Tuesday, 30 October 2012

aku berhenti berharap =')

rasanyer ader benda yg tak patut kita tahu...
kalau itu yang boleh buat hati kita jadi tenang...
tapi sesudah tahu..
hati terus jadi gundah gulana...

please..perasan tuh aku dah buang jauh-jauh...tolong lar pergi...pergi lah wehhh...aku anggap dia kawan jer...aku dah lupakan perasan aku kat dia...kenape aku nak sedih tengok dia dah ader makwe AKA dah couple...memang aku terkejut..sebab dia tak bagitau sepatah haram pun...aku patut tumpang bahagia kalau dia dah ader seseorang yg istimewa dalam hidup dia..dan layanan dia kat aku tetap sama jer mcm dulu..nothing change...

tapi aku still berharap dengan dia...dan harapan aku sekarang... *hancussss

huh!keluhan yang berat dilepaskan...tetiba aku jadi malas nak berharap lagi..ape-ape yg terjadi sekarang ibaratkan angin yg lalu membelai rambut-rambut...

perh!!!!jiwang siot aku mcm awie dalam sembilu...

dah-dah...tak der ape yang dipikir secara serius sekarang...fokus untuk study...
ayat klise "kumbang belambak lagi"....
jadi siapakah kumbang itu???



~

Buat masa nie aku tak perlukan seseorang yg istimewa dalam hidup aku..aku just nak seorang kawan yang boleh dengar masalah aku dan bagi aku tunjuk ajar yang betul...seriusly..aku perlukan "seseorang" itu...

kenape kau berubah??

maybe kau tak nampak..tapi aku sangat perasan...ayat yg kau kata "sorry...aku buzy" + "sorry..aku banyak keje"
tapi aku paham maksud disebalik ayat itu "sorry...aku malas nak layan kau.." + "jangan ganggu aku buat masa sekarang boleh???"
aku tak kisah kalau kau nak terus terang...sekurangnyer kau jujur..tapi tak payah nak tipu-tipu bagai...peace no war!!=)

#assaingment belambak..tapi aku lebih memikirkan cuti 2 minggu lagi..yehoooo~

Wednesday, 24 October 2012

jangan dan jangan

mata nak tertutup...tapi digagahi untuk mengupdate..hihihihi

dah tak tahu nak post something yg lebih spesifik dan lebih menarik...tapi nak bongkarkan semua pekara yg stuck kat kepala nie hah!!

1. jangan cepat menilai aku..
sumpah tak paham jenis yang suka buat aku down dan sentap nie..rasa nak cibai jer kalau jumpa spesis macam nie...bukan aku nak kutuk orang..tapi nak kata sket..kalau dah rasa pandai tak perlu nak merendah-rendahkan orang lain...aku buat ape yg aku rasa betul dan ape yg aku rasa suka...dah tuh!!nak kata aku macam tuh lar..macam nie lah...kau betul-betul kenal aku ker???

2. jangan paksa aku..
boleh dak jangan paksa aku buat sesuatu yg aku tak suka??means aku nie sejak azali memang sangat-sangat sukar untuk ikut peraturan..dan bagi aku..peraturan dibuat untuk aku merempuhnyer..hahaha..bukan aku nie jenis yg tak langsung boleh ikut peraturan...aku nie jenis relex + steady + chill + cool...aku bukan nak mengajar suruh langgar peraturan..tapi tak perlu jadi terlalu skema..nanti korang akan terasa "terbeban" dengan cara hidup korang...sebab tuh boleh muncul "tensionnyer hidup di mana-mana"...live on your own..=)

3. jangan kutuk aku...
yang nie paling pantang...pantang kalau aku dengar setiap kutukan yg depan-depan nie..rasa nak penampor + penumbuk + penerajang...tak kisah kau nak kata aku brutal ker..gengster ker...tapi agak-agak sket nak kutuk tuh..kau kene pandai nak bezakan antara gurauan dan kutukan...dan kalau dah tahu tak pandai nak bergurau...baik senyap dari berkata-berkata..

