Wednesday, 28 November 2012

aku adalah aku...tak ader sesiapa seperti aku...titik!

Assalamualaikum...
Alhamdulillah...aku masih bernafas di atas muka bumi ini..mulakan hari dengan niat beribadat kepada-Mu..sesungguhnya DIA maha PENGASIH lagi maha PENYAYANG..

jam menunjukkan pukul 1 pagi bersamaan 28/11/2012..
hentah kenape tetiba rasa nak update blog yang menyepi yang kesekian kalinyerr...

nak diceritakan pekara yang berlaku sejak akhir-akhir nie..banyak..terlalu banyak sangat..sampai aku pun dah lupa..betul lah ape yang diuar-uarkan.. "melayu mudah lupa"..aku pun termasuk dalam golongan nie haaaa...

yes!!!aku adalah aku..mungkin ramai yang tak tahu menahu pasal aku..dah tak tanya kenape???so dengan memudahkan dan menyenangkan cerita...aku akan cerita serba sedikit pasal aku..kalau yang dah tahu tuh..rasanyerr boleh abaikan post kali nie..hahahahaha..

1. MANJA
aku menafikan dengan sekeras-kerasnyer yg aku nie manja..tapi semakin aku nafikan..nampak sangat aku nie perbodohkan diri sendiri..memang dah terang-terang nampak aku nie manja..aku pun tak perasan sebenarnya..hehehe..aku sebenarnya anak bongsu..

"owhh..patutlah manja..bogsu rupenyerr..."

ok??dah terjawap soalan pertama..ok nexttttttt~

2. AGAK KASAR / MACAM LELAKI / TOMBOY
haa..aku mengaku nie memang gaya aku...hohoiiiii!!takkan aku nak hipokrit jadi ayu..jadi lemah lembut padahal tuh bukan style aku..tapi..tapi..tapi..aku still seorang perempuan melayu terakhir..aku still suka lelaki yang gentleman lahhh...

nak tahu kenape???aku ada 3 orang abang dan sedara mara aku 90% adalah lelaki..mana taknyerr dari kecik bergaul dengan diorang..mama aku pulak bebaskan aku berkawan dengan sesiapa sajerr tanpa mengajar aku jadi perempuan yang sebetulnyerr...hahaha..helloooo!!aku suka barang2 perempuan ok...teddy bear??suka..suka..suka sangatttt!!hihihihhi 

3.SENSITIF
seriusly aku nie sangat sensitif...kau kata sket aku tacing...kau kata banyak aku sentap..kau bergurau macam  gaya nak tak nak aku terasa..haaa..tulah aku...tapi aku nie jenis makan dalam..tak lah kalau terasa dengan orang..aku akan menangis meraung menjerit..aku just mampu senyap dan berfikir...berfikir ayat-ayat yang sesuai..wajarkah nak balas balik atau tidak.. hahaha...tapi aku lebih prefer berdiam diri..jaga hati orang..=)

4. SUSAH NAK LUPAKAN
memang susah nak lupakan sesuatu...nak nak kalau kita suka kat orang tuh..tapi orang tuh buat tak endah..susah nak lupakan dia dan nak suka kat orang lain..mulut boleh lah cakap..tapi hati sape yg tahu kan???

sooo..abaikan perasaan nie boleh???fokus di alam realiti..berhenti bermain dengan khayalan yg tak pernah wujud..OMG!!ape aku merepek niee...

5. AKU TAK LAWA
aku nie tak lawa macam orang lain..aku buruk jerr..haaa lahh..aku paham ape maksud orang-orang sekeliling kata yg aku nie tak pernah berubah..kau nak aku berubah ape???pergi pakai susuk ker???

alhamdulillah..aku bersyukur Allah swt telah kurniakan aku sifat yang cukup..tubuh badan yang sihat..otak yang cergas..akal yang mampu berfikir dan dapat membezakan baik dan buruk..aku bangga dengan diri aku..aku tak kisah ape tanggapan orang kat aku..yes!!aku sayang diri aku..=')

6.TAK MATANG
aku baru jerrr capai umur 19 tahun..aku tak paham lahh..konsep matang macam mane lagi??i try my best to be the matang one..wahh!!ROJAK!!!

ader yang nampak aku matang..ader yang kata tak..aishh..yang mana satu betul nie..tapi bagi aku kann..aku memang nampak macam tak matang gilerr..aku suka buat pekara yang mana orang 20+++ akan kata...

