Monday, 26 August 2013

aku nak luahkan~

bagi aku..dalam banyak-banyak laman sosial yang wujud..hentah kenape aku rasa blog paling selamat kalau aku nak cakap + marapu + marah + sedih + meratapi nasib + menggelupur..

kenape??

sebab followers blog bukan lah ramai..ekekekeke..nak tulis kat facebook??boleh tahan friends aku..kat twitter...hurmmmm lagilah!!

kenape lagi??

kalau aku tak shared link..jangan harap orang nak bukak kan??ekekekek..keep that "rahsia" terus menjadi "rahsia"..

aku suka keadaan macam nie..aku bukan GILA glamor + femes..sometimes i just need the space nak luahkan selain aku luahkan kepada MANUSIA..

pertama~

boleh saya tanya awak something tak??

sebenarnya orang yang awak dah suka tuh sape??dan kenape saya nak perasan orang yang awak suka tuh saya??eh ker tak??euwwww tak malu nak perasan..hurmmmm..kbai

kedua~

serius aku kecewa dengan kawan-kawan aku..tahun nie first time aku tak beraya dengan kawan-kawan..i dunno why..setiap kali kalau aku ajak beraya mesti sibuk..takkan aku nak keluar sengsorang pergi beraya rumah korang..dan kenape korang nie kene kongkong??please lah..korang dah umur 20 tahun..hurmmm..

just wait suatu hari nanti aku ada lesen dan kereta..aku akan ajak korang siap jemput bagai lagi..kalau mak ayah tak bagi tak tahu lah..dah aku tak nak emo emo..buat habis karan aku jer..

kalau umur panjang kita jumpa lagi..dan lagi satu..kalau harapkan tunggu aku jer mesej nak ajak keluar..baik berubah..sebab aku dah jadi sombong sekarang..eh??ekekekekekekekeke

ketiga~

aku dah siap sedia nak persetankan keadaan sekeliling..ape-ape yang berlaku kau kene hadapi dengan sabar even kesabaran kau senipis kulit bawang..yer!!jangan lagi tunjuk yang kau jatuh..kalau orang kutuk..kalau orang pandang pelik..kalau orang complain sana sini..kau sengih jer ummi..kau sengih..sengih even hati kau tengah terbakar..

tak cukup sengih kau gelak kuat-kuar even orang kata kau gila..eh??ekekekekekeke

keempat~

aku dah tak larat nak sedih..air mata aku dah kering..orang tak tahu ape yang ditanggung oleh keluarga aku..ape yang ditanggung oleh mama dan abah aku..tapi walau ape pun yang berlaku..aku percaya..perancangan-Nya adalah sangat sempurna..

Ya Allah semoga kau permudahkanlah segala urusan kami..

kelima keenam ketujuh kelapan kesembilan dan seterusnya..

aku sangat rindu kau dan aku dah come back di Universiti Putra Malaysia dan Kolej Pendeta Za'ba..i'm gonna miss my home so damn!! 




Thursday, 22 August 2013

"tersenyumlah hati yang bersedih"

aku tak kisah..

*ambik kertas lukis mata lukis hidung dan lukis mulut*

hurmmmmmmmm.. *lukis mulut smiley*

nak buat ape nie??

 if aku boleh tampal kertas nie kat muka..heeeeeeeeee

*tunduk pandang lantai*

kenape tunduk??tak sanggup nak pandang aku lama-lama..atau nak sembunyikan tangisan kau tuh..cengeng!!

*perlahan-lahan angkat muka*

*mata berkaca*

stop it!! start from now aku tak lagi tengok kau sedih-sedih..kau ingat best ker nak sedih-sedih nie..simpan lah air mata tuh..sangat berharga ok!!




saat kita menempuhi onak duri dunia..

derita sekali sekala mencuit hati..

hati remuk menangis tidak henti..

kesedihan terus menerus bersemadi di dasar hati..

ketika itu sabar pun sudah tidak dikenali lagi..

dalam terharu air mata tertumpah juga..

wahai hamba Ilahi..

begitulah kehidupan di dunia..

kita tidak akan sesekali dapat menjangka..

apa yang Allah aturkan untuk kita..

adakalanya kita tersangat gembira..

adakalanya kita tersangat kecewa..

namun, jangan risau manusia..