4. jangan buat sesuatu yg boleh buat aku marah...
aku sebenarnya tak suka marah-marah orang...tapi disebabkan kesabaran aku kadang-kadang dah melebihi batas..sape tak rasa nak marah..aku tak nak lah mention jenis-jenis perangai yg buat aku marah..nanti ramai jer yg perasan dan mulalah nak gaduh-gaduh bagai...so cukuplah setakat korang tahu...jangan sesuka hati nak buat orang marah...walaupun sukar untuk menjaga hati setiap orang..tapi sekurangnyer cuba..

mesti korang bace semua nie dan kata 
"eleh!!!dia nie kekwat gila..nak suruh orang paham dia jer.."

tolonglah mengerti aku..=)

aku tahu tujuan dan niat aku masuk universiti...aku bukan masuk universiti untuk enjoy dan main-main sampai abaikan pelajaran..aku nie terlalu muda untuk mengenal dunia yg masih baru bagi aku...dan disebabkan itulah aku perlukan orang lain untuk tunjuk ajar dan memberikan semangat untuk aku..

korang jugak kene sedar..kalau belajar siang malam sampai tunggang terbalik...lepas tuh bertungkus lumus siapkan assingment...study bagai nak rak..kalau hubungan dengan TUHAN tak jaga..tak ke mana jugak.. *nasihat untuk diri sendiri...

seriusly excited nak balik rumah untuk raya haji...walaupun sekejap..dan banyak kerja yg perlu disiapkan..abaikan sebentar...aku nak habiskan masa bersama keluarga tercinta..=')

#terkejut dan terkenang benda nie apabila terjumpa yg sebijik kat kedai..hehehehe

rinduuu~ =')



Sunday, 21 October 2012

kenape manusia suka mengkritik??

Tak perlu nak panjangkan cerita dan rumitkan keadaan...aku just nak cakap mengkritik nie mcm dah jadi sebati dalam diri manusia...tapi kita kene paham...ader kritikan ke arah kebaikan dan keburukan...

"erhhh!! tengok dia tuh..berlagak betul...bukan pandai sangat pun.."

"nak pergi kelas pakai macam tuh ker???overnyer..nak suruh orang pandang lah tuh.."


"euww...kereknyer kau...perasan hotlah tuh.."


ish...ish...ish..kalau sehari tak jadi pengkritik bebas memang tak sah lah kan...tapi kalau korang perasan kebanyakan kritikan ke arah "down"...stop lah buat mcm nie...aku bukan nak tunding jari kata kau kau kau yg salah...aku pun suka kritik...tapi kalau boleh kurangkan dan perbaiki kritikan tuh supaya boleh jadi lebih membina...

#sebenarnya post nie panjang lagi...disebabkan internet buat giler...semua hilang..dan telah spoilkan mood aku nak update balik..sekian..='(




Sunday, 14 October 2012

semua lelaki sama

kekangan masa membantut aku untuk update blog..kali nie..memang betul-betul buat buzy walaupun aku sempat lepak-lepak kat kafe..

mesti korang dah boring + bosan + fedup kalau aku nak update pasal perkembangan aku kat sini...hurmm..aku still sama mcam aku yg dulu maybe lebih berkembang sebab aku rasa mulut asyik mengunyah jer...kawan-kawan kat sini semua baik hati pulak...suka jer belanja..aku pulak pantang belanja-belanja nie!!! bab kata orang tua-tua "rezeki jangan ditolak..musuh jangan dicari"..

semalam..
aku,roommate dan beberape orang senior pergi berjalan-jalan kat BUKIT ESKPO..bukan aku nie gilaa ker haper nak jogging malam-malam...nie sebenarnya ader FESTIVAL PERTANIAN sempena konvo..tempat tuh dekat jer..jalan kaki..dan ada jualan pulak..alah!!biaselah perempuan..suka lah pergi-pergi tempat mcm nie...termasuk aku..duet dah kontang tp still pergi...aku suka window shopping..tak beli pun tak per..hehehe..mohon jangan merungut bila jalan-jalan dengan aku...

sebenarnya fokus aku bukan nak bagitau aku pergi situ dan sini..aku nak bagitau tentang topik perbualan kami semalam..disebabkan ader beberape orang budak lelaki yg sama batch dengan aku lepak sekali..jadi aku teingin untuk kupaskan dengan lebih lanjut lagi..waahhh!!ayat mcm hentah ape-ape jer..

"semua lelaki same jer"

tetiba terkeluar kat mulut salah seorang senior perempuan..

bagi aku kan...aku just dalam 70% setuju kot..tak semua lelaki sama..kenape??

ok!!!wahai kaum adam..sila jawap..hahaha



nie nak bagitau kenape senior tuh boleh cakap mcm tuh..
ader seorang budak perempuan nie..lawa + ciut + miut..bab kata orang..perfectoo!!..tapi yg tak sedap mata memandangnyer..pompuan nie free hair...tapi kan lelaki-lelaki nie pantang nampak dahi licin jer mesti nak ushar..bukan setakat junior or senior..alumni pun ader nak ushar..tapi yg bagusnyer pompuan nie..dia nie jenis tak layan..

