Tuesday, 25 December 2012

study week kat rumah + aku garang

*otak tepu..tutup buku*
*dengar lagu you rise me up*
*on9 facebook dan twitter*
*bukak skype dan tetttt..chat jerrrr*
*tangan gatal nak bukak blog dan bace older post*

peace yaww!!!*bukan nak bagi salam*

ok..assalamualaikum..saya sihat..saya khabar baik..saya baik-baik jer..saya sama jer macam dulu..saya tak berubah..

"sape lahh tanya???"
"suka hati lah aku nak bagitau..nie blog aku..tak suka boleh blahh!!"
"hamboi garangyerr diaa.."

persoalan..me garang???

garang adalah karekter yg baru orang labelkan untuk aku..wahh..terkejut giler!!!bila aku dah mula garang nie???mungkin diorang silap tegur aku time aku tengah moody kottt..aishh..sorry sangat..aku tak tersedar yang aku tergarang dengan korang...terima kasih kerana menegur..aku akan perbaiki lagi sikap aku...

mungkin sebelum nie korang pernah nampak aku post dan tweet benda yg marah-marah dan beremosi bagai..sorry again..kesabaran aku tercabar kebelakangan nie..lately banyak pekara yang berlaku tanpa di duga..

1. masing-masing saling tuduh menuduh tanpa mengaku kesalahan sendiri..
2. seseorang gelarkan aku "seorang yang tidak tepati janji"
3. ader sesetangah anggap aku nie "jenis yang langsung tak boleh diharap"
4. dan ader yang kata aku nie "jenis tak sayang mulut dan suka buat dosa duduk maki dan kutuk orang"

aku terima segala yang buruk orang kata kat aku..kalau itu semua keburukan aku..aku akan ambik yang negatif kepada positif..aku sedar aku teruk..tapi tolong tegur dan bimbing aku ke arah yang lebih baik...bukan merendahkan aku balik..

manusia..tak pernah puas...

now..just follow the flow..

disebabkan pekara yang telah berlaku..hubungan kami as friends dah semakin renggang..sampai aku pun tak paham kenape boleh terjadi sampai macam nie sekali...tolonglah..kita semua dah besar..paham erti tolak ansur kan???kalau aku boleh terima kelemahan korang..why not korang terima kelemahan aku..bukan dengan mengunkit pekara yang buruk-buruk..

the end...

~

hai..hai..hai..study week aku balik rumah..yeahh...really really happy walaupun study aku hentah ke mana..yg penting aku boleh tenang untuk sementara waktu..kalau aku stay kolej pun..aku bakal jadi king forever alone..hahaha..

my mama dan abah paksa balik sebab diorang bimbang tinggalkan aku sorang-sorang..ikutkan hati nak jer aku duduk sorang-sorang dan berstudy sampai lebam!!!wooo..korang kene rasa macam mane duduk sorang-sorang then tak ader kawan yg nak teman..macam orang hilang arah..cakap dengan dinding...bala!!bala!!bala!!

tahniah kat abang aku "MOHD SHAIRAZI" dah bertunang pada 21/12/2012..tahun depan rancang nak kahwin dahh..aku bakal dapat kakak ipar kot..heeee =)

sekarang dah masuk musim tengkujuh..hujan tak berhenti-henti..banjir di mana-mana..so beware!!

sekitar di majlis pertunangan


bakal kakak ipar dan mama..=)

my abang sulong..










sekitar banjir







gambar nie paling over agaknyer.. =_="










Tuesday, 18 December 2012

ego setinggi KLCC

bab-bab nak kutuk orang kau lah pertama kan???hahaha..bila nak bertaubat nie.. *dush!!!* tumbuk kat muka sendiri..

cakap pasal ego..korang rasa lelaki atau perempuan lebih ego???jap-jap!!!!relex..chill..tenang..jangan gaduh..lelaki kata perempuan...perempuan kata lelaki..bagi aku senang..dua-dua ader ego yang tersendiri...

