Friday, 28 September 2012

Tak puas hati ker??


kebosanan aku dalam kelas =)

Jam menunjukkan pukul 3.30 pagi..tetiba terbangun nak update blog..buang tebiat kot..hahaha..actually roomate aku tengah bersengkang mata buat assignment untuk dihantar esok hari..alang-alang dah terjaga..temankan dia lah sekejap...kesian jugak…nak tolong tapi hanya mampu tolong tengok tengok..sebab aku pun tak paham subjek yg dia belajar nie...bagus tak dapat roommate mcm aku???

Owhh..minggu-minggu dan hari-hari yg memenatkan…yg menensionkan…yg kestressan..tengok bahasa melayu dah tak berape betol…betape menggambarkan yg aku nie dah kematian kata-kata…otak tepu bagai tepung yg tak cukup air…bagi aku rehat dengan tenang jap boleh???aku sangat rindukan masa bersenang lenang dan makan dan tidor tak ingat dunia..hihihi

Cis!!banyak nak complain nie..

Mula-mula pasal aktiviti kolej..tau lar korang banyak sangat perancangan nak buat..tapi jangan “BUSH” nah!! gedabak semua bagi kat junior…agak-agak arh..kitorang baru celik mata mengenali kehidupan di UNIVERSITI..tapi korang dah mebebankan kami dengan event yg hentah ape-ape bagai dan kadang-kadang rasa tak penting pun..tahu lah korang pun banyak keje jugak..dah tuh…asyik-asyik nak compare...dulu kitorang pun buat itu..buat ini…dah tuh dulu..kitorang nak buat perubahan lah nie..supaya kami tak kan buat kat junior kami mcm tuh dan mcm nie lagi…huh!! *mengeluh~

Seterusnyer..subjek yg paling aku “suka” kot…dengar mcm best..PHYSCHOLOGY PENDIDIKAN…tapi setakat nie belajar aku langsung tak paham..adeh!!someone can help me…kritikal giler dah aku nie...bukan ape..pensyarah nie suka suruh student bentang dan forum dan sewaktu dengannyer…dan aku nie still blur…dia terangkan dan tambah sket-sket ape yg tak cukup…lagi bertambah blur aku..seksa woiii belajar benda yg tak paham…dan untuk pengetahuan korang..aku dah bace isi pelajaran sebelum kelas..tapi..tapi..tapi..still kabur…aku perlu cari jalan yg lain nie..mungkin jalan yg lebih lurus…

Nak cerita banyak..tapi bila nak taip jer..semua hilang beterbangan dengan kipas yg berputar kuasa 5…

Cukuplah aku jadi setiausaha yg kene menghadap laptot beberape jam nak buat minit mesyuarat..tuh pun satu jer yg siap..masih berbaki beberapa campur dengan senarai nama dan nombor matrik..berbalam-balam..berpinar-pinar mata aku wehhh!!!naseb tak juling jer…dah lar semua notis events aku jugak yg kene buat..sekali kena tampal kat depan pintu tandas setiap aras kot…mau pengsan aku dibuatnyer…dan aku datang meeting lambat kes aku baru balik kelas…tak pasal kene sound-sound…korang ingat aku nie suka-suka nak datang lambat..aku habis kelas nak dekat-dekat malam…pikir logik lah wehhh!!aku nak letak jawatan boleh??? *mengeluh lagi~

Berita yg mengejutkan…ape??ape??ape??ok skandal lama sambung belajar kat sini jugak..what a big surprise jumpa dia kat kafe…fuuuuu~ok buat-buat tak kenal..kau tak tegur aku..aku tak tegur jugak…haha..serius mcm lawak gila..kan dah kene sound sombong..tuh lar..aku nie kekwat jugak tau…bukan senang nak tegur orang sesuka hati..kan aku dah kata…kau buat baik dengan aku…aku buat baik..baik..baik dengan kau…tapi baik ader makna kan??

Cukuplah aku buat baik dengan pekara yg betol..aku still tak kedekut barang-barang aku tapi perlu minta izin kalau nak guna…aku akan cuba bagi pinjamkan kalau itu tak menyusahkan aku balik..tapi bila kau dah nak buat cara-cara kedekut kau tuh..ape boleh buat??just go on..hidup lah dengan kehidupan masing-masing..tapi kalau kau perlukan aku..just cari jer aku..aku still ader hati nak tolong..baik tak ader kawan mcm aku?? *perasan!!

Sumpah tak ader masa nak ushar lelaki…aku memang betol-betol buat hal sendiri..buat masa sekarang lah…tapi kadang-kadang menggatal jugak tengok-tengok yg hensem..yg segak..lumrah..jangan ingat lelaki jer boleh..pompuan pun bole bhaa..

