ini tidak begitu adil bagi aku…







Monday, 6 August 2012

I'm Not Arrogant


"erh!!!sombong lah kau.."

"ish...ish..ish..tak baik sombong..nanti masuk neraka!!"

"ingat segak sangat ker nak sombong bagai nie??"

"dengan aku pun kau nak sombong..hakktuihh!!"

"kau sombong-sombong lar sangat...susah cari aku jugak??"

~

wahh!! statement emosi...tolong abaikan dan tolong jangan sesiapa terasa...bukan di tujukan kepada sesiapa..ini cuma statement yg biase kita dengar...

hahaha..terkesan ayat tuh ke dalam pelusuk hati, jiwa dan raga...bukan ape..aku sombong dengan orang yg sombong dengan aku..tuh lar..sombong sangat...bajet nak jadi retis ker???tak paa aku boleh tolong promote..sapa tak bangga ada kawan retis???heee~

post kali nie memang berkaitan dengan kesombongan atau kata sama erti denganyer..bongkak..angkuh...berlagak..

bagus sangat ker nak jadi sombong??kadang-kadang memang kita pun tak terperasan yg kita nie tersombong...aku ulang "TER"...jadi perlakuan yg tidak sengaja...korang nak ker orang cop sebagai "BUDAK SOMBONG TAK SEDAR DIRI"...tok sey aku!! 

sebab tuh orang kata "DON'T JUDGE THE BOOK BY IT'S COVER"...kenal dulu..baru boleh nilai..tapi kan peribahasa nie memang dah tak boleh pakai sekarang...korang nampak dia selekeh...pastu tetiba kita nak pergi kawan dengan dia...jarang sangat berlaku...personaliti luaran sangat penting sekarang!!tambah-tambah lagi nampak dia nie jalan mendongak ke langit...pastu tersepak batu.."bodoh punyer batu!!"

hahaha..nie jenis bodoh sombong..orang kata mcm tuh dah nak melenting..sebab tuh kita bukan saja nak menilai orang lain..nilai diri sendiri dulu..baik setakat mana aku..jahat satara mana aku...kalau nak kutuk orang lain..kutuk diri sendiri dulu..baru adil kan..hahaha

aku masih ingat..tanggapan pertama budak kelas aku semester dua dulu..sorang jer lah..dia kata aku sombong..ohhh!!maybe aku terbuat muka blur kot...sebab aku tak tegur dia...mula-mula..tak sempat nak tegur semua..aku nie bukan lar peramah sangat..setakat nak senyum kat semua orang tuh boleh larr...tapi akhirnya dia bagitau "tak sangka perangai ummi mcm nie"..haa!! kata dah kan...jangan menilai terlalu cepat...

~

nie kawan aku!!masih lagi sombong...sampai sekarang tak follow aku kat twitter...dia nie memang betol-betol bajet retis...tak hensem langsung ok!!hahaha..tak pasal kene kutuk kes tak follow jer pun...yer lah!!aku husnozon...dia tak terperasan kot aku followers dia...tapi tolonglah prihatin dengan kawan-kawan...kitorang sekelas dari form 1 hingga form 5 kot..tak kan nak sombong jugak!!tak der mase nak hantar mesej bagitau ok!! *emosi..

pekara biase..jumpa yg baru..lupakan yg lama..alah..kau beli handphone baru pun...kau menganak tirikan handphone lama kau tuh...begitu jugak dengan kawan..layan pun kawan-kawan yg baru..yg lama...bush!!campak dalam tong sampah..kawan dengan tikus...ohh!!tolong..aku bukan kacang yg lupakan kulit...mahupun musuh dalam selimut..tidak sekali harapkan pagar..pagar makan padi...

kalau boleh..aku nak tanya khabar semua member-member..tapikan..tak semua manusia sempurna nak buat tuh semua...kadang-kadang terlupa..satu jer pesanan..walaupun aku hari-hari tak tanya khabar or tegur..bukan bermakna aku sombong dan lupa kat korang...seriusly..korang tetap di hati...kalau sekali kau dah guna tittle "KAWAN"..selama-lamanya kita masih berkawan...love u alls~ *gedik..

