Sunday, 23 March 2014

RINDU

satu patah perkataan mengandungi 5 huruf dimulai dengan huruf R dan diakhiri dengan huruf U. apa itu? ha'ah rindu.

satu perkataan yang cukup memberikan makna yang sangat besar. besar setakat mana? besar seperti sebiji burger king?

disebabkan perkataan ini memberikan makna yang besar. aku rindu. aku rindu untuk rasa rindu. aku rindu untuk dirindui dan aku rindu untuk merindu. apebenda nie?

kadang-kadang orang sering kali melupakan erti makna perkataan rindu dan mungkin juga bagi sesetengah orang perkataan rindu itu boleh diungkapkan dengan tiada perasaan rindu. hah kau paham apa yang aku cuba sampaikan?

dengan erti kata mudahnya. aku cakap aku rindu kau. so feedback aku dapat balik kadang-kadang macam "oh yer ker? eh? tipu? betul ker kau rindu aku?' dan seterusnya.

apa yang kau harapkan kalau seseorang itu rasa rindu?

aku rindu.

1. aku rindu family aku dohhhhh. cite dia hari nie dah masuk sebulan lebih aku tak jumpa mereka. hanya mendengar sayup-sayup suara di corong telefon. tak cukup untuk melepaskan rindu kot. huhhhhh. like seriusly aku rindu nak dengar mama aku membebel , nak dengar abah aku bajet bajet marah, nak gaduh gaduh dengan abang aku dan yang paling penting aku nak makan masakan kat rumah tanpa perlu ada rasa takut untuk gemuk. kikikikikikikiki

2. aku rindu zaman matrikulasi. sesajer nak campak balik kenangan kenangan setahun aku berada nun jauh di sebelah utara. walaupun setahun tapi cukup memberikan perlbagai masam pahit manis tawar. dan juga cukup mengejarkan aku erti nilai persahabatan walaupun kita bercakap lain lain loghat. kan?

3. aku rindu nak hiking lagi. hurmmmmm tak cukup melepaskan rindu dengan memerhati gambar gambar bukit bukit gunung gunung yang lepas. bila nak hiking lagi hoi?

cukuplah hanya dimentionkan 3 sahaja kerinduan aku. kalau ikutkan banyak lagi. tapi biarlah hati sahaja yang mengetahui aku rindu. 

yer aku rindu kepada mereka yang pernah singgah dalam hidup aku. aku rindu insan insan yang buat aku tersenyum. dan juga aku rindu insan insan yang buat aku menangis.

dan yang paling penting. aku merindui MH370. susah nak diungkap dengan kata kata apatah lagi dengan penulisan. aku cuba meletakkan diri aku sebagai orang yang terdekat. sebak dan hanya mampu berdoa. 


kau kat mana? please muncul. kitorang semua menunggu kau.

Sunday, 9 March 2014

okey ker?

hampir saban hari atau setiap hari. kau okey tak? kau okey tak? kau okey tak?

hurmmm muak tau. muak kalau asyik ditanya. tapi sebenarnya soalan soalan ini menunjukkan kita masih disayangi. kita masih diambil berat. dan kita masih wujud. eh ker tak?

tapi bagi aku. aku suka kalau orang tanya aku okey ker tak. kenapa? sebab aku memang suka lah.

lately banyak sangat pekara mengejut berlaku dalam hidup. pheh boleh pulak kau datang gedabak camtuh jer. dah lah aku tak ready lagi. dah lah jatuh. pastu ditimpa tangga. pastu orang pijak pijak. pastu terus tertanam dalam tanah. 

k hiperbola sangat.

kau ready ker tak. kau kena hadapi. sama jugak dengan KEMATIAN. kita bukan tahu bila kita akan pergi. pastu boleh pulak nak main tangguh tangguh. TAK.

bagi aku senang. ada masalah hadapai. bukan lari. walaupun dalam kepala aku nie asyik dok pikir. bawa aku pergi. tapi tak boleh. i'm becoming a LOOSER kalau aku asyik lari. weh tak penat ker lari? aku yang jalan nak gi fakulti hari hari nie semput tau. 

tak tahu tanya. bukan cepat cepat jer nak judge. nie lah manusia. cepat sangat melatah. bukan nak ambik tahu dulu. pastu dok sebar cerita sini sana jet jet kau jer manusia paling pantas kat dunia nie yang boleh menyebarkan cerita lebih pantas daripada laman sosial. kan?

by the way lupa. kau tanya aku okey tak?

TAK.

tak tahu apa yang aku pikir sekarang. tapi yang aku tahu nama aku dah diburukkan. hurmmmmm malas nak cerita panjang. cukup lah tahu sampai setakat tuh jer. yer aku mengaku salah aku. aku memang jahat walaupun salah kecik tapi ibarat aku telah bunuh seekor harimau. eh aku telah bunuh seorang manusia. eh aku telah bunuh seekor semut hitam.

hah. abaikan. aku tersangat lah down bila seseorang tak percayakan aku. sampai mengkondem kan cita cita aku sejak dari kecik lagi. hah i'm become useless.

keep calm and break the rules.

bila semuanya berubah. semua berubah secara drastik sebab kau tak menjangkakan perubah yang berlaku sekarang. aku gembira dengan setiap perubahan yang berlaku kalau perubahan itu memberikan kebaikan kepada semua. simple. aku gembira melihat kebahagiaan orang lain. sebab bagi aku. bila kita bahagiakan orang lain. in shaa Allah kita juga akan bahagia. pegang konsep tuh.

cukup cukup lah tuh meroyan. sekali sekala tak per. tapi kalau dah berkali berkala. rasa nak sepak pun ada. kah

tipu lah kalau aku cakap tak jeles tengok orang lain boleh tersenyum bila dia tengah berduka. wah bagi aku sumpah nak respect orang cemgini. mohon ajar aku jadi fake jugak. hewhewhewhewhew

bukan sesukahati nak jadi fake palsu bagai. tapi keadaan yang memaksa untuk jadi camtuh. kalau tak nanti orang tanya. okey ker tak? sebab asyik nampak tak okey kan orang cakap period datang berbulan bulan tah habis habis lagi. lews

lama tak update blog. bila nak nak jadi serius pemblogger hentah. tahu walaupun bukan orang nak baca sangat. ah kesah pulak aku. sapa suruh kau bukak. kakakakakaka

keep calm and everything will be okey.

p/s : Happy Women Day and Pray for MH370



Saturday, 8 March 2014

let her GO

Well you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you’re missin' home
Only know you love her when you let her go
And you let her go

Staring at the bottom of your glass
Hoping one day you'll make a dream last
But dreams come slow and they go so fast

You see her when you close your eyes
Maybe one day you'll understand why
Everything you touch surely dies

But you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

Staring at the ceiling in the dark
Same old empty feeling in your heart
'Cause love comes slow and it goes so fast

Well you see her when you fall asleep
But never to touch and never to keep
'Cause you loved her too much
And you dived too deep

Well you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

And you let her go
And you let her go
Will you let her go?

'Cause you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

'Cause you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

And you let her go

p/s : walaupun lagu kat tema blog nie just cover. tapi maksud yang nak disampaikan sama. ha'ah let her go.