"tak layan = dingin" 

dan tetiba ader sorang budak lelaki nie cakap "dingin tuh cool"

cool ker???ok..aku nampak cool tak???hahaha..nak jugak..

tapi kan...aku ader terbaca...diorang just nak main-main jer dgan pompuan jenis yg macam nie..bukan nak buat bini..betol ker???

hahaha..pernah dengar statement "perempuan sama jer??"
jarang kan?? ker tak ader??hihihihi

sekarang tiba masa aku punye pendapat..bagi aku tak sama langsung k!!!kecantikan subjektif...jadi ader orang tengok orang tuh lawa tp bagi orang lain tak lawa..so don't worry..sebab Allah swt dah ciptakan setiap seorang ada kelebihan masing-masing...jadi!!!jaga mulut anda..jangan sesuka hati nak kutuk orang..

kadang-kadang ader benda yg membuatkan lelaki semua nampak sama jer..bukan maksud aku benda alah tuh..dan teetttttt!!!means..diorang tak suka dikongkong...jadi pompuan nie tak payah nak gedik asyik-asyik nak suruh lelaki tuh layan kau sorang jer..aku kalau jadi laki pun fedup dapat pompuan mcm nie...berfikiran terbuka sket...

penting untuk memahami antara satu sama lain..=)

#ok!!!aku always kene tinggal sorang-sorang...bakal jadi stress tahap gaban sebab test deret minggu nie..doakan aku dipermudahkan untuk menjawap soalan..amin..
#saya still stalk awak..susah nak lupakan seseorang..take note!!

Friday, 5 October 2012

kau kawan aku???

special untuk hari nie..update dalam waktu tengah hari..kenapekah??sebab malam-malam kononlah aku buzy tp sebenarnya malas!!!hehehehe

aku teragak-agak nak sebut or berbangkit pekara nie..tp nampaknyer pekara nie memang betol-betol menggangu aku..semua bermula dari seorang "KAWAN"...

aku sebenarnya tak kisah kalau kau nak buat jahat dengan aku..nak kutuk aku depan or belakang tapi jangan sampai aku tahu...dan aku jugak tak kisah kalau kau tak nak kawan dengan aku..tak nak layan aku..tapi tolong sangat-sangat jangan tipu aku..kalau kau tipu dan aku tak tahu tak per lah jugak kan..tapi nie tipu terang-terang terkantoi..memang menimbulkan kemarahan di hati...

"eleh!!hal kecik jer pun..tuh pun nak terasa ker???"

hal kecik ker..besar bapak ker...aku pantang wehhh nak tipu...sumpah meluat kalau ader kawan yg suka tipu-tipu...kalau kau tipu untuk kebaikan bersama tak per lah jugak kan..tapi hurmmmmm... *fikir lah sendiri*

pesanan untuk kawan aku...aku kawan yg teruk..terus terang jer kalau kau tak nak kawan dengan aku..rasanyer tak perlu nak jadi pentipu bagai...kali nie memang aku betol-betol terasa "kawan senang ramai yg datang..tapi bila kawan susah buang kita macam sampah..."

jap-jap!!salah tak kalau tersuka kat seorang kawan kita??salahkah??


korang tahu kan ape itu istilah kawan yg korang rajin sebut sangat tuh.."dia kawan aku...kau kan kawan aku...dan bla..bla..bla.."tapi setakat mana korang hargai kata-kata tuh sebagai seorang kawan???

aku bukan jenis nak kawal semua kawan-kawan aku..i just need them!! sebab aku tak boleh hidup sorang-sorang kat dunia nie...jadi aku perlukan mereka untuk tolong aku..dan rasanyer senang tak aku lupakan korang???tersilap or terkhilaf sedikit tuh pekara biase sebab aku nie manusia yg lemah jugak..tapi aku cuba perbaiki diri.. *insyaallah*

dan dan dan dan dan...

aku nie jenis tak kisah kalau nak mintak ditolongkan..tapi kalau pertolongan tuh menyusahkan aku jugak..i need to say sorry..bukan tak nak tolong..sebab aku perlu memikirkan kebaikan bersama...dan kalau kau perasan..boleh tak jangan jadi seorang yg menyusahkan???nanti orang akan meluat nak tolong..aku  kesian sangat kat kau..tapi kali nie maaf sangat-sangat tak dapat tolong...jangan benci aku yer?? *kecewa*

walaupun aku sering keseorangan..aku masih ada kawan-kawan yg sokong aku dari belakang..yg capai tangan aku semasa aku hampir-hampir jatuh...thanks korang..aku hargai setiap kawan aku kat dunia nie...

khas buat kawan susah senang aku...NURUK AKMAL.."mung kawan yg terbaek...yg memberi nasihat baik dan buruk...yg menjadi patung tempat luahan perasaan dan story mory..kadang-kadang jadi bank ketika aku sempit..yg tak berkira walaupun beratus-ratus (auta sket..hehehe)...yg sanggup teman aku pergi mana-mana...yg jadi pengajar benda-benda yg aku tak tahu..yg selalu ikot plan jahat aku...dan aku betol-betol dah jumpa seorang "KAWAN" yg bergelar kawan...i love and miss u so much!!!

muka mcm mengantuk jer??=_="


maafkan aku jika tak dapat jadi seorang kawan yang terbaik..=')
aku perlu belajar memahami orang lain..bukan menghukum sesuka hati..maaf sekali lagi...