1. lelaki
haaa...disebabkan aku perempuan..semestinya kali nie aku banyak menkritik lelaki..so lelaki yang baca nie mohon jangan berdendam dengan aku...

mungkin korang tak perasaan ego yang ader dalam diri korang...ego yang sangat tinggi..ego setinggi KLCC..kadang-kadang ader perlunya jadi ego...ada kurangnya jadi ego...tapi nak berego pun bertempat lah cik abang woitt!!

kenape lelaki banyak dilabelkan sebagai seorang yang sangat ego???

korang setuju tak dengan aku..ego nie hanya mementingkan diri sendiri dan ader sifat bermegah diri...tapi ego jugak dapat membentuk keyakinan diri...so semakin tinggi ego korang..semakin tinggi keyakinan diri tuh..

dan kenape aku rasa lelaki patut ader ego???sebab diorang nak jaga maruah diri diorang supaya jangan dipijak-pijak...tapi kalau jenis ego yang tak pedulikan manusia sekeliling mereka...nie ego yang memakan diri sendiri...

kadang-kadang..lelaki nie perlu turunkan ego mereka untuk menampak diri mereka nie tersangatlah gentleman..kenape???

contohnyer lah..kalau lah lelaki tuh boleh berterus terang yang dia suka perempuan nie..tak ker sweet namanyer tuh???aku paham dan mengerti kenape diorang sangat ego nak mengaku..sebab diorang takut direject kan..tak per..tak per..kalau kamu masih berpegang dengan peribahasa "bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor.." jangan takut!!

2. perempuan
bagi perempuan...tak setanding lah ego kami dengan lelaki..ader yang jenis terlebih..ader yang sedang-sedang..ader yang mcm kejap ada kejap tak..haishh..perempuan susah nak dijangka..

pendapat aku lah...ego perempuan tak lah jauh sangat nak beza dengan lelaki nie...tapi kami nie...jenis tak suka nak memulakan langkah pertama..ader lah seorang dua yang berani dan merendahkan ego sedikit..tapi bila kami merendahkan ego...akan nampak kelemahan diri sendiri tuh..ker tidak???

mungkin zaman sekarang..lelaki yang memulakan dulu tidak lagi releven..sebab zaman dulu pun boleh jer pompuan pergi meminang lelaki..so..it's up to u...kalau lambat kene rembat...

Dengan berani dan merendahkan ego aku..i want to say something.. "saya suka awak" kbai!!


pernah terbaca older post kat FB aku..."yes..saya seorang penyayang..sebab tuh nama aku UMMI"..

bila aku dah rapat dan cuba rapat dengan seseorang...perasaan sayang aku kat seseorang tuh akan bertambah..it's not kasih sayang yang berjiwang tuh..ini adalah kasih sayang seorang "UMMI" kepada kawan-kawan dan kenalannya...harap jangan ader yang salah paham dengan aku..=)

Friday, 14 December 2012

single is just status

sebenarnya 12/12/12 tuh aku nak update blog..kelas kau jahhh???tapi idea tak ader..ayat-ayat puitis pulak tak timbul-timbul...so abaikan!!

sekarang aku dapat jugak menaip walaupun mata aku dah rapat-rapat..hampir tertutup..

tak ader yang special kali nie..just nak bagi semangat kat diri sendiri, kawan-kawan dan semua orang..supaya jangan cepat berputus asa..masih ader peluang yang luas menunggu kita di hadapan..it's up to u macam mane nak hargai peluang yang ada...

kebelakangan nie..banyak sangat pekara yang mengejutkan berlaku..rotate 180 darjah..agaklahh...

tak kan tak paham-paham lagi..biler kau dah menempuh alam UNIVERSITI..kerja banyak berdasarkan kumpulan..nak tak nak..bagi lah komitmen..tak kan tak paham-paham erti komitmen..aku bukan nak kata aku nie perfect giler...semua pekara aku dapat bagi full komitmen..tak..tak..aku pun teruk jugak..just nak bagitau pentingnyer komitmen kalau nak kerja berkumpulan berjalan dengan lancar...kadang-kadang kita tak perasan yang kita abaikan komitmen tuh..

dengan hati yang terbuka..