"ishh...malu lah nak buat..matang lah sket"

see??hahaha..sifat tak matang nie lah buat korang ketawa tak henti-henti..JANGAN POYO SANGAT!!

rasanyerr cukuplah kat sini keburukan aku yg tersenarai..haisshh..kutuk diri sendiri nampak..haha..bukan..bukan..bukan..bukan..just nak kenalkan diri aku yg sebenar..mungkin lain kali sambung lagi..=)

#i really love you..aku akan jaga dia dengan penuh kasih sayang..say haiii to my new lappy.. MR.ACER aka TC yang baru..=D

hehehe...wishlist terlaksa satu!!=D


Friday, 23 November 2012

ok fine..aku forever alone..=(

sape tak jeles kalau kau lawa...
sape tak jeles kalau kau pandai..
sape tak jeles kalau kau kaya..
sape tak jeles kalau kau femes...
sape tak jeles kalau kau hebat..

sifat manusia tak lepas dari perasaan jeles terhadap orang lain..bagi aku kan..jeles nie sangat perlu..sebab???

baru ader persaingan..dan kita akan nekad nak jadi macam orang-orang yang kita jeles sangat tuh..

kau nie jeles dengan sape sebenarnyer hah???

aku jeles dengan semua orang..hahaha..apelah aku nie???tak bangga dengan diri sendiri ker??tak bersyukur dengan apa-apa yang kau ader ker??tak suka jadi diri sendiri ker??tak dan takkk dan takkkkk...

hahaha..tension agaknyer aku nie..abaikan..

sebenarnya..aku jeles bila semua orang kalau pergi mana-mana mesti ader teman..tak semua lah..ader lah seorang dua yang sorang-sorang..sebab aku nie termasuk dalam #teamforeveralone..seriusly!!



aku kalau nak pergi mana-mana mesti sorang-sorang..bukan tak ader orang nak teman..cuma memang tak jumpa kawan nak ajak teman..sebab semua orang macam dah ader teman masing-masing..tak payah cakap nak pergi mana-mana..kadang-kadang dalam bilik pun sorang-sorang..always kene tinggal dengan rumate..kasihan kan???kan??kan??tolonglah kasihan dan paham..hehehe

dan kalau aku sorang-sorang tuh...aku akan tumpukan 100% kat handphone..dengar lagu atau main game atau aku ushar jer ape-ape dalam handphone aku tuh..tak nak nampak awkward bila sorang-sorang..sedih kan..hidup dalam dunia sendiri...nanti cakap sorang-sorang orang kata gilaaaaa pulak..

tapi kadang-kadang aku lebih suka sorang-sorang...tak ader orang boleh arah atau paksa aku..freedom!!tapi kan dalam dunia nie..mane boleh tahan hidup sorang-sorang dalam waktu yang lama...teman sangat penting sebab kalau susah ader jugak orang nak tolong..tak lah terkial-kial sorang-sorang..tak ker haru namanyerr..

"kalau hidup dalam bermasyarakat tak nak tolong-menolong..baik pergi tinggal dalam gua..lagi bagus!!"- older post kat facebook..

post aku kat facebook tuh memang nak menganjing orang pun..nak bagi orang terasa sket..kalau tak terasa or sentap..memang keras lah hati...mohonlah terasa...penat aku post..bhahahaha.. >_<



lepas-lepas naik cuti nie..aku jadi makin lemau..lemau..dan sangat lah lemau..belajar macam tak nak belajar...semua macam ambik ringan..study??bila perlu jer..perlu bila ader test...hihihihi...ape jadi dengan aku nie??mana kawan-kawan yang boleh bagi nasihat nie??arhh!!lupa aku nie forever alone..=(

#Ya Allah..kau permudahkan yang susah bagi aku..kau berikan kekuatan untuk aku belajar kerana Engkau..sesungguhnya aku hanya hamba-Mu yang lemah..aminnn..

#ready test for TITAS and KENEGARAAN on this sunday 25/11/2012..wish mue luck ..=D



Friday, 16 November 2012

hai masalah..=')

hai masalah..kau datang lagi..=(

masalah..masalah..masalah..masalah..masalah..
benda yang sangat tidak jauh lari dari kita..senang nak dapat masalah..susah nak selesai masalah..begitulah sebaliknya..

kau jangan ingat kau sorang jer ada masalah...

bagi aku..setiap masalah ada uniknya..sebab masalah itu akan mencetus kita berfikir dengan pelbagai cara untuk mengatasi atau menyelesaikannya..

dah kalau ada masalah tuh jangan asyik fikir dan fikir..sampai bila tak selesai..usaha tuh jangan dilupakan...

dan kalau tengah mengalami masalah tak kira besar atau kecil...kalau aku lahhhh..aku akan fikir ader lagi orang tengah hadapi masalah yang lebih rumit dari aku..so!!itu akan buat hati aku lebih tenang dan lega nak hadapi masalah tuh..=)

jangan takut dengan masalah...

kita patut bagi peluang kedua kat dia atau bagi satu peluang kat orang lain???