Semua mcm tak ader masa nak dengar masalah aku..ok aku luahkan semua kat blog..baru lepas pekara yg tersekat kat kepala nie…tak kisah kau nie kawan jenis cari aku time susah bila senang buang aku mcm sampah…asalkan dah termaktub dalam hidup kau…aku nie pernah jadi kawan kau…hurmm..oleh itu sape nak teman aku pergi lepak KL??? *krik..krik..krik..

#sangat perlukan printer..penting!!!

Tuesday, 18 September 2012

Don't Judge The Book

Mesti korang dah muak or bosan dengar istilah tuh…atau dengan kata mudahnyer…jangan menilai sesuatu dari luaran jer…jap-jap..sebelum isu ini dipanjangkan..aku nak tanya…korang beli baju or seluar or beg or seangkatannya..korang tengok tak kualiti barang tuh??mesti pilih yg cantek, baru dan baik keadaanyanyer kan???

Aku bukan nak kaitkan barangan dengan manusia..terlalu jauh bezanyer..tapi untuk pengetahuan korang..sepanjang pemerhatian aku…istilah “DON’T JUDGE THE BOOK BY IT’S COVER” memang tak leh pakai langsung..fake!!fake!!sape yg masih gunakan istilah nie..

korang nak pilih buku untuk dibeli pun mesti tertarik untuk tengok buku yg kulitnyer lebih menarik kan??

Aku nak ungkitkan contoh yg paling mudah…ok sekarang aku sudah masuk ke alam yg baru iaitu alam universiti..terlalu berbeda dengan alam persekolahan..aku dapat lihat di mana situasi rupa paras adalah penting untuk mendapatkan sesuatu..pandangan pertama kita mesti kita akan tengok rupa paras jugak kan???ker korang tengok kaki??manalah tahu kan??hehehe...owhh...kalau kau “buruk” pun dan sepandai mana kau berkata-kata atau keyakinan yg terpampang kat wajah kau..kau tetap tak boleh pancing undian melainkan kau punyai wajah yg menawan…

Senang kata lahh...PENGHULU aku semasa minggu orientasi…dicalonkan punyer lah ramai..tapi yg terpilih…kenape yg hensem??sebab dapat undian yg paling ramai…tapi masih ader lagi yg lebih layak…kan aku dah kata…rupa paras adalah aset yg paling penting pada masa sekarang..sebab tuh setiap manusia berlumba-lumba untuk mengejar arus kecantikkan…ker masih ader yg tak kisah pasal paras rupa???cuba bagitau aku yg mana masih tak kisah tuh??ader ker??

Korang sepatutnyer bersyukur dikurniakan rupa paras yg hensem..yg cantek..yg lawa..yg segak…tapi bila seseorang tuh dah mempunyai pakej yg sebegini rupa..ader yg jenis lupa daratan…untunglah lawa…untuglah hensem..untunglah segak…tapi jangan lah jadi sombong..kau rasa dah cukup sempurna ker nak sombong???tepuk dada tanya iman…

Sebenarnya mcm mane caranyer untuk menilai seseorang selain kita terpandang paras rupa??adakah kita perlu melihat perangai??gaya komunikasi??cara berjalan?? kita jangan cepat melatah menilai seseorang degan cepat…sejahat-jahat mana pun seseorang tuh..ader jugak kebaikan yg ada dalam diri dia..=)

~

Haa!! Nak cerita masalah yg aku hadapi sekarang..aku sedikit pening dengan subjek yg aku ambik semester nie…tugasan yg nak dibuat pun aku masih tak paham..masih blur nie!!!tapi aku bantai jer..asalkan aku boleh belajar dengan tenang dan pada masa yg sama aku boleh bersosial jugak…tak mau terperuk dalam bilik dan study study study tak ingat dunia…mohon aku diberikan kemudahan dalam semua pekara yg aku ceburi…amin~

Orientasi kolej baru berakhir "MINGGU PERKASA PENDETA"…malam kebudayaan yg membuatkan aku rasa nak menyorok bawah katil pun dah habis..untunglah dapat NO4 walaupun aku berlakon gaya AH CHAI yg tak seberape tuh…malunyer!!!team “XYZ” bola tampar aku johan kot…dan team “ABC” bola jaring dapat naib johan…dan semua nie dari blok aku iaitu “ARIF”…korang mmg terbaik..dan dengan terkejut lagi aku dilantik menjadi setiusaha blok..adeh!!ingatkan nak free daripada pegang jawatan..tp ape boleh buat..orang dah lantik..jalankan amanah dengan sebaiknyer..insyaallah..=)








#gembira dapat kawan-kawan yg sporting dan sekepala kat sini…tak salah kan kalau aku ushar-ushar senior lelaki??hewhewhew