"aku memohon maaf jikalau selama semester 1 nie dalam kerja berkumpulan aku tak bagi komitmen yang sepatutnyer..saya budak baru belajar..kalau salah tolong tunjukkan..=)"

tapi kan..aku paling pantang kalau orang tuduh aku tak buat kerja..seriusly tak leh terima dek akal yang waras..mungkin ader silap di mana-mana..okey aku mengaku salah bagi kerja-kerja aku yang tak perfect tuh..sekurangnyerr aku cuba buat kan???

aishh!!cukuplah emosi tuh wehh..aku penat..

~

lari topik jap..nak layan perasaan..

aku sedar aku perlukan seseorang dalam hidup aku..tapi aku nak terus jadi single or terbuka hati aku kat mana-mana lelaki???? *masih berharap*

haaa..tak laku aku agaknyer..tapi diorang kata aku nie memilih sangat...larr...memilih tuh perlu..aku bukan cari calon pakwe...aku cari calon suami yang boleh bimbing aku..titik!!

ade yang bestnyer jadi single..dan ader bestnyer bercouple..masing-masing salih tuduh menuduh..

single : wehh..untunglah kau ader orang ambik berat..pastu dapat teman pergi mana-mana..dapat kongsi masalah..bla bla bla bla bla..

couple : erh!!kau lagi untung tau tak???tak ader orang kongkong..bebas nak kawan dengan sape-sape..boleh pilih dan cari yang lagi baik..tak perlu nak inform dia 24 jam..bla bla bla bla..

so mane lagi best???

aku??single..percaya tak??mohonlah percaya..single is just status..tapi status aku tersangat lah benar..bak kata seseorang..berkawan biar beribu..berscandal tak per ramai-ramai..hahahahaha..

haa nie lagi satu..aku nak pesan kat sweet couple kat luar sana..yang berpakwe makwe..jaga diri masing-masing dengan baik..jangan jadi terlalu cemburu..boleh buat orang menyampah tau tak!!baru couple dah nak cemburu mengalahkan ibu bapa beranak sepuluh..couple baru..belum kahwin..kalau tak ader jodoh??frust menonggeng lah kau..nak aku kata padan muka??jangan..jangan..jangan..hewhewhew *gelak jahat*

tapi aku taklah seteruk tuh nak rosakkan hubungan orang..tambah pulak nak doakan yang buruk-buruk..setiap orang mahukan yang terbaik untuk diri..just nasihat untuk diri sendiri dan semua orang..jangan sedap-sedap menuduh tanpa usul periksa.. *sorry kalau terasa*

#tersangatlah frust HARIMAU MALAYA kalah malam nie..tapi kami tetap bangga dengan kalian dan juga  bangga jadi rakyat malaysia..SELAMANYA HARIMAU MALAYA..=)


Saturday, 8 December 2012

kuatkan aku??='(

akhirnya terupdate jugak belog aku nie..dari hari ker hari aku nie bertangguh..banyak sangat nak diluahkan...tapi tak buat-buat jugak.. 

masa???banyak sangat..tapi masa terluang kurang..banyak habiskan masa terluang dengan menonton movie..movie dan movie..layan facebook, twitter dan youtube..begitulah masa terluang aku diisi..produktif tak???hahahahaha

sejak kebelakangan nie mood + emosi aku tak stabil..banyak pekara yang mengejutkan berlaku dalam satu masa..tapi walaupun seteruk mana yang aku rasa..aku tak boleh tunjuk kat orang yang aku nie lemah..aku kene kuat...yer!!diri aku sendir jer yang mampu bagi semangat kat aku sekarang..keep on smiling..=)

huh!! *aku mengeluh lagi...