memang aku tak dapat nak tipu diri sendiri...sejauh mana aku menafikan..sekuat itulah keinginan aku bertambah...bila terdengar cerita pasal kawan-kawan dah plan nak bertunang atau berkahwin 3 or 4 tahun lagi..hati aku terus sayu..untunglahhhh...

aku calon pun tak ader lagi???

hai jodoh..kau kat mana sekarang..muncul lah sekarang..nak kenal..nak kenal..nak kenal!!

kalau andai engkau jodoh aku..aku terima semua kelebihan dan kelemahan kau seperti mana kau terima aku seadanya...wahhh!!ayat gua tacing habis nak habaq kat luuu...hehehehe

keadaan aku sekarang ibarat lagu yang berkumandang kat blog aku..why rapuh???
sebab aku seorang hamba yang sangat lemah dan hanya mampu berserah dan memohon petunjuk kepadaMU...

salam maah hijrah..semoga aku dapat perbaiki kelemahan diri dan berhijrah lebih ke arah kebaikan..insyaallah...=)

#seminggu sangat tak cukup cuti bagi aku..hukhukhukhuk..tak nak balik UPM!!!='(

Tuesday, 13 November 2012

seven eleven ='D

Assalamualaikum..

Aku UMMI AFIQAH BINTI MOHD ZUKRI telah mencapai umur 19 tahun pada 7/11/2012..
tahun di mana merupakan terakhir kali mengecapi hidup sebagai orang yang berumur angka satu di hadapan...betape sedihnyer..semakin perlahan aku meninggalkan zaman remaja dan menuju dengan berhati-hati ke zaman dewasa..perlu meninggalkan sifat kebudakkan..perlu berfikir lebih matang...perlu lebih pandai mengawal semua terutama emosi..perlu dan perlu berubah..berubah ke arah kebaikkan...bukan keburukkan..

jadi bila kau dah sedar..bukan dengan kata-kata jer..perlu buktikan..buktikan kemampuan diri..bukan sekadar pembaziran memikirkan pekara yang tiada usaha..ready..get set...go!!!!

wallaweyy..
kenape skema sangat ayat aku kat atas nie??demam ker hape??bermadah helah bagai..sah lah nie aku sudah matang..matang ker???

typical orang melayu..kalau tegur sket kata jaga tepi kain orang lah..kalau buat baik atau tunjuk baik kata nak jadi ustaz or ustazah lah..ish!!kan bagus kalau kita anggap orang yang tegur nie sebab dia sayang kita..jauhkan kita dari kesilapan...patut bersyukur tau Allah swt berikan kita seseorang untuk peringatkan kita dari terus lalai..alhamdulillah..

tapi kan..seriusly susah nak tegur orang..bertambah kalau orang yang lebih berusia..tapi bagi umur-umur sebaya aku nie..kalau nak tegur..ayat menganjing sket..sebab nak bagi terasa dengan lebih mendalam..tapi kalau dah dapat jenis blur macam aku..jenuh menganjing lah..sebab aku tak paham..hihihi..dan kita akan lebih sentap kalau yang tegur tuh berlainan jantina..seriusly! =)

~
ape yang bestnyer terjadi time seven eleven tuh??

hari rabu..hari seperti biase-biase..tidak ader pekara yang luar biase..pergi kuliah dengan semangatnyer..kelas mula pukol 11..aku datang sedikit awal sebab terpaksa...hari tuh dah kene sound-sound kes masuk lambat..insaf sekejap nie..sebenarnya aku tersangat nak budak-budak kelas aku akan nyanyikan lagu "birthday" kat aku..tapi diorang mcm tak tahu..dan masing2 sibuk buat kerja..jadi sedikit frust di situ..

dan selepas tuh aku dapat berita gembira...kelas kenegaraan aku batal..agak terubat lah hati nie sket..jadi aku boleh balik dan tidur..hahaha...bila sampai jer kat bilik...ingat bolehlah nak tidur sekejap..tapi diorang hantar mesej suruh siapkan assignment..what the fuuuuuu!!

dan kelas sambung balik pukul 5..dan time tuh lar aku mula jumpa kawan-kawan yang wish birthday aku..tersenyum sendiri..dan bila datang kelas..kawan-kawan aku suruh datang bilik diorang malam tuh..dan aku tersangatlah dilema sebab aku dah janji dengan geng-geng rumate nak keluar malam tuh..dan aku terpaksa memilih dan akhirnya jumpa penyelesaian yang adil..