sape-sape yg rasa dia sombong tuh...berubah lah wey...bukan setiap masa kau dduk kat atas tuh..lama-lama jatuh jugak...ataupun nak suruh aku nyanyi lagu jatuh by bunkface..aku pun bajet nak jadi retis jugak...tapi tak lar sombong mcm kau kau kau kau niee...

ape??tak ader mood..owhh..paham-paham...kau sorang jer tak ader mood...kitorang fius mood rosak..sebab tuh selari jer..tak pernah berubah...ohh!!cukup cukup sudah perli tuh..hehehe..mood bukan alasan nak jadi sombong...kawal emosi supaya tak terjejas diri..*pesanan untuk diri sendiri...

tak kisah ape tanggapan orang kat kita..selagi kita menjadi diri sendiri...dan berbuat baik dengan orang sekeliling..insyaallah..orang suka kat kita..bukan orang sajer tau..Allah swt sayang kepada hambanya yg sentiasa berbuat baik sesama sendiri...=D






Saturday, 4 August 2012

-tunggul kayu-

alhamdulillah..dah masuk 15 ramadhan..kira-kira raya pun dah dua minggu lagi..CEPATNYERR!!! =D


baru-baru nie selesai jugak buat medical check up..akhirnya!!ok klinik kerajaan time hari persekolahan memang tak ramai orang..tapi kenape dia punyer pengurusan lambat gilaa!! ok memang dah sedia maklum...klinik kerajaan memang akan lambat dan lembap macam nie..jadi terpaksa bersabar...


dan aku terpaksa datang dua kali untuk lengkapkan aku punyer medical check up disebabkan ketiadaan doktor untuk uruskan semua nie..jadi dengan kepayahan yg berganda-ganda..cekalkan hati untuk datang..nasib lar pak cik jururawat kat pendaftaran tuh baik..sengal jugak dgan jururawat perempuan yg garang nak mampus tuh..tapi ada aku kesah..aku pun pose gak hari tuh..heee~


ini memang paling seram...aku memang tak pernah diperlakukan sedemikian rupa seumur hidup aku...aku tak expect lebih pun doktor akan buat mcm nie..doktor lelaki yg berbangsa cina..owhh..dah lar hensem...mula-mula pegang tangan..then pegang belakang tengkuk dan sampai depan tengkuk...mmg aku geli...tapi nak buat mcm mane..tahan larr...yg nie masih boleh diterima..tetiba disuruh baring..maigoddd...nak buat ape nie???sekali suruh bukak baju bahagian perut..dan tettt...ceck lar ape yg patut...malu + segan + seram + takut + geli + blur...kenape??kenape??


aku memang kene paham...dah keje diorang kan...nak tak nak...aku dah lalui...dan kalau suruh diulang..aku tak nak buat lagi..huh! 


tapi nasib baik jugak DR kata aku nie normal..tak ader sakit ape-ape...kalau dia kata aku nie makhluk asing...mau kene maki DR tuh..hahaha..tetiba...tak bersalah DR tuh..kihkihkih





kenape aku kene datang sekolah balik??kalau ikotkan hati tak mau pergi...bukan sombong atau lupa daratan...sejarah lama akan berulang lagi...nak buat mcm mane..terpaksa temankan kawan aku nak pergi pengesahan bagai nie..hish!!! tak suka...tak suka...


aku dah agak akan kene...yer!! aku bukan budak sekolah tuh...aku tahu aku teruk..tapi insyaallah aku cuba untuk berubah..tau lar aku nie nampak langsung bukan budak sekolah agama kan...tapi tak kan aku kene menampilkan diri yg lain daripada aku...kene jadi hipokrit lar semata-mata nak datang sekolah tuh???pless cikgu jangan nak sound kami mcm tuh..ingat kami tak ambik hati ker..