Allah itu tuhan kita..

Tuhan yang Maha Luas Kasih Sayang-Nya..

Percayalah..

Allah tidak akan menduga hamba-Nya..

kecuali untuk melihat hamba-Nya..

tersenyum di sana..

tertawa di sana..

berbahagia di sana..

In Shaa Allah di syurga yang mengalir di bawahnya..

sungai-sungai yang mendamaikan jiwa..

OH INDAHNYA!

di dalam hati manusia ada kekusutan dan tidak akan terurai..

kecuali menerima kehendak Allah SWT..

Wahai hamba Allah..

Jangan bersedih kerana anda telah melalui kesedihan itu kelmarin..

dan ia tidak sama sekali memberikan manfaat pada keesokkan harinya..

kesedihan demi kesedihan..

bakal membuat anda semakin terperuk dengan keputusasaan..

dan dunia yang luas dirasakan sempit dan tidak berguna..

padahal, dunia inilah kesempatan untuk kita dekatkan diri kepada Allah..

untuk kita raih syurga-Nya..

yang tersangat indah dan bebas daripada kesedihan..

gara-gara kesedihan..

air yang manis terasa pahit..

makanan yang lazat terasa hambar..

bunga mawar yang mekar mewangi kembali layu..

ingatlah tangisan terindah itu apabila butir-butir air mata..

mengalir hangat di pipi..

lantaran terasa diri kita begitu kerdil di sisi Allah..

dan begitu berdosanya kita di sisi Allah..

Wahai hamba Allah..

lihatlah sekeliling kamu dan teguhkan pendirianmu..

sepanjang hidup dan usiamu jangan mudah berputus asa..

senyuman yang kau berikan..

dan air mata yang kau titiskan..

simpan jadikan tauladan..

segala kau pandang dan dengar..

simpan buat pedoman..






Monday, 19 August 2013

#2 peluang


saya tak mintak peluang kedua..saya cuma mintak satu peluang - (beto / istanbul aku datang)

sesaja nak throwback kata-kata beto nie..ekceli deep in my heart aku masih mencari satu peluang itu..masih adakah peluang untuk aku??satu peluang pun??masih ada??

aku masih terlalu beginner..sebab tuh banyak yang aku kene belajar..bukan hanya berkata-kata tanpa asas yang kukuh..mungkin ada kebenaran dengan kata-kata aku..mungkin juga ada salahnya..

please guide me..

peluang yang diharapkan oleh aku..aku inginkan sebuah senyuman dari hati..mungkin bukan dari orang sekeliling aku..tetapi daripada diri aku sendiri..i just have to make myself smile always..it's hard??

susah apabila aku tidak suka apa yang berlaku sekarang..dan juga senang apabila aku suka apa yang berlaku pada masa akan datang..pening??aku pun pening..

enough..

peluang yang ada di depan mata tak pernah nak dihargai..kadang-kadang aku pun tak paham dengan manusia..peluang bagaimanakah yang dicari supaya boleh direbut-rebut tanpa berfikir untuk menerimanya..peluang keemasan??

selagi kita mampu memberi peluang kepada seseorang..just give them that "peluang"..mungkin dengan peluang itu seseorang boleh berubah??

please sekali lagi..berikan aku peluang..

peluang untuk aku buktikan yang aku mampu jadi seperti yang aku mahukan..

peluang untuk aku berubah ke arah yang lebih baik..

peluang untuk aku berfikir supaya semuanya berjalan dengan lancar..

peluang seperti semua orang mahukan..

kalau diberikan peluang tetapi peluang itu disia-siakan..tak guna jugak..so keep thinking about that "peluang"??

kadang-kadang manusia tak nampak peluang yang ada..bukan manusia jer..aku pun..kadang-kadang peluang yang ada aku just pandang sebelah mata dan boleh sepak macam tuh jer..ape kehalnyer aku nie??

tak ada sekelumit peluang untuk aku ker??peluang untuk aku singgah kat hati kau..peluang untuk aku muncul dalam fikiran kau..peluang untuk aku yang mampu buat kau tersenyum dangan kata-kata aku..

ahhh sudah!!angau tahap kepetala ke-10000000000000!!

enough..

i'm tired thinking of that "peluang"..gila kau tak penat kejar benda yang tak pasti..

i wish that someday aku akan "hilang" dan kau akan rindu aku..disitulah aku nak kau sedar peluang yang pernah aku berikan..HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

KELIRU??

yes!!lebih tepat menggambarkan diri aku sekarang..aku keliru dengan tersuka kat dia dan dia..vangang??abadi??sangat k!!

dear you..
i'm sorry that i like you..
i can't stop liking you now..
and i can't pretend to not like you..
i can only not let you see that i like you..
i can only stop begging you to like me..
if i want to slowly leave your side..
i still need to run..