*cerita aku yang agak pening!!!mohon buat-buat paham..=)

tacing dapat suprise makan domino dan secret recipe..terima kasih kawan-kawan..ingatkan aku dah dilupakan..hehehe..pertama kali sambut birthday sebagai seorang pelajar universiti dan dengan kawan2 baru..yang mana wish birthday hantar mesej, post kat facebook dan yang tweet kat twitter..thanks you so much..ucapan anda sangat dihargai..tak lupa jugak yang belanja semua-semua nie..lain kali belanja lagi..hewhewhew








jangan risau..ummi nie takkan berubah kalau keadaan tak memaksa..i'm who i'm..aku still berharap sesuatu yang sukar terjadi..dan aku jugak sukar nak lupakan pekara yang lepas..

Tuesday, 6 November 2012

abstrak!

terisi masa kekosongan dengan update blog sementara menunggu kelas pukul 5 petang..huh!!!lamanyer..kepuasan ketiduran kesudahan..hehehe

kadang-kadang aku tak boleh kawal perasaan dan tingkah laku aku..so sebagai orang yang menjadi pemerhati aku..seriusly..from deep of my heart..i'm so sorry..

aku buat something mesti bersebab..aku bukan dengan rakusnyer..dengan jahatnyer..dengan kejamnyer..menolak atau mereject orang dengan sesuka hati...dan please...jangan paksa aku terima kau..i think i just like u as a friend..not more than this!!!

aku bimbang sangat2..orang kata kalau kita pernah melukakan hati seseorang..kita akan dibalas balik..dan aku mula menyedari kesilapan aku..tapi...kalau hati aku dilukai???aku tak pernah salahkan sesiapa sebab suka dan sayang tuh benda yang abstrak...

yer..cakap pasal abstrak..kecantikan atau kehenseman atau kecomelan adalah satu yang abstrak..setiap pandangan mata kita akan nampak kelainan di mata masing-masing..so jangan pertikaikan kalau aku pernah cakap kau hensem ker comel ker cantik ker..

dan perilaku juga abstrak erh??tak paham lah..kenape sesetengah orang suka pertikaikan ape-ape yang aku buat..aku buat ape yang aku suka dan betul..rasanyer aku sudah mention sebelum2 nie..so kalau tak suka aku sudah..aku bukan paksa orang kawan dengan aku pun..aku dah terbiasa jadi forever alone nie..memang aku perlukan seseorang..tapi kalau semua orang just menyakitkan hati..can you just please leave me alone!!!

esok??ader ape dengan hari esok..jangan cari aku..tuh jer..kbai!!='D

my new me..=)



Saturday, 3 November 2012

hai NOVEMBER!

erh!!sudah masuk november ker???
hai..hey..hoi..woit..wehh..wassup.. "NOVEMBER"
bulan yang sangat aku tunggu2...
i really like november...so muchh!!

let's talk about my #wishesnovember

~ aku nak perbaiki segala kelemahan diri aku...contohnyer..siapkan keje pada awal waktu..jangan study last2 minute..suka2 tiru orang..suka2 arah orang.. <--- sifat aku sebelum nie mcm nie ker??=O

~ lebih disiplinkan diri kot!!tepati waktu..jangan buat mcm dulu2..suka datang kelas lambat...ish3!!satu lagi..jangan suka buang masa...haaa!!nie lah mengadap facebook, twitter dan movie..hehehe

~ jauhkan sifat sombong...like sentiasa menerima pendapat orang lain...dengar nasihat orang lain..tolonglah jangan degil sangat..asyik nak lawan jer kan??huhuhuhu

~ bina lebih keyakinan diri...kau pedulikan ape orang sekeliling kata kat kau..tak memberi kesan ape2 pun...diorang nie anggap aku penting kot..sebab tuh diorang jeling-jeling dan sebut-sebut nama aku..wahh!!terasa femes disitu..hihihi

~ pandai uruskan duet..yang nie paling parah..seriusly aku tak leh pegang duet banyak2..rasa nak belanja jer..aku rasa lebih habiskan duet kat makanan kot..owh!!someone..please guide me..

~ lebih dekatkan diri dengan yg Maha Esa..semoga dipermudahkan segala urusan harian..amin..=')

kalau nak cakap banyak sangat wish aku..cukuplah senarai yg terlintas sekarang nie...kalau nak list lagi...aku tweet jer hah!!aku kan tiap masa dapat on9 memang akan tweet..tak kan lupa...sampai orang fedup asyik nampak aku jerr...huhuhu

semestinya kenape aku suka november adalahhh~ hahaha...rahsia besar nie...nanti aku akan post lebih berkaitan rahsia bulan2 sebelas nie...

dan wish paling besar aku..semoga bulan 11 tahun nie memberi aku kelainan daripada tahun2 yg lepas...=)

#baru2 nie aku wakil kolej (SUKOL) dalam HOKI dan SKUASY..walaupun tak dapat tempat..aku enjoy sangat2!!

team hoki kolej..hanya yg terbaek..=)

muka cuak kene main as FORWARD..=)

team skuasy beserta penyokong..

rumate aku pun masuk jugak tau skuasy..=)