Friday, 14 September 2012

Dunia Baru =)

assalamualaikum...
selamat sejahtera...
salam satu malaysia...
selamat pagi, tengah hari, petang dan malam...
selamat lah semuanya...
nama diberi UMMI AFIQAH BINTI MOHD ZUKRI...
panggil UMMI jer...*buat muka selumber*
saya berasal daripada TERENGGANU...*berharap ader orang trg jugak*
saya lepasan MATRIKULASI di Kedah...maknanya umur saya 19 tahun...
saya mengambil kos BAC PEND SAINS RUMAH TANGGA...*buat muka pelik*

time nie pakat snap jer..muka memang nampak blur kan?? *gemuk!!

olla!!buat pertama kalinya update selepas bergelar mahasiswi UPM..kononlah buzy sangat...sedar tak sedar dah dua minggu..ulang sekali lagi..dua minggu aku berhijrah ke DUNIA BARU yg sangat asing bagi aku... 

nak cerita pasal orientasi....mmg tak tidor lah aku..banyak sangat...korang bace pun meluat + menyampah + fedup...tapi ader aku kesah...aku punyer blog...suka hati aku lah...sape suruh nak bace sangat???hahaha...

wahh!!intro tuh ayat yg diulang dekat beratus-ratus kali..mungkin akan masuk beribu-ribu kali...pekara biasa...tak semua orang akan ingat pasal diri kita dengan kewujudan beribu-ribu manusia di bumi UPM nie...kecuali orang yg terdekat atau orang yg sudah mengenali..so korang tak payah benci sangat nak perkenalkan diri...dan sepatutnya kita bangga...aku bukan nak mengajar suruh sombong + riak..aku cuma suruh meningkatkan confident level terhadap orang sekeliling...

haa lahh!!cerita sikit jerr...

aku terpegun dengan keindahan alam semulajadi persekitaran UPM...almaklumlah UPM kan dikenali sebagai Universiti Pertanian Malaysia dahulu kala..memang tidak akan lari dari konsep kehijauan...Aku nie bukan nak cerita pasal konsep pembinaan UPM…manalah aku tahu asal usul or sejarah UPM nie..just nak ceritakan sedikit suasana yg terpampang jelas depan mata kasar…

Bukan pertama kali menjejakkan kaki di sini..pernah suatu masa dahulu menemani ibu saudara yg melanjutkan pelajaran dan kini aku menjadi penyambung generasi menuntut di universiti yg sama..debaran hati yg kencang ditambah pula dengan kecuakan…aku still buat muka selumber…pendaftaran berjalan dengan lancar…dan pekara yg paling mengecewakan...bilik!!bilik!!bilik!!

Kenape dengan bilik??malang tidak berbau..ditempatkan di bilik aras tiga…tak naik lagi..tapi aku sudah merasa semput..huh!!!

Kalau lah satu tahun aku masih menetap di aras tiga nie…tidak mustahil berat aku akan turun setiap hari "kot"…tapi kita mesti ingat…setiap yg telah ditetapkan mesti ada hikmah disebaliknya…

bilik just dua orang..berbeza dgan matrik yg menempatkan empat orang…selesa lar jugak…I would like to perkenalkan roomate aku…nama budak nie izzatie…umur same dengan aku..tinggal area-area Selangor nie jer…maybe bangi kot..dia cakap UPM dengan rumah dia just 10 minit…dulu dia nie budak matrik selangor…tak silap aku...dia ambik kos pembangunan sumber manusia…dia nie peramah..dan yg paling tak sangka aku ada banyak persamaan dengan dia…nak kenal lebih lanjut pergilah cari FB dia sendiri pastu add…senang jer kan???hahaha…

minggu orientasi berjalan dengan jayanya…tapi seriously…tak lar teruk sangat..aku rasa PLKN lagi teruk kot…dan follow jer lah aktiviti yg dijadualkan dan bla bla bla…habis seminggu…rasa mcm semalam jer baru masuk UPM nie…ohh!!lupa nak bagitau nama kolej..nama kolej kami KOLEJ PENDETA ZA’BA aka KPZ…

dan moment yg paling tak boleh nak dilupakan..aku dan dua orang lagi telah berjaya mewakili kolej dalam pembacaan ikrar pelajar baru sesi 2012/2013..bukan wakil kolej jer..kami bersama 17 orang lain lagi  daripada berlainan kolej telah mewakili semua pelajar baru kemasukan sesi kali ini.. *bangga jap..tepuklah tangan..hehehe*

wakil pembacaan ikrar dari kolej kami..=)
logo KPZ
kebanggaan kami..=)

aku dah lupa nak cerita apa…sebelum nie kemain banyak nak update..aku rasa cukuplah untuk kali nie..nanti aku ingat aku update lagi…*blank!!!*

#still rindu kawan-kawan matrik dan keluarga kat rumah..nak balik tiap-tiap minggu boleh???kononlah aku dduk sejengkal jer dengan UPM nie…hehehehe