Tuesday, 2 October 2012

aku penat!

PENAT!
TENSION!

Perkataan nie jer lah asyik yg berlegar-legar kat kepala aku sekarang...bukan aku jer...berkemungkinan besar semua students baya-baya aku yg baru masuk universiti nie...tapi korang sedar tak??dah sebulan kita bergelar mahasiswa dan mahasisiwi...cepat gila masa berlalu!!!
biase lah mula-mula kan..baru nak sesuaikan diri...tapi sumpah..penat tak terkata...mana semua nak survive sendiri lagi..selama nie pakai suap jer...hah!!!belajar lah berdikari sket..

untunglah yg dduk dekat..ader masa terluang boleh balik...aku yg dduk jauh nie??nak tengok muka abah dan mama sekejap pun tak boleh..seperti yg aku dah sebut sebelum-sebelum nie..aktiviti kolej terlalu banyak dan padat sampaikan aku nak keluar jalan-jalan mengenali kawasan persekitaran pun tak ader masa..nie kan pulak aku nak balik sekejap..huh!!dugaan merantau belajar di tempat orang..

aku boleh jer buat-buat tak tahu langsung atau tak kisah pasal aktiviti kolej..tapi apakan daya..aku perlu kumpulkan MERIT untuk terus kekal dalam kolej..yg korang-korang dduk dekat tak per lah tak nak join aktiviti pun..kene buang kolej korang dduk kat rumah jer..tp kami nak menumpang kat mana?? *sedih*

cukuplah setiap hujung minggu aku akan keseorangan memandangkan roomate aku nie dduk dekat...jadi setiap hujung minggu dia akan balik dan time tuh aku memang bermaharajalela dalam bilik..best tuh memang best tapi kadang-kadang korang akan rasa sunyi dah di situlah akan terbit #teamforeveralone..

dan lagi satu..aku harap korang akan faham aku..aku nie bukan jenis lurus yg boleh ikut peraturan..haa lah!!aku paling muda dalam kalangan korang...sebab tuh jiwa aku masih mcm kebudakan yg tak kenal erti kematangan...aku memang jenis mcm nie...aku bukan boleh kena paksa datang awal-awal...5 minit sebelum kelas baru aku nak gerak..style aku jenis tak kisah ape-ape orang nak kata atau ape-ape orang nak pandang..aku akan buat ape-ape yg aku suka dan aku selesa..tp tolong jangan paksa aku..

tapi kadang-kadang aku terpaksa jaga hati orang walaupun susah gila nak terima..untuk kesenangan bersama..alah!!semua nie sekejap jer..selagi boleh tahan dan bersabar..aku hipokrit terima jer ape-ape pendapat korang walaupun tak sependapat dengan aku..tapi jenis korang-korang yg tak boleh dengar nasihat orang yg lebih muda..yer lah korang lebih pengalaman dari aku tapi korang kene ingat..tak semua yg muda tak berpengetahuan dan tak semua yg tua berpengalaman..

keje banyak..tapi aku masih teruskan tabiat buruk aku iaitu BERTANGGUH!!sedar-sedarlah ummi...kau nie degil yg amat betol pun hadoi...satu lagi MALAS!!!mohon lah jauhkan dari aku..nyah!!!dari sini..shuhhhh~~~

~

cukuplah aku merapu..

hoi budak gemuk!!!
bersempena 2/10 adalah birthday seorang kawan aku yg banyak membantu aku selama nie..thanks bro..hang dah macam abang aku..walaupun kadang-kadang hang sengaja cari pasal dengan aku..tapi hang member yg terbaek..haha..tacing tak post blog semata-mata untuk birthday hang..oleh itu hang terpaksa lah belanja aku ais krim..kononlah segan sangat dengan aku kan...arh!!tak kira..janji tetap janji..hahaha..boleh pulak main paksa-paksa..=D



~

bila tanya hati..aku suka kat sape sekarang nie??jawapannyer adalah kosong..kosong..kosong...dan itu bermakna..aku belum jumpa seseorang yg sesuai dengan aku...walaupun ader yg kata aku nie jenis memilih sangat..tapi korang kene tahu..memilih tuh penting sebab aku cari bukan untuk jadi boyfriend semata-mata..tapi bakal jadi imam aku suatu hari nanti..insyaallah..