aku nie jenis tak paham manusia yang suka cari kesalahan orang lain..kenape nak selamatkan diri sambil cari kesalahan orang lain..sedangkan ape salahnyer kalau kita mengaku kesalahan diri kita..mengaku kelemahan???aku bukan nak suruh seseorang tunjukkan kelemahan diri...tapi kelemahan itu yang akan perbaiki diri..

aku nie bukan lah perfect sangat nak bagitau benda alah nie..tapi aku tak puas hati bila ader orang cuba burukkan aku dan menuduh aku buat pekara yang tak sepatutnyerr..sape tak marah dan geram bila kita dikatakan sedemikian...sumpah rasa nak cabai jer mulut..sabar seseorang ader batasnyerr..

tapi orang itu patut bersyukur sebab aku masih dalam lingkungan yang mampu bersabar...aku just ambik keputusan untuk berdiam diri...bukan nak serang dengan melulu..aku masih mampu berfikiran waras...tuduhan yang langsung tak berasas...itu urusan dia dengan Allah SWT..seriusly..aku tak suka nak cari gaduh..tapi kalau sekali lagi nama aku diburukkan..kau akan kenal siapa sebenarnya UMMI AFIQAH!!

perhh!!garang aku kot...takotnyerrr~

dan satu lagi...aku ader kawan...tapi kat alam universiti nie..aku belum jumpa seorang kawan yang bergelar kawan...ok nak kata dengan jujurnya..memang tak sah lahh kan kalau seseorang kawan itu tak mengutuk sesama sendiri kat belakang-belakang..it's normal..

adab berkawan..ader pasang..ader surut..tapi aku cuba berfikiran positif...aku tak nak kawan hanya just "kawan"..kalau boleh biarlah kawan dunia akhirat..dan adab berkawan kene consider semua perasaan kawan..bukan tak boleh jadi seseorang yang pentingkan diri sendiri..tapi kadang-kadang..tolong alert dengan perasaan semua orang..dah kalau orang tuh tak jaga perasaan kita..why kita kene jaga perasaan diorang pulak???tepuk dada tanya selera...

disebabkan ini belog aku..aku patut kongsikan ape yg aku rasa sekarang...aku bukan nak tagih simpati..aku cuma nak kongsi pengalaman..

~

kalau korang nak tahu..family aku tengah ader masalah kewangan sekarang..seperti semua orang tahu aku dapat duet PTPTN..aku bukan berjimba-jimbi pergi sana sini..aku gunakan untuk beli laptot baru sebab laptot lama dah nazak tahap arwah..jadi duet simpanan semakin berkurang..sementara nak tunggu gaji abah aku seterusnyer..memang family tengah tak ader duet..jadi aku kongsilah sket duet simpanan aku untuk beli barang sepatutnyerr..sekarang..aku just ader beberape ringgit dalam bank..dan dalam wallet tak ader satu sen pun!!!

aku tak sempat nak keluarkan duet memandangkan bank hanya kat FAKULTI sajerr..dan aku tak ader kelas yg berdekatan dengan BANK untuk minggu nie...so untuk dua tiga hari aku just melantak megi..aku tak dapat nak beli makanan..kalau kat matrik dulu..aku ader kawan yg boleh bagi pinjamkan duet..tapi kat sini...aku malu nak pinjam..sebab aku rasa cuma akan bagi bebanan kat orang lain...nak call family mintak duet lagi tak sanggup...so bersabar untuk dua tiga hari..kuatkan semangat..ingat ader lagi orang susah tak dapat makanan..

Ya Allah..kuatkan aku menempuh dugaanMu..aku tak boleh tunjuk yang aku nie sakit + susah..aku hanya mampu mengadu kepadaMu..hanya Engkau saja yg memahami aku disaat ini..='(