*jatuh jugak air mata gua*

so ada sesape nak bagi aku peluang lain??kehkehkehkeh

selagi belum pasti aku takkan cepat melatah..aku sekarang masih follow the flow even kadang-kadang hati aku sakit..eh hati jer pun sakit..makan ubat baik lah kan??

walaupun aku jenis macam huuu haaaa huuuu haaaa dan susah orang nak percaya yang aku nie serius..tapi aku sebenarnya sangat sensitif k..

please stop kondem me..aku bukan ummi yang dulu yang boleh dibuli dan diejek..aku ummi yang mampu menepis setiap kata-kata dengan menumbuk dan menerajang kepada mereka yang tak sayang mulut..hewwwwwwwwwww





Saturday, 17 August 2013

selamat hari raya dan selamat pengantin baru

hai..
alooohaaaaa blog..rindu bangat sehhhhh same kamu..peluk kejap boleh??
*peluk-peluk tepuk-tepuk*

baru berkesempatan raya ke-10 nak update..sakan beraya tahun nie eh??ekekekkekeke
ekceli malas senanya nak update..padahal bukak jer jenguk kejap-kejap..tapi dah malas nak buat camno..malas tak ada ubat..

so baru nak wish nie..biar lambat asalkan selamat..better late than never..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN buat semua kenalan-kenalan aku di dunia REALITI mahupun di dunia ALAM MAYA..



terima kasih yang wish kat aku dengan hantar text + mention kat twitter + tag gambar kat facebook + yang pakai wassup LINE WE CHAT kakao TALK + dan tak lupa jugak yang hantar kad raya..
*sengih sampai nampak gusi*

seperti yang aku dah janjikan..aku akan upload gambar yang TERBAIK dari majlis perkahwinan abang aku..dan sekali lagi tahniah dan Selamat Pengantin Baru buat mereka dan juga semoga kekal hingga hujung nyawa..acewaahhh gittewww..ekekekeke


yang nieee part majlis resepsi rumah pengantin perempuan...




yang nieeee part akad nikah pada waktu malam...



yang nieee part majlis resepsi rumah pengantin lelaki..means rumah aku lah..



by the way special kat sini jer hukkkk gambar hukkk raya hukkk aku hukkk sebab hukkk aku rasa hukkk poyo hukkk...


















Monday, 5 August 2013

Tahniah! =)

aku tak nak cakap banyak..mood raya aku dah turn ON sebab tahun nie mungkin raya lebih meriah..eh??

even aku dah "tua"..aku yakin aku bakal dapat duit raya sebab aku dah rancang nak beli ape untuk duit raya nanti..HAHAHAHAHAHAHA

mohon lah bagi duit raya..mohon sangat-sangat..tak kasihan kat aku ker??

by the way bersempena syawal tahun nie..aku bakal mendapat kakak ipar..

dan TAHNIAH for my BIG BRO and THE CUCU SULONG..

"MOHD SHAIRAZI BIN MOHD ZUKRI"

sengaja nak wish awal..kononyer aku sibuk lah nanti..KONONYA..

dan sesape yang rase kenal umah aku dan nak datang melawat aku..dialukan..tapi jangan lupa duit raya sekali tau! HAHAHAHAHA

di sini aku sertakan sekali kad jemputan perkahwinan..

sorry for the typo~~ PUTERA not PUTERI
so memang tak nak cakap banyak..tunggu gambar diuploadkan lah special untuk pemerhati blog aku..terima kasih semua..

dan tak LUPA jugak..

semoga kita masih dipanjangkan umur untuk mengecapi RAMADHAN pada tahun hadapan..in shaa Allah..=)