nie lagi satu kes..tunggul kayu..yer!!!aku nie tunggul kayu jer..agak-agak lar kalau nak buat aku jadi tunggul kayu pun..aku nie manusia biasa...kalau dah rasa aku tak nampak di situ...aku lari tak per!! huh!! mesti tak paham kan...sebenarnya..cikgu-cikgu just tanya kawan aku sorang nie jer dapat U mane & kos ape..aku nie pulak...buat-buat invisible kat situ...


sejarah lama berulang kembali..pernah berlaku sekali time dapat result PMR dulu...huuuu..pedulikan semua!!!malas nak ungkit cerita lama..=)


~


lepas tuh kami pergi lepak dekat masjid kristal...bila lepak..keje aku tak lain tak bukan..ambik gambar...kitorang nie satu sekolah dan satu kolej matrikulasi..pastu kami berempat pulak satu blok dan satu aras kat kolej...asyik muka sama jer terpandang..tapi bila masuk U..kami terpisah jugak..=(








#tengah plan nak buat event berbuka pose secara beramai-ramai!!=D





Thursday, 2 August 2012

kenape dengan aku???

kenape dengan aku sekarang nie???


aturan hidup aku dah tak menentu sekarang...malam sampai pagi tak tidor..lepas subuh tidor...lebih tidur atau kurang tidor??hentah...


makan pun kekadang ada selera..kadang-kadang tak berselera..makan pun ala kadar jer..tapi berat still naik...aku jadi macam tak kisah ape yg terjadi kat diri aku sekarang...tahu..kecantikan adalah aset yg penting bagi perempuan kan..tapi aku jadi mcm tak kisah...muka aku dah mula naik butir-butir merah sebab kes tak cukup tidor or makan benda beralah...semua aku redah..lantak!!!


cara aku macam putus cinta kan???hahaha...tak ader aku nak bercinta..aku sedar diri aku weyy...


aku sentiasa tanya diri aku sendiri :-


"ada orang suka aku tak??"
"ada orang sayang aku tak??"
"ada orang ambil berat pasal aku tak??"
"ada orang rindu aku tak??"
"ada orang hargai aku tak??"
"ada orang benci aku tak??"
"ada orang masih sedar kewujudan aku tak??"


kenape perlu nak tanya tuh semua...kalau ada mesti diorang dah bagitau..huh!
tipu lar kalau kata aku tak kisah semua tuh..sebagai manusia biasa..aku ingin rasa semua tuh..rasa disayangi..rasa dihargai..=)


aku lupa..aku masih ada DIA..DIA yg sentiasa memerhati aku..yang sentiasa mendengar segala luahan hati aku..ALHAMDULILLAH...


~
mesti korang pelik kan..kenape aku tak duduk sekali dengan mama aku...untuk pengetahuan korang...mama aku stay kat umah abang aku kat negeri sembilan..abang aku kerja kat sana...dan abang aku nie jenis langsung tak boleh berenggang dgan mama aku..kalau mama aku balik..dia pun akan ikot balik sekali..macam mane dia nak kerja???


huh!untuk kebaikan semua...mama aku akan stay sane dgan abang aku..jadi setiap hujung minggu aku & family aku akan balik..abah aku pun dah slow-slow nak buat permohonan nak tukar mengajar kat sane...insyaallah..kalau ader rezeki kami akan pindah kat sane..


~


dulu...perkataan "give up" memang tak pernah ada dalam kamus hidup aku...tapi disebabkan sesuatu pekara..aku dah give up..bukan give up dalam hidup nak pergi bunuh diri..bukan...bukan...give up dalam berharap...rasa macam dah tak sanggup lagi berharap..ape nak jadi lepas nie..lantak!! aku tak kisah..


aku cuma perlukan seseorang yg paham aku..yang ada time aku susah dan senang...yg sudi dengar masalah aku..yg bagi aku semangat untuk terus berusaha...di manakah kamu???


#baru selesai tengok cita "one little tears"...cerita paling sedih setakat nie..sampai bengkak mata-mata menangis...cita nie memberikan aku inspirasi..jangan cepat berputus asa.. =)